Krónika Online
2017. április 30., vasárnap; Ma Katalin, Kitti napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal

Terror a Champs-Élysées-n – figyelték a rendőrgyilkost

Hírösszefoglaló | 2017.04.21. [10:21]

Folyamatos megfigyelés alatt állt az a férfi, aki csütörtök este megölt egy rendőrt, két egyenruhást pedig megsebesített a párizsi Champs-Élysées sugárúton. Terrortámadás történt, amelyet az Iszlám Állam vállalt magára. Az elkövetőt agyonlőtték.

terrch3_b(fotó: MTI/AP)

A súlyos incidens 21 óra körül történt a francia főváros egyik kiemelt pontján, a Champs-Élysées sugárúton, a Diadalív közelében, három nappal a francia elnökválasztás első fordulója előtt, ami miatt az országban továbbra is fokozott biztonsági intézkedések vannak érvényben.

Az AP hírügynökségnek Johanna Primevert, a rendőrség szóvivője azt mondta: a támadó a Franklin Roosevelt metrómegállónál szolgálatot teljesítő rendőröket vette célba. Pierre-Henry Brandet, a belügyminisztérium szóvivője arról tájékoztatta a BFM TV hírtelevíziót, hogy az elkövető kiszállt egy autóból, és tüzet nyitott egy rendőrbuszra. Itt ölte meg az egyik rendőrt. Ezt követően futva próbált menekülni, és több rendőrre is rálőtt, két másik egyenruhást megsebesített, de végül a rendfenntartó erők végeztek vele. Az egyik sebesült rendőr később belehalt sérüléseibe. Brandet is azt mondta, hogy a támadó célpontjai kifejezetten a rendőrök voltak. Az ügyben a terrorellenes ügyészség indított vizsgálatot, az elkövető lakását pedig már csütörtök este átkutatták a hatóságok.

A belügyminisztérium hivatalos tájékoztatása szerint egy rendőr meghalt, két másik pedig súlyosan megsérült. Pierre-Henry Brandet, a belügyminisztérium szóvivője tudatta, hogy a támadó automata fegyvert használt, és kifejezetten a rendőröket vette célba. Francois Hollande francia elnök úgy nyilatkozott, hogy a körülmények terrortámadásra utalnak. Bejelentette, hogy péntek reggel összeül a nemzetbiztonsági kabinet.

Pár hónappal ezelőtt előállították a párizsi gyilkost, mert attól tartottak, hogy rendőrök elleni támadásra készül, de akkor nem volt elég bizonyíték ellene – jelentette a Híradó francia tudósítója. Egy baleset során 2001-ben rátámadt két civil rendőrre, majd mikor előállították, elvette egy rendőr fegyverét és rálőtt. Először 20 évet kapott tettéért, de a fellebbezés után ezt 15 évre csökkentették. Francois Molins ügyész tudatta, hogy tudják, ki volt a tettes, ellenőrizték a személyazonosságát, de egyelőre nem hozzák nyilvánosságra a nevét, mert még zajlanak házkutatások, és lehet, hogy vannak cinkosai.

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet, amely szokatlan gyorsasággal jelentkezett a merénylet elkövetőjeként, csütörtökön késő este tudatta: „Abu Juszuf, az Iszlám Állam belga katonája" követte el a merényletet. Ugyanakkor ezzel ellentmond, hogy a férfi francia állampolgár volt. Ez két dolgot is jelenthet, miszerint a férfinek volt egy másik neve, ezáltal nevezi belga harcosnak a terrorszervezet. A másik lehetőség, hogy összekeverik valakivel, ami azt jelenti, hogy volt egy alvó ügynöke is az IÁ-nak, akinek ilyen jellegű támadást kell elkövetnie – mondta el a Híradó tudósítója.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét