Beteggondozás: a megye pótolja a kieső támogatást Háromszéken

Bíró Blanka 2017. február 16., 14:22

Az otthoni beteggondozással foglalkozó szervezetek segítségére siet a Kovászna megyei önkormányzat, miután a kormány februárra drasztikusan csökkentette a szociális egyesületeknek járó állami finanszírozást.

Tamás Sándor megyei tanácselnök bejelentette: megkétszerezik a szociális pályázati alapot, az eddigi 400 ezer lej helyett 800 ezer lejt különítenek el erre a célra, így például a Gyulafehérvári Caritas és a Diakónia Keresztyén Alapítvány folytathatja tevékenységét. „A kormány cserbenhagyja, mi támogatjuk az otthoni beteggondozást” – fogalmazott Tamás Sándor.

A szociális szolgáltatásokat nyújtó civil szervezetek a megyei költségvetés elfogadása után pályázhatnak a támogatásra. A tanácselnök úgy fogalmazott: az önkormányzat olyan feladatot vállal át az államtól, amely országos finanszírozást érdemelne. „Fontos számunkra, hogy Háromszéken az idősek és a hátrányos helyzetűek megfelelő ellátásban részesüljenek, éppen ezért támogatjuk kiemelten a szociális ellátásban részt vevő civil szervezetek tevékenységét” – szögezte le.

Makkai Péter, a Diakónia Keresztyén Alapítvány által működtetett Írisz Ház igazgatója elmondta: az egyesület teljes költségvetésének közel felét jelenti a most megvont állami támogatás. A Diakónia és a Caritas munkatársai az elmúlt években Háromszéken több mint 80 településen mintegy 1300 személyhez jutottak el rendszeresen. A két szociális alapítvány székelyföldi szervezetei annak ellenére is folytatják tevékenységüket, hogy a munkaügyi minisztérium évről évre kevesebb állami támogatást nyújt számukra.

Mint ismeretes, Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter nemrég januárhoz képest 40 százalékkal csökkentette a szociális szolgáltatásokat nyújtó civil szervezeteknek februárra biztosított állami támogatást, a kieső összeget pedig többnyire az otthoni beteggondozást ellátó szervezetektől vették el. Az ügyben az RMDSZ interpellációban kérte számon a tárcavezetőt.