Élcek és napi politika a Humorfeszten

Kiss Előd-Gergely 2017. február 15., 18:42

Színházi előadással, változatos programokkal, sztárfellépőkkel várja a közönséget az április 3. és 9. között szervezendő Erdélyi Humorfesztivál. 

Fotó: Bethlendi Tamás

Egy négyfelvonásos, nem gyerekeknek szóló politikai „gyerekdarab” a 14. Erdélyi Humorfesztivál legnagyobb újdonsága: az Idegenek című előadás szövegkönyvét Székely Csaba írta, a bemutatót április 6-án tartják a Kolozsvári Magyar Operában – jelentették be a fesztivál szervezői szerdai sajtótájékoztatójukon. Az RMDSZ ügyvezető elnöksége által 14. alkalommal rendezendő programsorozat április 3. és 9. között várja a közönséget Kolozsváron.

Viola Gábor kolozsvári színművész, a darab rendezője és szereplője elmondta, az ötlet onnan jött, hogy Székely Csaba Bányavirág című előadását több éve játsszák – az új, egész estés produkció Székely Csaba négy történetet tartalmazó, Idegenek című írásából áll össze. A négy történetet igyekeznek úgy összegyúrni, hogy egységes darab legyen belőlük, de ez meglehetősen nehéz feladat, mert különálló történetekről van szó, amelyek mindenike a napi politika számára is égető kérdés – avatott be a kulisszatitkokba Viola Gábor. Az Idegenekben megjelenik az identitás kérdése, a gazdasági javakért és a hatalomért folytatott harc is. „Az a célunk, hogy amellett, hogy jót nevetünk, a néző vigyen valamit magával, ami nem hagyja majd nyugodni” – magyarázta. A produkcióban Viola Gáboron kívül Bodolai Balázs, Imecs Levente, Pál Emőke és Sebők Maja szerepel.

Jakab Adorján, a fesztivál főszervezője elmondta, idén újra megszervezik a feltörekvő ifjú humoristák tehetségkutató versenyét, az előválogatókat március 8. és április 7. között tartják 9 erdélyi városban, kortól én nemtől függetlenül várják a jelentkezőket. A győztes az RMDSZ által felajánlott 2000 lejes fődíjat viheti haza. Hozzáfűzte, egy évvel ezelőtt az volt a céljuk, hogy Kolozsvár legyen egy hétig az erdélyi humor fővárosa – az elképzelés bevált, ezért idén ugyanaz a rendezvénysorozat koncepciója. Idén tovább erősítik a rendezvénysorozat fesztivál jellegét, még több produkcióval bővítik a programkínálatot. 

György Botond humorista a meghívott fellépők névsorát ismertette: idén is lesz magyarországi sztárvendég Mogács Dániel személyében, aki azzal biztatja a kolozsvári közönséget, hogy ne számítsanak semmi jóra. Fellép a Szomszédnéni Produkciós Iroda, az Open Stage Székelylend, Felméri Péter, Gáspárik Attila, illetve a fesztivál társszervezői, Kun Zsolt és György Botond is. Jakab Adorján elmondta, a kedvezményes jegyek elővételben kaphatók a Biletmaster.ro oldalon és a Kolozsvári Állami Magyar Színház jegypénztárában. A belépők ára 15 és 25 lej között változik, az egész hetes bérlet 55 lejbe kerül. A helyszínen értelemszerűen drágábbak lesznek a jegyek, de a diákok és nyugdíjasok ekkor is kedvezményben részesülnek.