A betegektől veszik el a pénzt

Bíró Blanka 2017. február 14., 12:32

Elbocsátásokra és az otthoni beteggondozási rendszer szűkítésére készül a Caritas háromszéki szervezete, amennyiben a kormány februárhoz hasonlóan a továbbiakban is csökkenti a támogatást. Az RMDSZ eközben interpellációban kérte számon a szakminisztert.

Fotó: Veres Nándor/archív

A szociális munkát végző szervezetek támogatásrendszerének kiszámíthatatlanságát tartja az egyik legnagyobb problémának Hubbes Kinga, a Gyulafehérvári Caritas Kovászna megyei munkatársa. Mint a Krónikának elmondta: a bizonytalan állami finanszírozás bevételeiknek mintegy 30 százalékát teszi ki, tevékenységüket ezenkívül a helyi és megyei önkormányzat is támogatja. A megyei szervezet naponta körülbelül 700 rászorulót lát el, közülük pedig mintegy 150 személy gondozását az állami támogatásból fedezik. A szervezetet így rendkívül hátrányosan érinti, hogy a munkaügyi minisztérium váratlanul felfüggesztette februárra az otthoni beteggondozási program támogatásának folyósítását. Erről a napokban döntött Lia Olguţa Vasilescu tárcavezető, holott a 2017-es évre még a Cioloş-kormány hagyta jóvá a finanszírozást.

„Adtak is, meg nem is\"
Hubbes Kinga rámutatott: tavaly sem kaptak egész évre állami finanszírozást. „Nehéz időszak volt, alig húztuk ki. Februárt átvészelnénk valahogy, de a legnagyobb gond, hogy nincs semmi garancia arra, hogy a továbbiakban folyósítják a pénzt, holott elvileg erre az évre már jóváhagyták. Adtak is, meg nem is\" – panaszolta a Caritas munkatársa. A Kovászna megyei szervezet egyelőre kivár, de valószínűnek tartják, hogy megszorításokat kell bevezetniük. „Folyamatos ellátást biztosítunk, a gondozottaknak hétvégén is szükségük van az ellátásra. Lehet, hogy kénytelenek leszünk elbocsátani, és nem tudjuk mindenhol fenntartani az otthoni beteggondozást, hiszen már a minimálbér-emelés is komoly kihívást jelent\" – magyarázta a szolgálat háromszéki koordinátora.

Hubbes Kinga leszögezte: a munkaügyi miniszternek azt kell megértenie, hogy a pénzt nem a civil szervezetektől vonja meg, hanem az otthon, kiszolgáltatottan fekvő betegektől. Szigorúan szabályozott egyébként, hogy a központi költségvetésből érkező pénzt mire fordíthatják.
Csép Éva Andrea Maros megyei képviselő, az alsóház munkaügyi bizottságának titkára eközben lapunknak arról számolt be: a szövetség interpellációban kérte számon a munkaügyi minisztert, illetve lobbizni fognak annak érdekében, hogy ne csökkentsék a civil szervezeteknek a szociális szolgáltatásokra szánt támogatását. Az RMDSZ-es képviselő úgy véli: az intézkedés miatt sokan elveszíthetik munkájukat, ugyanakkor a költségek is növekednek azáltal, hogy az otthon gondozott betegek kórházba kerülnek.

Csép Éva Andrea rámutatott: az történt, hogy egy miniszteri rendelettel januárhoz képest februárra 40 százalékkal csökkentették a szociális szolgáltatásokat nyújtó civil szervezetek finanszírozására szánt összegeket, és amikor a kiadások oldalán felállították a prioritási listát, a hiányzó összegeket többnyire az otthoni beteggondozást és a gyerekeket érintő tevékenységeket folytató szervezetektől vették el. Hangsúlyozta: mivel a Cioloş-kabinet egész évre jóváhagyta a támogatást, a civilek számoltak ezekkel a pénzekkel. A képviselő úgy véli: a szervezeteknek kiszámítható, normatív támogatásra van szükségük, hiszen biztosítaniuk kell a gondozók bérét. A politikus kitért a gondozottakra is, hangsúlyozva, hogy ellátásukkal a civil szervezetek tulajdonképpen az állam feladatát vállalják át, ha pedig megszűnik az otthoni ellátás, a betegek kórházba kerülnek, az pedig sokkal többe kerül majd az államnak.

Szociális kódexet dolgoznak ki

Csép Éva Andrea azt is elmondta: az RMDSZ kezdeményezni fogja egy szociális kódex kidolgozását, amellyel szavatolni tudják a civil szervezetek által nyújtott szociális szolgáltatások finanszírozását, hogy egy miniszteri rendelettel ne lehessen megváltoztatni a rendszert.
Hétfőn Derzsi Ákos Bihar megyei szenátor, a felsőház munkaügyi bizottságának tagja is jelezte közleményében, hogy érthetetlen számunkra, a minisztérium miért vágta vissza drasztikusan a szociális szolgáltatásokat nyújtó civil szervezetek februári támogatását.

„Az előző kormány januárra mintegy 2 millió lejt hagyott jóvá a szociális szolgáltatásokat nyújtó szervezetek számára. Ebből az összegből 132 egyesület és alapítvány 279 munkapontját támogatták, közel 12 ezer kedvezményezettje volt a finanszírozásnak. Ehhez képest a jelenlegi kormány munkaügyi minisztériuma 1,2 millió lejre csökkentette a februári támogatást. Ebből a finanszírozásból 108 egyesület és alapítvány mintegy 174 munkapontja részesül, a kedvezményezettek száma pedig 5600-ra csökken\" – részletezte a honatya.