Nélküle is jó, de vele jobb – Rendezvények a házasság hetén

Bíró Blanka , Simon Virág 2017. február 15., 12:11

A harmonikus párkapcsolatok fontosságát hangsúlyozzák azok az események, amelyeket Erdély-szerte szerveznek februárban a keresztény egyházak és civil szervezetek.

Erdélyben is megünneplik a házasság hetét február 12–19. között, a kezdeményezés két évtizede indult Nagy-Britanniából, és a család értékeit, fontosságát állítja a figyelem középpontjába. Többek között Sepsiszentgyörgyön és Marosvásárhelyen is szerveznek eseményeket, amelyek keretében a pároknak lehetőségük van arra, hogy egymásra hangolódjanak, illetve felfigyeljenek a párkapcsolati élet fontosságára.

A szentgyörgyi rendezvénysorozat vasárnap kezdődött az unitárius templomban nyitó istentisztelettel, az unitárius egyházközség és a szemerjai református egyházközség közös szervezésében. Az esemény idei mottója „Veled kiteljesedve”, az előadásokban elsősorban azt hangsúlyozzák, hogy egy kapcsolat csak akkor lehet boldog és kiegyensúlyozott, ha érvényesül a „nélküled is jó, de veled jobb” elv.

A program szerint szerdán a helybéli házaspárok mutatkoznak be, csütörtökön Bustya János lelkész a Biblia alapján beszél a szexualitásról, szerelemről, pénteken közös filmnézéssel, szombaton családi túrával és gyertyafényes vacsorával kapcsolódhatnak ki a párok, vasárnap pedig záró istentiszteleten vehetnek részt a szemerjai református templomban. A programokon való részvétel díjtalan, és a szervezők a rendezvény teljes ideje alatt gyermekfelügyeletet biztosítanak.

A marosvásárhelyi rendezvénysorozat szervezői szerint a házasság hete jó alkalom arra, hogy a fiatalabb és idősebb párok beszélgessenek a házasság értékéről, tanúskodjanak a család fontosságáról, ünnepeljék meg, hogy kitartottak egymás mellett, s azt, hogy el tudják közösen mondani: „veled kiteljesedett az életem”. Az esemény hivatalos vasárnapi megnyitóján Fekete Márton lelkész hirdetett igét, és Dányi Zoltán budapesti házasságterapeuta tartott előadást.

A szerdai programkínálatban filmvetítés, beszélgetés és szeretetvendégség található. Csütörtökön a Házas Hétvége mozgalom családjaihoz csatlakozhatnak az érdeklődők a Keresztelő Szent János-plébániatemplomban tartandó találkozón. Kezdési időpont: 19 óra, vezeti Balla Imre segédlelkész. Ugyanaznap Marosszentgyörgyön a Gemini vendéglőbe a helyi házaspárokat várják egy meghitt találkozóra, hasonló közös vacsorára jelentkezhetnek a marosvásárhelyi házaspárok is pénteken és szombaton. A rendezvényzáró alkalomra február 19-én, vasárnap 10 órától került sor a Keresztelő Szent János-plébániatemplomban, ahol a szentmisét Balla Imre mutatja be.

A házasság hete rendezvénysorozat két évtizede Angliából indult, minden év februárjában egy hétig a házasság és a család fontosságára kívánja irányítani a figyelmet. Magyarországon az országos eseménysorozatot 2008 óta rendezik meg, 2011 óta vannak erdélyi kezdeményezések is a keresztény egyházak és civil szervezetek összefogásával.