Különféle finom mézes sütemények

Krónika 2017. február 12., 09:46


Puha mézes sütemény

Hozzávalók: 40 dkg finomliszt, 15 dkg porcukor, 10 dkg barna cukor, 1 tk. szódabikarbóna, 2 ek. mézeskalács-fűszerkeverék, 1 tk. fahéj, 25 dkg margarin (olvasztjuk), 2 ek. méz, 3 db tojás.

Elkészítés: Jól összekeverjük a száraz hozzávalókat – liszt, cukor, szódabikarbóna, fűszerek. A felolvasztott vajba belekeverjük a mézet, majd hozzáadjuk a lisztes keverékhez. Illetve még 2 db jól elkevert tojást is. (Ne ijedjünk meg, ha folyós a tészta.) A tésztát hűtőbe tesszük pihentetni (celofánba csomagolva), hogy „megfagyjon” – gyorsabb munka érdekében lehet fagyasztóba is tenni. Fél, maximum 1 órára, de akár egész éjszakára is hagyhatjuk, attól függ mikor kezdünk dolgozni vele. Három gombócra lehet szedni, hogy később könnyebben lehessen dolgozni vele.

Pihentetés után a gyúródeszkát jól belisztezzük, mert nagyon fog ragadni, ahogy olvad a „melegben”– nyugodtan használhatunk bőven lisztet a ragadás elkerülése érdekében. A deszkán jó vékonyra nyújtjuk a tésztát, 2-3 mm vastagságúra (mert majd egy picit megdagad a sütésnél). Kiszúrt formákat sütőpapírra tesszük, egymástól 0,5–1 cm távolságra, és megkenjük a maradék tojással a tetejét. Majd 160-170 fokon, alsó sütéssel 10 percig – enyhe barnulásig sütjük.

Mézes-pudingos szelet

Hozzávalók: A tésztához: 5 dkg vaj, 2 ek. méz, 18 dkg porcukor, 2 db tojás, 2 ek. cukrozatlan kakaópor, 45 dkg finomliszt, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 csipet só, 1 teáskanál fahéj. A krémhez: 3 tasak vaníliás pudingpor, 1 csapott ek. finomliszt, 6 dl tej, 300 ml tejföl, 20 dkg vaj, 18 dkg porcukor.

Elkészítés: Gőz felett melegítsük össze a vajat a mézzel, a cukorral, tojással és a kakaóval. A lisztet szitáljuk össze a szódabikarbónával és a sóval (adhatunk hozzá őrölt fahéjat is), majd a lehűlt mézes masszával gyúrjuk össze. A tésztát osszuk háromfelé, és formáljunk gombócokat belőle. Tegyük hűtőbe kb. 30 percre. A gombócokat lisztezett felületen nyújtsuk kb 30 x 20 cm-es lapokká, és vajazott, lisztezett tepsi hátán, előmelegített, 180 °C-os sütőben süssük kb. 10 percig. A kihűlt lapokat töltsük meg a krémmel, és hagyjuk egy éjszakán át puhulni. A krémhez a pudingport és a lisztet keverjük simára 1,5 dl tejjel. A maradékot forraljuk fel, öntsük hozzá a pudingos tejet, és főzzük sűrű krémmé. Még forrón keverjük a tejfölt a pudinghoz. Párszor átkeverve hűtsük ki. A vajat habosítsuk ki a cukorral, majd végül keverjük simára a pudingos résszel, és osszuk kétfelé.

Diós-mandulás-mézes sütemény

Hozzávalók: 1 bögre cukor, 1,25 dl méz, 2,5 dl tej, 3 db tojás, 10 ek. zsír (olvasztott), 1 tk. szódabikarbóna, 2 tk. fahéj (őrölt), 10 g szegfűszeg (porrá törve), 40 dkg finomliszt, 5 dkg dió (bél), 5 dkg mandula (hámozott).

Elkészítés: A zsírt megolvasztjuk. A cukrot, mézet, olvasztott zsírt és a tojások sárgáját habosra kavarjuk. A lisztet elvegyítjük a szódabikarbónával, az őrölt fahéjjal és a porrá tört szegfűszeggel, és a tejjel felváltva a tojásos-mézes keverékhez adagoljuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan elvegyítjük a masszával. A dióbelet és a mandulát összedaraboljuk, és belekeverjük a tésztamasszába, egy keveset meghagyunk, amit majd a tetejére szórunk. Egy tepsit (kb. 28 x 38 cm-eset ) kikenünk margarinnal, beszórjuk egy kevés liszttel, és beleöntjük a tésztamasszát, a tetejét megszórjuk a maradék dióval, mandulával. Előmelegített sütőben kb. 10 percig 200 C-on sütjük, majd 180 °C -ra mérsékeljük a hőfokot, és további 10-15 perc alatt készre sütjük a süteményt. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.