Békés születésnap 105 évesen

Baricz-Tamás Imola 2017. február 09., 12:10

Eigel Ágnes 105 éves óvónőt, borszéki iskolaalapítót köszöntötték születésnapján a gyergyószentmiklósi Szent Erzsébet Öregotthonban.

Rokonai, valamint a gyer­gyószentmiklósi Szent Erzsébet Öregotthon alkal­mazottai is köszöntötték tegnap Eigel Ágnest 105. születésnapján. Az 1912. február 5-én Sopronban született Ági néni 70 évet élt Borszéken, 1941-ben alapította a helyi iskolát. 2009-ben került az öregotthonba. Viszonylag jó egészségnek örvend, vérnyomáscsökkentő gyógyszeren és az altatón kívül más orvosságot nem kap, egy ideje a nap nagy részét ágyban tölti – tudtuk meg Pázmán Enikő háziorvostól.

A Gyergyószentmiklóson élő unoka, Eigel Tibor és családja rendszeresen látogatja Ági nénit, mint mondják, van eset, hogy megismeri őket, máskor meg nem. Szakáli Gabriella, az öregotthon osztályvezető asszisztense elmondta, Ági néni amíg elláthatta magát, mindig fontos volt számára, hogy megélje nőiességét. „Mindig hullámos kellett legyen a haja, virágmintás blúzokat viselt, és a világos, vidám színeket kedvelte. Mai napig így öltöztetjük. Volt eset, amikor reggel csak annyit mondott, hogy: fehér. Ilyenkor tudjuk, hogy fehér blúzt szeretne felvenni, és mi ezt tiszteletben tartjuk” – mesélte Szakáli Gabriella. Hozzátette, Ági néninek erős karaktere, tartása van, felnéznek rá, attól függetlenül, hogy kis törékeny nő. A környezetében lévők szerint Eigel Ágnes mélyen vallásos, aki sokat imádkozott, és az évek során egyszer sem panaszkodott.

„Imádja a Napot. Békében van a lelke. Ölelj meg, szeretlek, ajándékba kaptam – ezeket a szavakat szokta mondani Ági néni, de kezével, arcával is üzen az ápolóinak” – mondta Kiss Gabriella szociális munkás, az otthon mentálhigiénés szakembere. A rangidős hölgy a tavalyi farsangi mulatságon részt vett, és tervezik, hogy idén is jelen lesz kerekes székben az ünnepségen. „A tavalyhoz képest gyengült Ági néni, de nagyon ritka, hogy 105 évesen valaki fizikailag ilyen jól tartja magát. Az őt körülvevők szeretete, figyelme nagyon sokat számít”  – mesélte Kiss Gabriella. Ági nénit nemrég egy egész autóbusznyi borszéki nyugdíjas látogatta meg: tanítványai érkeztek hozzá, hiszen a településen évtizedekig óvónőként, iskolaalapító tanítóként dolgozott.