Jelentés a prefektusok feljelentéseiről

Bíró Blanka 2017. február 08., 18:02

Az elmúlt négy évben 104 nyelv- és szimbólumhasználati ügyben léptek fel Kovászna megye önkormányzatai ellen a megye prefektusai. Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke szerint inkább a megye ügyeivel kellene foglalkozniuk.

Fotó: Nagy D. István

A Kovászna megyei prefektusok az elmúlt öt évben 104 esetben 96 eljárást kezdeményeztek anyanyelv- és szimbólumhasználat miatt a megye önkormányzatai ellen – hívta fel a figyelmet szerdai sajtótájékoztatóján Tamás Sándor. A Kovászna Megyei Tanács elnöke cáfolta Sebastian Cucu prefektus korábbi állítását, amely szerint csupán 38 ilyen pert indított az említett időszakban.

Rámutatott, összesen 96 iratcsomót sikerült azonosítani, amelyek 104 esetet tartalmaznak (olyan iratcsomók is vannak, amelyekben több esetet kifogásol a prefektus), de hozzátette: lehet, hogy nem teljes a lista. „Sebastian Cucu prefektus számtana páratlan, de nem hibátlan\" – ironizált Tamás Sándor, majd idézte az egyik korábbi kormánymegbízottat, aki azt mondta, a mindenkori prefektusok feladata, hogy a helyi közigazgatás kézifékjeként működjenek a térségben.

„Mi tudjuk, hány perünk van, hiszen mi járunk a bíróságra” – jegyezte meg a tanácselnök. Rámutatott, három típusú eljárást kezdeményezett öt év alatt a tisztségben levő négy prefektus: összesen 96 iratcsomóról van szó, 2 büntetési jegyzőkönyvvel, 44 felszólítással, 50 bírósági üggyel. A felszólítások kapcsán a tanácselnök megjegyezte, ezeket az önkormányzatok vagy figyelembe vették, vagy megválaszolták, a válasz után pedig a prefektúrán elfelejtették az ügyet, vagy a bírósághoz fordultak.

Ehhez hozzáadódik még, hogy a hivatásos feljelentő, Dan Tanasă és egyesülete 190 levelet küldött a megyei tanácsnak. A pereket az önkormányzatok többnyire elveszítik – mondta Tamás Sándor. Hozzátette, ha igaza van a prefektusnak, azt elismerik, például idén azért kaptak felszólítást, mert a szociális pályázatuk melléklete kétnyelvű volt, nem csak román. „Nem vitatkoztunk, kijavítottuk\" – szögezte le a politikus. 

Tamás Sándor szerint furcsa esetekből sem volt hiány a megyei önkormányzatnál. Példaként említette, hogy meglepő volt, amikor a Călăraşi megyei Sâmbureşti Gară településről érkezett feljelentés, hogy a Székely Nemzeti Múzeum által szervezett gombanapnak volt egy román és egy magyar plakátja, de nem volt kétnyelvű. Per indult még amiatt is, hogy a polgármesterek nem viselték a trikolór vállszalagot, vagy amiatt, mert Kézdivásárhelyen a román nemzeti ünnepen nem volt elég zászló kitűzve, vagy azért, mert a kökösi önkéntes tűzoltók egymás mellé tették a román és a magyar táblát, holott a román nyelvű tábla felül kellett volna kerüljön. Emlékeztetett: Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármestert személyesen tízezer lejre büntették, mert lassúnak találták a visszaszolgáltatás ütemét.

Tamás Sándor hangsúlyozta: azt szeretné, hogy a mindenkori prefektus hozzájáruljon a megye ügyeihez, ne legyen közömbös azokkal szemben: „Ahhoz képest, hogy több prefektusunk volt Kovászna városából, például az arrafelé vezető országút felújításáért egyikük sem lobbizott, holott ráférne a javítás.”

Sebastian Cucu kormánymegbízott bő egy hete sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy a Kovászna megyei prefektúra a magyar közösség szimbólumai ellen, a kétnyelvűség, valamint az autonómiahatározat ügyében indított valamennyi pert megnyerte. 

Január végén Jean Adrian Andrei Hargita megyei prefektus is azzal büszkélkedett egy sajtótájékoztatón, hogy keresetei nyomán jogerősen érvénytelenítették a bíróságok valamennyi Hargita megyei önkormányzat autonómiapárti határozatát.