Izsák: korrupciómentes lesz az autonóm Székelyföld

Krónika 2017. február 16., 18:10

Izsák Balázs SZNT-elnök arra kéri a nagyvilágban élő magyarok szervezeteit, hogy március 10-én vonuljanak Románia külképviseletei elé, és fejezzék ki szolidaritásukat a székely autonómiamozgalommal.

Fotó: Boda L. Gergely

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) vezetője csütörtökön a székely szabadság napjára, március tizedikére való készülődésről bocsátott ki felhívást. Izsák úgy véli, huszonhat évvel a romániai rendszerváltás után olyan súlyosak és mélyek a demokrácia, a jogállam hiányosságai, hogy a tavaly decemberi parlamenti választások után kirobbant társadalmi elégedetlenséget teljes mértékben indokoltnak lehet tekinteni.

Szerinte a román politikai osztály ebben az időszakban nem arra használta a rendelkezésére álló törvényhozói és végrehajtó hatalmat, hogy a jogállam törvényi és intézményi kereteit megteremtse és működtesse, hanem ellenkezőleg, a torz, múltból örökölt hatalmi struktúrák megtartását, megerősítését is vállalta, hogy saját politikai hatalmát konszolidálja.

„A mi számunkra 2017-ben változatlanul a szabadság a tét. Mi, székelyek az autonóm Székelyföldön meg fogjuk tudni teremteni a korrupciómentes közélet feltételeit, a közintézmények átlátható működését és Székelyföld minden polgárának teljes és tényleges jogegyenlőségét. Nekünk nem lesz szükségünk titkosszolgálati eszközökkel működő árnyékhatalomra, és erre elegendő bizonyíték a rendtartó székely falu ma is élő hagyománya és a számunkra mintának tekintett európai autonómiák\" – fogalmaz közleményében Izsák Balázs.

Az SZNT elnöke közölte, március 10-én, 16 órakor a marosvásárhelyi Postaréten kezdődik a székely szabadság napi megemlékező rendezvény, onnan vonulnak a résztvevők a hagyománynak megfelelően a város főterére a prefektúra elé. „Alkotmányos eszközökkel, erőszakmentesen, de szívós kitartással igényeljük a szabadságot: az államon belüli önrendelkezést\" – állapítja meg Izsák, aki arra kéri Székelyföld lakóit, hogy emlékezzenek meg ismét a székely szabadság napjáról, aki pedig teheti, menjen Marosvásárhelyre, hogy békésen, méltósággal nyilvánítsa ki a magyar közösség autonómiaigényét. Az SZNT elnöke egyúttal felhívást intézett a magyar pártokhoz, civil szervezetekhez, a magyar történelmi egyházak gyülekezeteihez, legyenek részesei az előkészületeknek, és ösztönözzék részvételre a székelyeket és egész Erdély magyarságát.