Mindennapi madaraink megfigyelése

2017. február 10., 10:00

Mindennapi madaraink címmel tartott előadást Kolozsváron Szabó D. Zoltán biológus, ornitológus, természetfilmes, a BBTE Biológiai és Ökológiai Intézetének munkatársa.

A szerda este a Györkös Mányi Albert Emlékházban szervezett rendezvényen elhangzott, Romániában 2006-ban indult el a Mindennapi Madarak Monitoringja program, amely évente szolgáltat információkat a hazánkban honos gyakori madárfajok helyzetéről. Mint kifejtette, az amatőr természetkedvelők többsége világszerte a madarak megfigyelésével foglalkozik. A monitoring szó jelentése időről időre való megfigyelés, amelyet megismételnek, majd ezek alapján pontos látleletet kapnak. A kutató elmondta, a madarakat úgynevezett „indikátoroknak” is lehet tekinteni, mivel olyan élőhelyeknek mutatják meg a környezeti állapotát, amelyekről másképp nehéz lenne információkat szerezni.

Szabó D. Zoltán ismertette, hogy a gyakori madárfajok megfigyelésével foglalkoznak, ez körülbelül 50–60 fajt jelent. A munka legnagyobb részét önkéntesek végzik, így nagy területeket tudnak ellenőrizni. Az ornitológus arra is kitért, hogy a madármegfigyeléshez alapos felkészültségre van szükség, fontos, hogy az adott fajokat nemcsak külalakjuk, hanem a hangjuk alapján is azonosítani tudják az erre vállalkozók. A megfigyeléseket évente kétszer végzik, ilyenkor az önkéntesek kimennek az általuk választott területre, ahol öt-öt percet töltenek, és feljegyzik a látott, illetve hallott madarakat. Fontos, hogy a szemle reggel történjen, mivel ebben az időszakban énekelnek a legintenzívebben a madarak.

Az előadótól megtudtuk, hogy a mezőgazdasági területeken élő szárnyasok száma jelentősen csökkent a gépesítések és a farmgazdálkodás miatt, az erdei fajok számában is fogyatkozást tapasztaltak, de az jóval kisebb mértékű. Annak érdekében, hogy a megfigyelők könnyebben tudják azonosítani a madarak hangját, kiadtak egy oktató CD-sorozatot, amely a legismertebb fajok énekét ismerteti. Szabó D. Zoltán elmondta, számos felkészítőt és találkozót szerveznek a madarászok számára, ugyanakkor kiadták a Madárhatározó című könyvet. A biológus úgy fogalmazott, nehéz az önkéntesek által begyűjtött adatokkal dolgozni, viszont közép- és hosszú távon kiváló tudományos eredményekre lehet szert tenni ezekből az információkból.

Kajtár Rebeka, Majláth Réka