Bálint-nap: amikor a verebek is párt választanak

Antal Erika 2017. február 13., 19:10

A magyar szokásvilágban is megtalálhatóak a február 14-ei szerelmesek napjának hagyományai – mondta el Tekei Erika marosvásárhelyi néprajzkutató. 

Erdély-szerte is egyre népszerűbb a február 14-ei Bálint-nap, a szerelmesek napjának megünneplése. Az ókori eredetű szokásnak magyar hagyománya is van, hiszen a kotlóültetést és a facsemete-ültetést is a tavaszváró, párválasztó napra időzítették – fejtette ki Tekei Erika marosvásárhelyi néprajkzutató.

 

„Ha hideg, száraz idő van Bálint-napkor, jó termés lesz abban az évben – tartja a népi bölcselet, amely szerint ezen a napon választanak párt a verebek is. A hiedelem szerint jó volt, ha a fiatalok is párt választottak február 14-éig. Ha a nap nagyböjtre esett, akkor böjtöltek valakiért, valamiért az emberek, például egy beteg családtagért, hogy felépüljön, vagy pedig azért, hogy jó termést hozzon az esztendő\" – sorolta Tekei Erika.

Barabás László néprajzkutató úgy fogalmazott, általános kulturális archetípus Európa különböző földrajzi övezeteiben a tavaszvárás időszaka és az ahhoz kötődő népszokások.

„Vidékünkön Bálint-napként nem ünnepelték, viszont a farsangi szokások, a fonókban gyakorolt párválasztási játékok is tulajdonképpen az újjászületéssel, megújulással, szerelemmel függtek össze. Aki a farsang végére nem választott magának párt, az vénlegény vagy vénleány maradt. A román néphagyományban február 24. »Dragobete« napja, amely a madarak párválasztásához kötődik. A népszokások eltérőek, de a lényeg ugyanaz: a tavaszvárás, párválasztás időszaka ez a periódus\" – foglalta össze a néprajzkutató.

Bálint-napi kedvezmény a vasúton

Féláron árusít jegyeket a Román Vasútitársaság (CFR) február 14-ére és 24-ére, Bálint-napra és ennek román megfelelőjére, a Dragobetére. A CFR közleménye szerint az 50 százalékos kedvezmény a fenti napokra két jegy vásárlása esetén első és második osztályra egyaránt érvényes a társaság InterRegio szerelvényein. A kedvezményes jegyeket kizárólag az állomások jegypénztáraiban árusítják. „Életünkben sok vonat megáll, de ezek közül csak egy a szerelem vonata. Érdemes utána rohanni még akkor is, ha úgy tűnik, hogy ez valóban nem vár\" – nyilatkozta Szentes József, a CFR személyszállítási osztályának vezérigazgatója.

Akár Bálint-napkor, akár máskor, de mindenképpen jót tesz egy párkapcsolatnak, ha figyelünk egymásra – fogalmazta meg Kacsó Erika pszichológus. „A Bálint-napot sokan nem szeretik a külsőségek miatt, mert a csillogásról, az üzletről szól, de ha tartalommal töltjük meg, akkor van értelme. Akár minden hónapban tarthatnánk egy úgynevezett »szerelmesek napját«, amikor csak egymásra figyelünk, megajándékozzuk egymást\" – mondta a pszichológus.

Úgy fogalmazott, ha csak Bálint-napkor tesszük ezt, az is jó, mert kimozdít az egyhangúságból, feltölt. „Ne arra összpontosítsunk, ami zavaró ebben az ünnepben, hanem arra, ami a kapcsolatunknak jót tesz\" – hangsúlyozta a szakember.

A Bálint-napi ünnep az ókorból ered, a rómaiak az ókori Rómát alapító legendás testvérpár, Romulus és Remus tiszteletére tartották. A keresztények február 14-én ünnepelték Szent Bálintot, a szerelmesek, a lelki betegek és az epilepsziával élők védőszentjét. A történet szerint Bálint, mielőtt keresztény hite miatt kivégezték volna II. Claudius császár idején, hite erejével visszaadta a látását börtönőre vak leányának. Üzenetet is küldött a lánynak, amelyet így írt alá: „A te Bálintod.\"