Dalok útinapló helyett Harcsa Veronikáéktól

Gyergyai Csaba 2017. február 15., 15:46

Kétállomásos erdélyi turné keretében mutatja be legújabb, Tell Her című lemezét a Harcsa Veronika dzsesszénekesnő és Gyémánt Bálint gitáros alkotta duó.

A mai magyarországi dzsessz-színtér két kiemelkedő tehetségű szereplője, Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint gitáros a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem dzsessz tanszékén diáktársak voltak. Egyikük Brüsszelben, másikuk Oslóban tanult tovább, mégis egymás legfontosabb zenésztársai lettek. Együttműködésükhöz eddig hat lemez, valamint számtalan külföldi és hazai koncert kötődik.

A közös zenei palettán jól megfér egymás mellett a Harcsa Veronika Quartet hagyományosabb, dzsesszes világa, a Bin-Jip kísérletező elektronikája vagy kortárs magyar költők verseinek megzenésítése. Első duólemezük, a Nyugat-Európában is nagy sikert aratott Lifelover után tavaly jelent meg a Tell Her című album, melynek anyagát Harcsa Veronika zenei ötletei és szövegei nyomán közösen dolgozták ki, majd a végső hangzás megalkotásában a New York-i születésű producer, Jeremy Friedman volt a kreatív munkatársuk. A rendkívül személyes ihletettségű dalok egyaránt hordoznak magukban mélységet, felszabadultságot és humort – olvasható a lemezismertető sajtóanyagban. Az előzőhöz hasonlóan angol nyelvű dalokat tartalmazó album végére rákerült egy meglepetés is, a Vetettem violát című népdal feldolgozása.

„A Tell Her esetében jellemző volt, hogy nem belső monológokból, sokkal inkább párbeszédekből, megszólításokból születtek a dalszövegek, ezért éreztük találónak a címet. Nem annyira az úti élmények, inkább maga az állandó úton levés, zsizsegés és eközben a béke keresése inspirált, erről szó esik a lemezen” – nyilatkozta az album kapcsán Harcsa Veronika a Phenomenon.hu portálnak. A csütörtöki kolozsvári és a pénteki nagyváradi koncert 21 órakor kezdődik, a belépő 20 lejbe kerül mindkét helyszínen.