Ingatlanpanamát sejtenek az ügyészek Temesváron

Krónika 2017. február 17., 12:22

Államosított ingatlanok törvénytelennek vélt eladása ügyében indított bűnvádi eljárást az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) Temesvár volt és jelenlegi polgármestere ellen.

A bánsági megyeszékhely elöljárói tisztségét 1996 és 2012 között betöltő Gheorghe Ciuhandu a kihallgatása után újságíróknak elmondta, a mandátuma idején 1300 ingatlant értékesített a polgármesteri hivatal. A volt polgármester szerint a lakások eladása a törvényeknek megfelelően történt, miután az adásvételt jóváhagyták az önkormányzat szakértői.

Nem hivatalos információk szerint közel ezer, törvénytelenül visszaszolgáltatott temesvári lakás eladása ügyében vizsgálódik a korrupcióellenes ügyészség. Az Agerpres hírügynökséggel ügyészségi források közölték: több mint 40 millió euróra becsülik az államnak okozott kárt. Nicolae Robut, Temesvár jelenlegi polgármestert ugyancsak gyanúsítottként hallgatták ki az ügyben.

A gyanú szerint 1995 és 2005 között a temesvári önkormányzat alkalmazottjai az 1995/112-es számú törvény előírásainak megszegésével, törvénytelenül értékesítettek 968 egykor államosított házat a Béga-parti város régi központjában, több mint 40 millió eurós kárt okozva ezáltal az államnak. Az ingatlanokat állítólag alacsony áron vásárolták fel befolyásos helybéli személyek, noha a törvény értelmében azok lettek volna a jogszabály kedvezményezettjei, akiktől önkényesen elkobozták az ingatlanokat.

„Gyanúsított vagyok, mint mindenki ebben az ügyben. Azért vagyok gyanúsított, mert aláírtam bizonyos adásvételi szerződéseket, amelyeket a törvényes előírások megszegésével állítottak össze, de nem én, hanem mások\" – magyarázta Nicolae Robu jelenlegi polgármester a kihallgatását követően, hozzátéve, ártatlannak tartja magát az ügyben.

A DNA pénteki közleménye szerint 1996 és 2015 között a temesvári városháza tisztségviselői a történelmi belvárosban található 967 államosított lakást adtak el törvénytelenül jelképes összegekért „befolyásos\" személyeknek, mintegy 40 millió euróval károsítva meg az államot. Az adásvételt egy 1996-ban hatályba lépett törvény alapján bonyolították le, holott a vásárlók nem voltak a szóban forgó lakások bérlői a törvény hatályba lépése idején, így nem voltak jogosultak arra, hogy kedvezményes áron vásárolják meg őket.

A DNA közleménye felidézi, 1996 januárjában lépett életbe a kommunizmus idején államosított lakások visszaszolgáltatásáról szóló, 112-es számú törvény, amelynek értelmében az egykori tulajdonosok visszaigényelhették elkobzott ingatlanjaikat, vagy kárpótlást kérhettek ezekért. A jogszabály ugyanakkor lehetőséget biztosított a lakások bérlőinek is az ingatlan megvásárlására, ez az előírás azonban csak azokra vonatkozott, akiknek a törvény életbe lépésekor érvényes bérleti szerződésük volt.

A vádhatóság szerint a gyanúsítottak több száz adásvételi szerződést kötöttek befolyásos helybéli személyekkel, akiknek azonban nem volt bérlői minőségük, így nem állt volna jogukban megvásárolni a lakásokat. Az ügyben Temesvár jelenlegi polgármestere, Nicolae Robu, Dan Diaconu alpolgármester, Gheorghe Ciuhandu volt polgármester, Traian Constantin Stoia egykori alpolgármester, valamint az önkormányzatnál igazgatói tisztséget betöltött Martin Staia ellen indult bűnügyi eljárás. Mindannyiuk esetében hivatali visszaélés gyanújával zajlik kivizsgálás.