A civilek szerint a Schweighofer propagandát folytat

Bíró Blanka 2017. február 15., 13:16

A megvásárolt faanyag útját követő rendszer bevezetését, valamint a beszállítók pénzügyi helyzetének átvilágítását tervezi a Holzindustrie Schweighofer osztrák fafeldolgozó.

Fotó: schweighofer.at

Hans Hedrich, a fogarasi Neuer Weg Egyesület alelnöke szerint viszont a bejelentés csak propaganda, és annak tudható be, hogy a Felelős Erdőgondnoksági Tanács (Forest Stewardship Council – FSC) a napokban tárgyalja újra az osztrák fafeldolgozó fenntartható erdőgazdálkodásra vonatkozó tanúsítványának ügyét, miután december elején haladékot adott a hiányosságok rendezésére.

„Nincs szükség saját követőrendszerre, azzal nem buktatnak le egyetlen törvénytelen beszállítót sem, vagy az történik, hogy nem hozzák nyilvánosságra az eseteket. A beszállítók pénzügyi átvilágítása is felesleges óvintézkedés. A fafeldolgozónak semmi egyebet nem kellene tennie, mint hogy betartja a törvényeket\" – szögezte le a környezetvédő aktivista.

A Schweighofer egyébként közleményében azt is bejelentette, hogy közmeghallgatásokat szervez a fenntartható erdőgazdálkodásban érintett felekkel. Radócon már szerveztek egy meghallgatást, ahol a fafelvásárlás procedúráiról, az eredet beazonosításáról tárgyaltak, valamint arról, mekkora a kockázata annak, hogy törvénytelen fát vásároljanak, és milyen módszerekkel lehet ezt a veszélyt csökkenteni. Ezenkívül saját nyersanyagbeszerzési szabályzatot dolgoz ki, és minden olyan beszállítóval felfüggeszti a kereskedelmi kapcsolatot, amely ezeket az előírásokat megszegi. A megvásárolt faanyag útját saját, TimFlow elnevezésű rendszerükkel követnék.

Mint ismeretes, a Felelős Erdőgondnoksági Tanács korábbi vizsgálatai során megállapította, hogy az osztrák nagyvállalatnak köze lehet a törvénytelen fakitermeléshez, ezért a hiányosságok sürgős orvoslását kérték. A zöldek szerint viszont nem elég, ha a Schweighofer kidolgoz egy tervet, hanem végleg vissza kellene vonni az egyelőre felfüggesztett tanúsítványt, különben a fakitermelők úgy értelmezhetik, hogy az osztrák cég számára kedvező döntés a törvénytelen fakitermelésre ösztönzi őket.