A lakók sem férnek hozzá a tusnádfürdői medvebiztos kukákhoz

Iszlai Katalin 2017. február 14., 13:37

A megrendelt negyvenhatból egyelőre tizennyolc olyan szeméttárolót helyeztek el Tusnádfürdőn, amelyek tartalmához a medvék nem férnek hozzá.

Fotó: Gecse Noémi

Gondot okoz ugyanakkor, hogy a szemeteseket az idősek és a gyerekek is nehezen tudják használni, a súlyos lappancsokat ugyanis nehéz felemelni, ezért sokan egyszerűen a kukák mellé teszik a hulladékot, amit a vadállatok így könnyen elérnek és szétszednek.

Albert Tibor, a fürdőváros polgármestere elmondta: egyelőre nem igazán tudják tesztelni, hogy az úgynevezett medvebiztos szeméttárolók hatékonyak-e, mostanában ugyanis nem volt problémájuk a vadállatokkal, egy ideje nem járnak be a településre. A speciális kukák tulajdonképpen burkolatként szolgálnak, belsejükbe ugyanis a már régóta használt, 1100 literes szemetesek vannak elhelyezve. A lappancsok fémből készültek, ezért nehezen felnyithatók, a gyermekek pedig nem érik fel. Munkatársunk a vasútállomás és az Országos Lakásügynökség (ANL) által épített tömbházak környékén is azt tapasztalta, hogy a tárolók környéke tele van szeméttel, könnyen előfordulhat, hogy ez ismét a városba vonzza a medvéket.

Kusztura Levente, a Szent Anna Vadászegyesület elnöke eközben arról számolt be: elképzelhető, hogy ha a medvék nem jutnak élelemhez a szeméttárolókból, betörnek a háztartásokba, erre korábban is volt példa. Azonban remélik, hogy a speciális tárolók kihelyezése valamilyen szinten megoldja a problémát. „Azt szokták mondani, hogy a puding próbája az evés: télen nem járnak a medvék, de tavasszal kiderül, mennyire hatékonyak az új szeméttárolók. Villanypásztorral lehet ugyanakkor védekezni az ellen, hogy a medvék ne menjenek közel a házakhoz” – magyarázta a szakember.

A kukákat egyébként uniós támogatásból rendelték meg, a tárolókat tavaly nyáron szállították Tusnádfürdőre, kihelyezésük előtt viszont betonalapot kellett önteni, a munkálatokhoz szeptemberben fogtak hozzá.