A megemelt bér alapján jár a pótlék az egészégügyben

Kőrössy Andrea 2017. február 14., 17:33

Az egészségügyi rendszerben dolgozóknak március elsejétől járó pluszjuttatásokat szabályozó határozattervezetet bocsátott közvitára a kormány; a kiegészítő jövedelmet immár a tavaly augusztustól megemelt alapbér alapján számolják ki. 

Az egészségügyi minisztérium honlapján közzétett tervezet szerint az alapfizetése 25 százalékát kapja havonta pótlékként az az alkalmazott, aki a fertőző betegségeket kezelő kórházban, illetve osztályon, a szülészeten vagy laboratóriumban dolgozik, illetve a közegészségügyi igazgatóságoknak a vírusokkal és baktériumokkal foglalkozó alkalmazottja.

Tizenöt százalékos pluszjuttatás jár annak, aki laboratóriumokban kémiai és biológiai kutatásokat végez, oltóanyagok kifejlesztésével foglalkozik, illetve nagy erejű lézerrel dolgozik. Ugyancsak 15 százalékos pótlékot kapnak a vérközpontok alkalmazottai, illetve a sterilizálással és a szennyvíztisztító-rendszer takarításával foglalkozó alkalmazottak. A kormány határozattervezete ugyanakkor 10 százalékos pluszjuttatást ír elő többek között az állatkísérleteket végző szakembereknek, a liftkezelőknek, illetve a hűtőberendezéseket és a toxikus hulladékot kezelő alkalmazottaknak.

Ugyancsak 10 százalékos pótlékban részesülnek a védelmi minisztérium hatáskörébe tartozó egészségügyi intézmények alkalmazottai, akik valamilyen magasfeszültségű antenna vagy torony közelében dolgoznak, ezért folyamatosan az elektromágneses mező okozta sugárzásnak vannak kitéve. Ötszázalékos pluszjuttatás kapnak a fénymásoló eszközökkel, valamint a folyamatosan mínusz 10 Celsius-fok alatti hőmérsékletben dolgozó alkalmazottak.

A különösen veszélyes körülmények között dolgozó egészségügyi alkalmazottak alapbérük 85 százalékát kapják pótlékként. Ebbe a kategóriába tartoznak a közegészségügyi igazgatóságok azon munkatársai, akik a szaktárca által veszélyesnek minősített járványok megfékezésében vesznek részt, akik a HIV-fertőzöttség kimutatásához szükséges mintákat gyűjtik és elemzik, valamint az égési sérülteket kezelő klinikákon, illetve osztályokon dolgoznak. A tervezet ezenkívül 45 és 85 százalék közötti pótlékot ír elő a törvényszéki orvosoknak és a boncmestereknek, ugyanakkor 45–70 százalékos pluszjuttatásban részesülnek a pszichiátriai intézmények alkalmazottai.