Bővülhet az anyanyelvhasználati jog a romániai egészségügyben

Krónika 2017. február 17., 16:46

A bukaresti képviselőház emberjogi bizottságában átment egy nagyon fontos RMDSZ-es kezdeményezés, ami a magyar nyelv használatával kapcsolatos az egészségügyben és a szociális intézményekben – számolt be pénteki sajtótájékoztatóján Benkő Erika képviselő.

Az RMDSZ háromszéki képviselőjének beszámolója szerint az egészségügyi, valamint a szociális ellátási törvény módosításáról van szó. Ezek előírnák, hogy azokon a településeken, ahol a magyar lakosság aránya meghaladja a 20 százalékot, vagy pedig a magyar nyelvet beszélők száma túllépi az 5000 főt, ott biztosítani kell a magyar nyelvet beszélő személyzetet az egészségügyi és szociális intézményekben.

A képviselő tagja annak a munkabizottságnak, amely az anyanyelvhasználattal kapcsolatos törvénymódosításokat készíti elő annak érdekében, hogy az erdélyi magyarság anyanyelvhasználata valóban garantált és biztosított legyen. „Az erdélyi magyarság nyelvi jogainak biztosítása és bővítése sarkalatos kérdés számomra. Emellett hamarosan elkezdjük a munkát a szimbólumhasználattal kapcsolatosan is, amely számomra kiemelten fontos tervezet. Lényeges, hogy a székely zászló kérdését végre egyértelműen rendezni lehessen, és közösségünk szabadon használhassa nemzeti szimbólumait\" – idézte a szövetség hírlevele Benkő Erikát.

Elhangzott a sajtótájékoztatón, hogy az RMDSZ nevesítette a képviselőit különböző nemzetközi közgyűlésekbe, és Benkő Erika az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének póttagja lett. Feladata, hogy a közgyűlés bizottsági munkáiban részt vegyen, segítse az állandó tagsági státussal rendelkező Korodi Attila RMDSZ-es parlamenti képviselő munkáját.

A képviselő tagja annak a munkabizottságnak, amely az anyanyelvhasználattal kapcsolatos törvénymódosításokat készíti elő, annak érdekében, hogy az erdélyi magyarság anyanyelvhasználata valóban garantált és biztosított legyen. „Nagy megtiszteltetés, hogy ennek a munkacsoportnak a tagja lehetek, ugyanis az erdélyi magyarság nyelvi jogainak a biztosítása és bővítése sarkalatos kérdés számomra.  Emellett hamarosan elkezdjük a munkát a szimbólumhasználattal kapcsolatosan is, amely számomra kiemelten fontos tervezet. Lényeges, hogy a székely zászló kérdését végre egyértelműen rendezni lehessen, és közösségünk szabadon használhassa nemzeti szimbólumait” —fogalmazott.  - See more at: http://rmdsz.ro/sajtoszoba/hir/az-europa-tanacs-parlamenti-kozgyulesenek-pottagja-lett-benko-erika#sthash.aHUWyjUz.dpuf