Nem támogatja a kormány Temesvár európai kulturális fővárosi fejlesztéseit

Krónika 2017. február 14., 23:24

Nicolae Robu, Temesvár polgármestere elégedetlenségét fejezte ki kedden azzal kapcsolatban, hogy Temesvár minden infrastrukturális beruházását, amely az Európa Kulturális Fővárosa 2021 projekt része, elutasította a kormány és a parlament.

Fotó: Flavius Neamciuc

„Ismét teljesen semmibe vesznek. Egy új autópálya-bekötő utat, egy 16 ezer férőhelyes multifunkcionális csarnokot és egy regionális kórházat kértem” – nyilatkozta keddi sajtóértekezletén Robu. Az Agerpres által idézett polgármester szerint ez a parlamenti többség „rosszindulatáról” tanúskodik, mert olyan projektek, amiket nem lehet helyi, csak központi költségvetésből finanszírozni.

A polgármester szerint 2021 előtt, mielőtt Temesvár lesz Európa Kulturális Fővárosa, további 15 nagy projektet kellene megvalósítani. „A helyi költségvetés mellett szükségünk van központi támogatásra, mert így voltak a dolgok megtervezve és így történik mindenütt, ahol egy város elnyeri az Európa Kulturális Fővárosa címet” – jelentette ki Robu.

Amint arról beszámoltunk, tavaly szeptemberben derült ki, hogy Temesvár lesz 2021-ben Európa egyik kulturális fővárosa, miután az illetékes zsűri a bánsági város projektjét nyilvánította győztesnek Romániából. A címre tizennégy város pályázott az országból. Közülük választották ki a négy döntőst, Temesvárt, Kolozsvárt, Nagybányát és Bukarestet – végül előbbi nyert. Legutóbb 2007-ben volt romániai város, Nagyszeben Európa Kulturális Fővárosa.