Teljes a székelyföldi kínálat a bukaresti kiállításon

Bíró Blanka , Bálint Eszter 2017. február 17., 13:23

Vasárnapig látogatható a bukaresti turisztikai vásár a Romexpón. Székelyföld és Bihar megye is külön standdal van jelen.

Interaktív standdal népszerűsítik a Székelyföldet Kovászna, Hargita és Maros megye turisztikai egyesületei a február 16–19. között megszervezett bukaresti nemzetközi turisztikai vásáron. A három megye egységes arculattal, ugyanakkor térségükre jellemző turisztikai ajánlattal rukkol elő – fogalmazzák meg közös közleményükben az önkormányzatok.

Az idei Romexpón kialakított Székelyföld-standnál tematikus napokkal várják az érdeklődőket: csütörtökön a borvizekre és azok kóstolására fektették a hangsúlyt, pénteken a gasztronómianap keretében hagyományos mézes pogácsát díszíthetnek a látogatók, szombaton a kézműves tevékenységek közül a bútorfestést próbálhatják ki. Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke közölte, lesz pantomim-előadás, gyerekprogramok, de a látogatók turisztikai csomagokat is vásárolhatnak, húsvéti ajánlatokból válogathatnak, vagy romantikus hétvégét foglalhatnak le a Székelyföldön. Tamás Sándor emlékeztetett, hogy a Kovászna megyébe látogató turisták 90 százaléka belföldi, így minden évben fontosnak tartják, hogy bemutatkozzanak Bukarestben. Idén kiemelten figyelnek a kúriák, kastélyszállók, mofetták és borvizek népszerűsítésére.

Célkeresztben az agroturizmus

Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke eközben arról értekezett, hogy céljuk a vendégéjszakák számának növelése, a vállalkozói réteg, a térség gazdaságának erősítése, mert „ez a feltétele fiataljaink itthon maradásának, hogy ne öregedjen el vidékünk lakossága”. Borboly szerint az agroturizmus lehet a hargitai gazdaság motorja, ezért ennek az ágazatnak nagy figyelmet szentelnek, támogatások, beruházások, pályázatok révén segítik a vállalkozókat.

Üdülési csekk a közszférában

A közalkalmazottaknak járó üdülési csekkek értéke 1450 lej lesz, mert ennyit tud állni a román állam – közölte csütörtökön Mircea-Titus Dobre turisztikai miniszter. Az utalványokat július elsejétől adják ki, és az adott időponttól fel is lehet azokat használni. A csekkeket Románia területén lehet majd felhasználni egy naptári év alatt mind szállásra, mind étkezésre. Magáncégek egyébként szintén adhatnak üdülési csekket az alkalmazottaiknak, ezeknek az értéke az országos minimálbér hatszorosa.

A Maros megyei turizmusfejlesztési terveket emelte ki a vásáron való részvétel kapcsán Péter Ferenc, a Maros megyei közgyűlés elnöke is. „Megyénk komoly turisztikai potenciállal rendelkezik, de a turisztikai látnivalóink és szolgáltatásaink népszerűsítésében még sokat kell fejlődnünk.

A Maros Megyei Tanács idén tervbe vette egy megyei szintű turisztikai fejlesztési program kidolgozását, és ennek érdekében szeretnénk összefogni a turizmusban érdekelt önkormányzatokat és szolgáltatókat. A turisztikai vásárokon is nagyobb hangsúllyal kell részt vennünk, mint mostanáig. Örvendek annak, hogy a bukaresti országos turisztikai vásáron ismét közös Székelyföld-standon népszerűsítjük Maros, Hargita és Kovászna megye látnivalóit. Ez az idei első vásár, amelyen részt veszünk, de az év során több eseményre is bejelentkeztünk, így a következő a budapesti turisztikai vásár lesz” – mutatott rá Péter Ferenc.

Bihar megye is csábítana

A Visit Oradea Facebook-oldalon közzétett képek tanúsága szerint Bihar megyéből Nagyvárad és Félixfürdő is önálló standdal van jelen a vásáron. A bihariak a termálvizes strandokra, akvaparkokra, az épített örökségre fókuszáló kiadványokkal próbálnak minél több turistát csalogatni a vidékre, a képek és a rövid video tanúsága szerint pedig van érdeklődés a kínálat iránt.

Több ezer ajánlat egyetlen helyen

Egyébként több ezer kedvezményes ajánlattal jelentkeznek a turisztikai irodák a csütörtöktől vasárnapig tartó bukaresti turisztikai vásáron. A rendezvényen 14 ország (Ausztria, Bulgária, Egyiptom, Horvátország, Oroszország, Görögország, Izrael, Moldovai Köztársaság, Palesztina, Lengyelország, Dominikai Köztársaság, Románia, Törökország és Magyarország) több mint 250 irodája vesz részt.

A látogatók early booking és last minute ajánlatok mellett turisztikai csomagot válthatnak a román, görög és török tengerpartra, kedvezményes ajánlatok közül választhatnak a húsvéti ünnepek eltöltésére, jelentős kedvezménnyel juthatnak city break ajánlatokhoz, vagy egzotikus utazások közül válogathatnak a Kanári-szigetekre, a Dominikai Köztársaságba, Thaiföldre, Balira vagy a Seychelle-szigetekre. Az irodák csak a vásár alatt érvényes 40-50 százalékos kedvezményeket, egyeurós szállítási költségeket ajánlanak, és új célpontokat kínálnak az időseknek.
Az expó naponta 10 és 18, vasárnap 10 és 16 óra között látogatható, a belépő 10 lej.