Lebontottak egy működő buszpályaudvart Kolozsváron

Kiss Előd-Gergely 2017. február 14., 12:37

Lebontották Kolozsváron a Hóstát (Mărăşti) lakónegyedi nyugati buszpályaudvart, miközben csak február 25-ére tervezték a bezárását, ráadásul a törvény előírásai szerint a Szamosújvár felé induló járatok csak buszpályaudvaron vehetnek fel utast. 

Fotó: www.ziuadecj.realitatea.net

A Ziua de Cluj portál szerint a Téglás (Fabricii) utcai telken található ingatlant a Sens Vest Kft. bérelte. Cornel Toma, a cég tulajdonosa tegnap úgy nyilatkozott, vállalatát több tízezer eurós veszteség érte amiatt, hogy a telek tulajdonosai már a határidő előtt egy héttel a földdel egyenlővé tették az épületet.
Bár a buszpályaudvart gyakorlatilag felszámolták, több busztársaságnak még mindig ez az indulási helye és végállomása. Ilyen például a Bus Trans, amely a megye legjövedelmezőbbnek számító útvonalán, Kolozsvár–Szamosújvár között üzemeltet járatokat.

A busztársaságokat ugyanakkor a kialakult helyzet nem zavarja különösebben, egyszerűen figyelmen kívül hagyják a Kolozs megyei önkormányzat szabályait, és ott veszik fel az utasokat, ahol tudják, azaz a kolozsvári buszmegállókban, nagy bevásárló, és kereskedelmi központok parkolójában, de ha kell, simán megállnak bárhol az út szélén. Erről egyébként személyesen is meggyőződhettünk, amikor útban a szamosújvári szórványkollégium felé azt tapasztaltuk, hogy a bérletes utasok kedvéért a busz nemcsak az erre a célra kijelölt megállókban állt meg, hanem ott, ahol az ügyfél óhajtotta. Nagyiklód községben kis túlzással száz méterenként megállt a busz egy-egy leszálló kedvéért. A Kolozsvár–Szamosújvár-vonalon egyik rendszeresen ingázó utas ugyanakkor arra panaszkodott a Krónikának, hogy a jogszabályok által megengedettnél több utast is felvesznek buszok, így azok túlzsúfolttá válnak.