Elfogadták a váradi utasterminál bővítéséről szóló határozatot

Krónika 2017. február 14., 18:27

Miután a múlt hónapban az ellenzéki PNL-frakció ellenszavazata miatt hiúsult meg, hogy a Bihar megyei önkormányzat elfogadja a nagyváradi repülőtér utastermináljának bővítését lehetővé tevő határozatot, a közgyűlés keddi ülésén elfogadták azt.

Az ülés elején Pásztor Sándor RMDSZ-es tanácselnök azt javasolta a liberálisoknak, hogy emelkedjenek felül a mindennapi politikai vitákon. Arra hívta fel a figyelmet: jelenleg is tárgyal még több járat indításáról, ezért fontos, hogy mielőbb megépülhessen az új terminál. „Az elmúlt három hónapban több repülőtársasággal számos fontos európai járatról tárgyaltam, melyek körülbelül március végére fognak beérni, és mindegyiknek az volt az elvárása, hogy egy civilizált városnak civilizált repülőtere kell hogy legyen\" – fogalmazott. A jelenlegi terminál még 1964-ben épült, ezért szükség van arra, hogy megépüljön egy modern, minden igényt kielégítő új utasterminál, amire egyébként a 2017-es költségvetés 8 millió lejt irányoz elő.

Mint ismeretes, a váradi reptér 2015-ben átfogó felújítási munkálatokon esett át, aminek eredménye most kezd meglátszani. Az újranyitást követően tavaly még sokáig csak a Tarom Bukarest–Várad-járatait fogadta, aztán egy Tel-Aviv-i charterrel bővült a kínálat, decemberben pedig a Blue Air is elindította bukaresti járatát. Jövő hónapban azonban lényegesen megnő a forgalom Várad légikikötőjében: a Blue Air és a Ryanair Torinóba, Milánóba és Barcelonába indít gépet március 26-ától. Emellett a nyár folyamán charte-járatok is lesznek.