Egyre találékonyabbak a betörők

Bede Laura 2017. február 14., 12:54

A lakástulajdonosok bizalmába férkőznek újabban a tolvajok, majd behatolnak az otthonukba, ahonnan kevés értéket és pénzt visznek el, így később és nehezebben derül ki a rablás.

Újfajta módszert alkalmaznak betörésekkor a tolvajok, így a károsultak nehezebben, később jönnek rá, hogy kifosztották őket, az elkövetőknek pedig nagyobb az esélyük, hogy büntetlenül megússzák. Sergiu Dangulea bukaresti biztonságtechnikai szakember a Digi24 hírportálnak úgy nyilatkozott, az esetek többségében a tolvajok a lakásban elrejtett tárgyakat, ékszereket és pénzt lopják el. Annak érdekében, hogy ne hagyjanak gyanús jeleket maguk után, álkulcsot használnak, és nem törik fel a zárat.

Az újfajta módszerrel „dolgozó” betörők csak akkor hatolnak be egy lakásba, ha megbizonyosodtak arról, hogy üres, és senki sem láthatja meg őket. A betolakodók általában korábban kapcsolatot alakítanak ki a lakástulajdonosokkal, attól a pillanattól kezdve, hogy beléptek a házba, nem mozdítanak el egyetlen tárgyat sem, és pontos információiknak köszönhetően ahhoz a bútorhoz mennek, amelyikben a pénz található. A lopási technika sikere abban rejlik, hogy a fosztogatók nem viszik el az összes értékes tárgyat az áldozat házából, rendet raknak maguk után, hogy a tulajdonos ne vegye észre rögtön a rablást. Nem viszik el az összes pénzt, amit a lakásban találnak, általában csak a talált összeg felét lopják el.

„Amikor elhagyják a lakást, visszazárják a bejárati ajtót, így a tulajdonosok nem veszik észre, hogy betörtek hozzájuk. Általában egy barátra, dadusra, házvezetőnőre gyanakszanak a családtagok” – részletezte Sergiu Dangulea. A károsultak a betörésre utaló nyomok hiányában legtöbbször nem tesznek feljelentést, és hetek vagy akár hónapok is eltelnek, amíg tudatosul bennük, hogy kirabolták őket. Amire pedig rendőrségi eljárás indulna az ügyben, az ujjelnyomatok nagy része eltűnik. A szakemberek úgy vélik, ezt a lopási módszert már körülbelül egy éve alkalmazzák a betörők, már több száz esetet jegyeztek fel, a legtöbbet Bukarestben. Bogdan Ghebaur, a fővárosi rendőrség szóvivője elmondta, tavaly körülbelül 1500 lakásbetörést jelentettek, ebből 500-at az újfajta lopási módszerrel követtek el. A tettesek a tulajdonosok bizalmába férkőztek, így pontosan tudták, hogy hol található a pénz és értékes tárgy, illetve hogy a lakók mikor távoznak otthonról.