Erdősítési program: várják a pályá­zókat

Jánosi András 2017. február 09., 12:33

Péntek az utolsó nap, amikor még pályázhatnak az erdősítési program keretében azok a földtulajdonosok, akiknek mezőgazdasági felhasználásra alkalmatlan területtel rendelkeznek.

A szakember elmondta, hogy a program keretében azokat a területeket erdősítenék be, amelyek egyébre amúgy sem alkalmasak (meredekebb domboldalakat, nagyobb vízmosott területeket, bányamaradékokat).

A pályázatokat a megyei mezőgazdasági igazgatóságokon fogadják. A környezetvédelmi tárca által elindított program szerint a kiválasztott területeket átadják koncesszióba az igazgatóságnak, amely finanszírozza a területre szóló technikai tanulmány elkészítését, beerdősíti a területet az alkalmasnak ítélt fajokkal, és az első hét évben – vagy ameddig az erdő lombkoronája nem összefüggő – gondozza és őrzi azt, majd visszakerül az eredeti tulajdonoshoz. A jelentkezésnél birtoklevelet és telekkönyvet kell felmutatni.

A Környezetvédelmi Alap két éve támogatja az olyan területek erdősítését, amelyek nem alkalmasak mezőgazdasági termelésre. Amint arról beszámoltunk, a környezetvédelmi minisztérium 2015-ben indította el a programot, és azt tűzte ki célul, hogy több mint hétezer hektárral növelje Románia erdőállományát.