Enyhén drágulhat idén a gáz és a villany

Bálint Eszter 2017. február 15., 22:37

Az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) elnöke szerint a villamos energia és a földgáz ára is nőhet az idei év folyamán.

Nő áprilistól a földgáz ára – jelentette be szerdán Niculae Havrileț, az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) elnöke. „Április elsején módosítjuk az árat, a hatóság ugyanis a gázév alapján, tehát áprilistól áprilisig számítja a fogyasztói árat. Ekkor véglegesítjük a földgáz szabályozott piacát, és elképzelhető, hogy ebben a szektorban áremelés lesz, de nem hiszem, hogy 10 százalékos vagy annál nagyobb, inkább ez alatti, néhány százalékos emelésről lesz szó\" – mondta az ANRE elnöke. Az árszámítás a lakossági fogyasztók esetében a földgázok piacának liberalizálásával áll kapcsolatban.

„Április elsejétől ennek nem lesz azonnali hatása, mert akkor úgyis kezdődik a melegebb évszak, és a lakossági fogyasztók novemberig nem fűtenek, tehát lesz egy hat-hét hónapos átmeneti időszak, ami alatt lesz időnk megnézni, mi az a verzió, ahogyan a gáz a lehető legolcsóbb lehet a végső fogyasztó számára\" – magyarázta el Havrileț.

Idén nőhet a villamos energia ára is, ám az ANRE arról biztosított, hogy az áremelés nem lesz jelentős. „Az elmúlt három évben minden kiigazítás 1–2 százalékos mínuszt hozott, csökkenő trend volt érvényben. Úgy véljük, hogy a villanyáram ára vagy ugyanannyi marad, mint most, vagy szintén mindössze 1–2 százalékos emelkedés lesz\" – mondta Havrileț, aki ugyanakkor bírálta egyes energiaipari vállalatvezetők nyilatkozatait, amelyek szerint nőhet az elektromos energia ára. „Az ilyen nyilatkozatok nem tesznek jót a villanyáram piacának, hamis adatokat vihetnek be a piac alakulásába. Úgy véljük, minden, az energetikai szektorban működő vállalatnak jogában áll ötletekkel, javaslatokkal előállni\" – zárta szavait Havrileț.

Az ANRE elnöke kijelentésével arra utalt, hogy Frank Hajdinjak, az E.ON Románia vezérigazgatója kedden az Agerpres hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy április elsejétől több mint 10 százalékkal nőhet a földgáz ára, mivel ekkortól liberalizálják a belföldi termelésű földgáz piacát. Hajdinjak ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az ANRE-nak közbe kell lépnie, és fokozatos áremelési mechanizmust kell kidolgoznia, hogy ne egyszerre érezze meg a lakosság a teljes drágulást.

Euró-százmilliókat kap Románia

Pert nyert Románia a párizsi nemzetközi kereskedelmi kamaránál az olasz Enel energiavállalattal szemben az egyik volt állami áramszolgáltató privatizációja miatt kialakult jogi vitában. A párizsi nemzetközi kereskedelmi kamara a román fél számára rekord összegnek számító 401 millió eurót ítélt meg, így az olasz vállalatnak ennyit kell kifizetnie az Electrica Muntenia Sud dél-romániai áramszolgáltató vállalat 13,5 százalékos részvénycsomagjáért.

A privatizáció 2007-ben történt meg, és a felek később nem értettek egyet abban, hogy az olaszoknak a szerződés értelmében mennyi pénzt kell még fizetniük. A román Számvevőszék 2012-ben állapította meg, hogy az olasz vállalat nem teljesítette maradéktalanul a privatizációs szerződésben vállalt kötelezettségeit. A román hatóságok ezt követően fordultak a párizsi nemzetközi kereskedelmi kamarához.