Kevesen esnek el a fűtéstámogatástól

Bíró Blanka 2017. február 14., 12:57

A minimálbér emelése és a nyugdíjpont kiigazítása nyomán nem csökkent látványosan a fűtéspótlékra jogosultak száma Sepsiszentgyörgyön, többen viszont új támogatási kategóriába kerültek, azaz kevesebb szubvenciót kapnak.

Tankó Vilmos, a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal közösségfejlesztési irodájának vezetője lapunknak elmondta: február végére derül ki, hogy az 5,2 százalékos nyugdíjpontemelés miként befolyásolja a fűtéstámogatási rendszert. Az irodavezető mindenesetre úgy látja: kevés lakosnak kell emiatt lemondania a szubvencióról, de megtörténhet, hogy egyesek kevesebb támogatásban fognak részesülni. Példaként azt hozta fel, hogy a legkisebb nyugdíjakat 400 lejről 520 lejre emelték, a fűtéstámogatást viszont évek óta azok igényelhetik, akiknek a családban az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a 615 lejt.

A február elsejétől megemelt minimálbért ugyan csak márciusban kapják meg az érintett munkavállalók, de mivel nettó összeg alapján számolnak, e téren sem várható számottevő változás. „A bruttó 1450 lejes minimálbér körülbelül nettó 1100 lejt jelent, tehát ha a pénzkeresőre a családban jut még egy eltartott, egy gyermek például, akkor már jogosultak a fűtéspótlékra” – magyarázta Tankó Vilmos. Hozzátette viszont, hogy március már a fűtésszezon vége, tehát a garantált minimális juttatás növelése csak néhány hetes támogatásra lehet hatással.

A közösségfejlesztési iroda munkatársai egyébként folyamatosan ellenőrzik, hogy a fűtéspótlékot igénylők által megadott adatok megfelelnek-e a valóságnak. Tavaly mintegy negyven lakosnak kellett teljesen vagy részben visszafizetnie a támogatást, mert kiderült, hogy több volt a jövedelmük, mint amennyit bevallottak. Tankó Vilmos elmondta: az esetek többségében az érintettek egy másik megyében találtak munkát, és abban bíztak, hogy ez nem derül ki. A gázfűtésre a jövedelem függvényében 20–262 lej közötti, a fafűtésű rendszerek esetében 16–54 lej közötti, míg a villanyáramos hálózatok után 43–240 lej közötti támogatás igényelhető.