Tízezer lejes bírság a TVR Beatrice-koncertes tudósításáért

Rostás Szabolcs 2017. február 16., 15:04

Tízezer lejes bírságot szabott ki csütörtökön az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) a Román Televízió 1-es csatornájára, amiért a Beatrice tavalyi kolozsvári koncertjéről készült anyagával megszegte a tárgyilagos tájékoztatásra vonatkozó előírásokat.

A közszolgálati televízió főcsatornája 2016. augusztus 17-i esti híradójában Vitatott koncert (Concert controversat) címmel sugárzott anyagot a Kolozsvári Magyar Napokon fellépő Beatrice együttes koncertjéről. A médiahatóság megállapítja, hogy a riporttal a TVR1 áthágta az audiovizuális törvény előírásait, amelyek értelmében az audiovizuális tartalmakat előállító szolgáltatók kötelesek objektív és korrekt tájékoztatást nyújtani az eseményekről.

Az Agerpres hírügynökség által idézett CNA-jelentés többek között rámutat, a hír- és vitaműsorok több követelménynek kell hogy eleget tegyenek, gondoskodni kell például a hírek pontos megfogalmazásáról és bemutatásáról, valamint arról, hogy a tudósítás tárgya és a kísérő képek között valós kapcsolat álljon fenn. A TVR1 csatornának a CNA ülésén jelen lévő képviselője elmondta, hogy az ügyben belső vizsgálatot rendeltek el, és a tudósítást készítő személynek nem hosszabbították meg a szerződését, már nem dolgozik a tévénél.

A magyarországi rockbanda augusztus 16-i, a Kolozsvári Magyar Napok keretében tartott koncertjéről szóló tendenciózus anyagában a TVR azt sugallta, hogy az együttes XX. század című dala kedvező fényben tünteti fel Hitlert, Lenint és az Iszlám Állam terrorszervezetet. Az anyag közzétételekor a TVR-rel külsős szerződéses viszonyban álló Diana Apahidean riporter abból következtetett a magyar kultúrkörben közismert szerzemény „vitatott és revizionista\" voltára, hogy annak lejátszása alatt Nagy Feróék archív videofelvételeket játszottak be a kivetítőn, amelyen többek között a náci német diktátor és a kommunista forradalmár volt látható, továbbá a migránsokat ábrázoló fotók közben elhangzott az Allah Akbar! (Isten hatalmas) felkiáltás is, ami a TVR újságírója szerint a muzulmán terroristák jelszava.

Sőt a riport egy olyan, a kolozsvári repertoárban nem szereplő, videomegosztóról letöltött 2009-es koncertrészlettel kezdődött, amelyen Nagy Feró azt énekelte: „csak azért is lesz, Kolozsváros ismét magyar város lesz\". A TVR mindezt úgy állította be, mintha Feróék ezt a kincses városban játszották volna. A Krónika már korábban beszámolt arról, hogy Adrian Rozenberg, a TVR kolozsvári stúdiójának – nemrég lemondott – főszerkesztője nem értett egyet a manipulációs eszközöktől sem szűkölködő anyaggal, éppen ezért az nem is mehetett adásba a területi csatornán. A riportot a köztévé területi kirendeltsége igazgatójának, Romeo Couținak a döntése nyomán tette közzé a TVR országos csatornája.

A tendenciózus tudósítás nyomán a Kolozs megyei rendőr-főkapitányság nyomozást indított, tavaly szeptemberben azonban bűncselekmény hiányában lezárta az ügyet, mivel megállapította, hogy egyetlen törvényt sem sértett a Beatrice koncertje. A szakmai szabályokra fittyet hányó, tendenciózus anyag miatt a szerzőtől a kolozsvári területi stúdió számos – magyar és román – munkatársa belső állásfoglalásban határolódott el. A közszolgálati tévé etikai bizottsága októberben arra a következtetésre jutott, hogy az ominózus tudósítás megsértette a Román Televízió (TVR) etikai kódexét.