Orbán Balázs-múzeumot létesítenek Szejkefürdőn

Orbán Balázs-múzeumot létesítenek Szejkefürdőn

Fotó: Gecse Noémi

Már látványtervet is készíttetett a Székelyföldi Legendárium csapata a Hargita megyei Szejkefürdőn létrehozandó Orbán Balázs-múzeumról, ahol az író és néprajzkutató munkásságát mutatnák be. A csapat már idén hozzákezdene annak az egyszintes villának a felújításához, amelyet erre a célra kaptak adományként, a tervek szerint 2018-ra be is fejeznék a munkálatokat.

Fülöp-Székely Botond

2017. március 14., 19:552017. március 14., 19:55

„Ha elmegyünk Havasalföldre vagy Moldvába, akkor azt látjuk, hogy Ion Creangă, Mihai Eminescu vagy Ion Luca Caragiale szülőhelyén emlékház őrzi az írók emlékét. Huszonhét éve demokrácia van, senki nem tiltotta meg, hogy itt is megépüljön az Orbán Balázs Múzeum, mégsem történt meg. Azt mondjuk, hogy Orbán Balázs a legnagyobb székely, és róla kell példát venni, de sok mindent nem is tudunk, amit a Székelyföldért tett” – indokolta Fazakas Szabolcs ötletgazda, miért látja fontosnak, hogy megépüljön a legnagyobb székely munkásságát bemutató múzeum.

Rámutatott, két évvel ezelőtt felkérte Gidó Csaba és Kápolnási Zsolt történészt, hogy információkat gyűjtsenek az egykori magyar országgyűlési képviselőről, akik ezt meg is tették. „Úgy érzem, csapatunknak kötelessége a múzeum felépítése, hiszen a Székelyföldi Legendárium anyagának jó része Orbán Balázs gyűjtésére, munkásságára épül. Ezek után ennyi tiszteletet részünkről és a közösség részéről is megérdemel” – fogalmazott Fazakas. Mint mondta, azért is fontos az emlékház, hogy a turisták ne csak a székely kapukat és a síremléket lássák Szejkefürdőn, hanem azt is értsék meg, hogy azok miért állnak ott. „Van Orbán Balázs-emlékszoba Székelylengyelfalván, a szülőfalujában – és minden tisztelet ezért –, de sajnos kevesen látogatják, hiszen nem főút menti településen található” – tette hozzá Fazakas Szabolcs.

Mint mondta, a múzeum leendő épülete meglehetősen rossz állapotban van, jelentős felújításra szorul. A múzeumépület terve a székelylengyelfalvi Orbán Balázs-kúria építészeti elemeinek felhasználásával készült el. Két nagy kiállítóterme lesz az emlékháznak: egyikben a legnagyobb székely keleti és hazai tevékenységéről, a másikban a nyugati tevékenységéről kaphatnak információt a látogatók. Noha személyes tárgyai nem maradtak fenn, az ötletgazdák igyekeznek megteremteni a korabeli hangulatot az épületben, hang- és képanyagokkal teszik érdekessé a majdani többnyelvű tárlatot. Mivel a kivitelezés nem kevés pénzbe kerül, Fazakas arra kéri a vállalkozókat és a közösséget, hogy ki-ki a maga módján próbáljon segíteni: munkával, építkezési anyagokkal stb.

A megvalósítás érdekében együttműködnek az udvarhelyi polgármesteri hivatallal, valamint a Haáz Rezső Múzeummal. Orbán Balázs író, néprajzi gyűjtő, országgyűlési képviselő, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja a Székelyudvarhely melletti Lengyelfalván született 1829. február 3-án, és Budapesten hunyt el 1890. április 19-én. 1868 és 1873 között hat kötetben adta ki fő művét, A Székelyföld leírása történelmi, régészeti, természetrajzi s népismereti szempontból című sorozatot.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!