Lesújtott a CNA a tüntetésekről ferdítő hírtévékre

Krónika 2017. február 16., 17:27

Fejenként 50 ezer lejes büntetést rótt ki csütörtökön az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) az Antena 3 és a România TV televíziócsatornákra, mivel ezek nem nyújtottak objektív tájékoztatást a tüntetésekről szóló híradásaikban.

A médiahatóság szerint az Antena 3 és a România TV hírtelevízió megszegte azt a valamennyi audiovizuális csatornára kötelező érvényű elvet, hogy objektív tájékoztatást kell nyújtaniuk a közönségnek, a tények és események korrekt bemutatása és a szabad véleményformálásra való lehetőség biztosítása révén.

Az Agerpres hírügynökség jelentése szerint a bukaresti testület emlékeztet, hogy a médiacsatornáknak számos követelményt kell figyelembe venniük, például azt, hogy világosan szétválasztják a tényeket a véleményektől, egy jelenséget vagy eseményt pedig csak ellenőrzött, helyes információkra alapozva, pártatlanul és jóhiszeműen mutatnak be.

A Realitatea TV azt az előírást sem tartotta be, miszerint a műsorvezetőknek, moderátoroknak tilos sértő vagy erőszakra buzdító kifejezéseket alkalmazniuk, és meghívottaikat is meg kell akadályozniuk ilyen kifejezések használatában. A CNA ugyanakkor a B1 televíziócsatornát is megrovásban részesítette, mert a képernyőre kiírt rövid címek nem tükrözték hűen a bemutatott tényeket és eseményeket.