Huszárok, ha találkoznak – Hagyományőrző rendezvény Udvarhelyen

Fülöp-Székely Botond 2017. január 29., 16:14

Kétnapos Huszárakadémiát tartottak Székelyudvarhelyen a hét végén, a rendezvény célja a magyarság katonai múltjának a felelevenítése volt. 

Fotó: Lőrincz Csaba

Hagyományőrző huszárokkal telt meg a hétvégén a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium bentlakásának díszterme, ahol a 10. Huszárakadémiát tartották. A kétnapos rendezvény megnyitóján elhangzott: a huszároknak jelentős szerepe van a magyar identitástudat megőrzésében. Az erdélyi és magyarországi résztvevőket házigazdaként Dakó Tibor, a Székelyudvarhelyi Hagyományőrző Székely Huszárezred kapitánya köszöntötte. Reményét fejezte ki, hogy mindenki számára hasznos lesz a két napig tartó Huszárakadémia, ahol egyebek mellett a történelmi, lótartással és vívással kapcsolatos előadásokat, vetítéseket láthattak-hallhattak a résztvevők.

„Úgy gondolom, hogy a magyarság katonai múltjának köztudatban tartása, a huszárok testvéri összetartozása, illetve a mostani rendezvény szorosan kapcsolódik a magyar identitástudat megőrzéséhez, ami a nemzeti felemelkedés egyik fontos eleme” – jelentette ki az akadémia megnyitóján Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere. Úgy fogalmazott, a huszár hagyományőrzés azt jelenti, hogy még mindig fontos számunkra a magyarságunkhoz való ragaszkodás, a lovak iránti rajongás, a „férfias tartás és kitartás”, a család és az isteni értékek. Fontosnak tartotta, hogy a hagyományokat továbbadjuk az elkövetkező nemzedékeknek. „Huszárnak lenni, példaképet jelent” – fogalmazott. Hozzátette, napjaink hagyományőrzői azért is tiszteletet érdemelnek, mert nem kevés pénzt áldoznak korhű öltözetük megvarratására, fegyvereik beszerzésére, lovaik tartására, valamit sok időt fordítanak arra, hogy ez a tradíció ne merüljön feledésbe.

Az erdélyi hagyományőrző csapatok nevében Miholcsa József alezredes szólalt fel, az akadémia megálmodója. Kijelentette, nagyon lényegesek az előadások, de elsősorban az egymással való találkozásért jött el mindenki. Úgy vélte, a 21. században nehéz a huszárok régi elveit követni – Isten, haza, család –, mivel Erdély elveszett, sokan nem hisznek Istenben és a válások is gyakoriak, de meg kell próbálni népszerűsíteni a régi értékeket. „Mi maradt a huszároknak? Csak a becsületük” – jelentette ki. Márton Zsolt, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség nemzetközi összekötő tisztje elmondta, kiemelten büszke volt arra, hogy a Magyar Koronaőrség néhány tagja is eljött a rendezvényre. Nagy József somogyi huszárkapitány kijelentette, példaértékűek a székely hagyományőrzők, az anyaországiak sokat tanulnak tőlük.