Gyógyszerhiánytól tartanak az árcsökkentés miatt

Bíró Blanka , Dávid Anna Júlia 2017. február 15., 12:31

A pácienseket fogja leginkább negatívan érinteni, hogy a kormány március elsejétől 35 százalékkal csökkenti a lejárt szabadalmú orvosságok árát. Szakemberek szerint ennél átgondoltabb intézkedésre lenne szükség a rendszer szabályozásához.

Elhibázott lépésnek tartják a Krónikának nyilatkozó háromszéki szakemberek, hogy a kormány március elsejétől 35 százalékkal csökkenti a lejárt szabadalmú gyógyszerek árát. Mint rámutattak: az intézkedés épp hogy a pácienseket fogja negatívan érinteni, szerintük ugyanakkor a kormány rossz helyen tapogatózik, ugyanis más jellegű, átfogóbb lépésekkel kellene hatékonyabbá tennie a rendszert.

Szabó Péter, a gyógyszerészkamara Kovászna megyei elnöke lapunknak elmondta: populista intézkedésnek tartja a 35 százalékos árcsökkentést, hiszen európai uniós szinten már így is Romániában a legolcsóbb a gyógyszer. A szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy ha mesterségesen még tovább csökkentik az árakat, egyrészt a párhuzamos exportot bátorítják, ugyanakkor orvosságok fognak eltűnni a patikákból, mert a gyártóknak nem éri meg az országban forgalmazni ezeket, mindennek tetejében pedig a páciensek sem fognak kevesebbet fizetni. Szabó hangsúlyozta: a kormány nem mondhatja meg a svájci vagy a francia gyártónak, hogy Romániának áron alul adja el a gyógyszert, ha pedig eltűnnek az olcsó orvosságok, a betegek kénytelenek lesznek a drágábbakat megvásárolni.

„Milliókat keresnek a párhuzamos exporttal\"

A gyógyszerészkamara háromszéki elnöke arra is kitért: már most nehezen szerzik be még az életmentő orvosságok egy részét is. „Számos cég milliókat keres párhuzamos exporttal: Romániában megvásárolja a gyógyszert mondjuk 1 lejért, külföldön pedig eladja 10 euróért. A külföldi patikának ez még mindig alacsony ár, de közben a mi gyógyszertáraink egyre nehezebben boldogulnak\" – panaszolta Szabó. Olyan orvosság is van, amit csak úgy kapnak meg, ha külön kérést nyújtanak be, mellékelve a recept másolatát. „Két dobozzal viszont nem lehet kereskedni\" – magyarázta.

A háromszéki főgyógyszerész ezért bízik benne, hogy márciustól mégsem csökkentik drasztikusan a készítmények árát, erre vonatkozóan egyébként sincs még hivatalos dokumentum.
András Nagy Róbert, a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház menedzsere úgy véli: az egészségügyi minisztériumnak inkább arra a problémára kellene megoldást találnia, hogy a kórházak folyamatosan ki vannak szolgáltatva a gyógyszer-forgalmazóknak, illetve a -beszállítóknak. „Olyan visszásságok vannak a rendszerben, hogy például közbeszerzés után egy évre megkötjük a szerződést, a forgalmazó azonban két hét múlva visszalép – ezt minden további nélkül megteheti. Az is előfordul, hogy a rákos betegek kezelésére két gyógyszer együtt hat, de egyszer az egyik, majd csak a másik kapható. Olyan szabályozásra lenne szükség, amely átláthatóbbá teszi a rendszert\" – szögezte le András Nagy Róbert.

„Gazdasági alapon intézkedtek\"

A gyógyszerészeti és egészségügyi szakemberek az elmúlt években többször is megkongatták a vészharangot, és arra figyelmeztettek, hogy az orvosságok árának mesterséges csökkentése nyomán számos készítmény eltűnhet a piacról. A gyógyszerek árának központi szabályozásával már régóta próbálkozik a kormány, 2015-ben vezették be például az intézkedést, miszerint a gyógyszerek nem lehetnek drágábbak, mint tizenkét, összehasonlítási alapul vett európai uniós országban. A lépés kisebb káoszt okozott, több patika valóban kifogyott bizonyos orvosságokból, a pácienseket egyik helyről a másikra küldték a recepttel.

Tavaly ugyanakkor Vlad Voiculescu, a technokrata kabinet egészségügyi minisztere rendeletet adott ki, amely a lejárt szabadalmú orvosságok árának fokozatos, két éven át történő mérséklését írta elő. A Grindeanu-kormány viszont úgy döntött: a fokozatosság helyett március elsejétől egyből 35 százalékkal csökkentik az árakat. Laurenţiu Mihai, a generikusgyógyszer-gyártókat tömörítő egyesület elnöke rámutatott: akár száz orvosság is eltűnhet a piacról olyan körülmények között, hogy az elmúlt években csaknem kétezer olcsó készítmény jutott erre a sorsra, helyettük mostanra a drágább gyógyszerek maradtak. Radu Gănescu, a krónikus betegeket tömörítő egyesület elnöke az Adevărul napilapnak úgy nyilatkozott: ördögi körhöz fog vezetni az intézkedés, amelyet „gazdasági alapon, és nem a páciensek érdekében hoztak meg\".

Új ártámogatott gyógyszerek

Tizenhárom új orvossággal bővül az ingyenes és ártámogatott gyógyszerek listája március elsejétől a kormány döntése értelmében. A Hargita megyei egészségbiztosítási pénztár tájékoztatása szerint a listára felkerült gyógyszerek rákos, érrendszeri, légzőszervi, reumás megbetegedésekben, továbbá cukorbetegségben és más, ritka kórtól szenvedő biztosított páciensek kezelésére szolgálnak. Az intézkedés azokon a – biztosítással rendelkező – pácienseken segít, akiknek a betegsége előrehaladott állapotban van, és nem kaphatnak más, alternatív kezelést. Az orvosságok egy része hamarosan forgalomba kerül, több készítményt viszont csak azután lehet kiváltani, hogy az illetékes szakbizottsá­gok kidolgozzák a vonatkozó terápiás előírásokat.

Az ingyenes és ártámogatott gyógyszerek kiváltására szolgáló recepteket egyébként csak azok az orvosok állíthatják ki, akik szerződésben állnak az egészségbiztosítási pénztárral, a recepteket elektronikus formában állítják ki. A készítmények csak annak a megyének a gyógyszertáraiból válthatók ki, ahol a receptet kiállító orvos szerződésben áll a biztosítóval. Ingyenes receptre a tizennyolc év alattiak, a 18 és 26 év közötti diákok és hallgatók, a várandós és gyermekágyas nők, bizonyos krónikus betegségben szenvedő biztosítottak és a speciális törvények kedvezményezettjei (például volt politikai foglyok, háborús veteránok) jogosultak. A 700 lejnél kevesebb havi járandóságot kapó kisnyugdíjasok 90 százalékban támogatott gyógyszerekben részesülhetnek, ha nincs a nyugdíjon kívül más jövedelmük.