Krónika Online
2017. március 26., vasárnap; Ma Emánuel napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal

Obama: Moszkva „bekavart" az amerikai választásokba

MTI | 2017.01.07. [20:59] | Utolsó módosítás: 2017.01.08. [11:30]

Barack Obama az ABC televíziónak adott interjúban kijelentette: Oroszországnak az volt a szándéka, hogy „bekavarjon" az amerikai választási folyamatba. Donald Trump, megválasztott elnök szerint viszont csak a demokraták hanyag számítógépes védelméről volt szó.

obama-UN-speech-16-550x306_b

Obama elnök az ABC televízió vasárnap délelőtti politikai vitaműsorának adott interjút, az ABC azonban már szombaton részleteket közölt a beszélgetésből. „Azt hiszem, hogy igaz az, hogy az oroszok szándéka az volt, hogy bekavarjanak, és be is kavartak" – fogalmazott az amerikai elnök.
Obama következetesen nem a beavatkozás kifejezést használta.

Obama arra is figyelmeztetett, hogy a pártviták sora és a megosztottság veszélybe sodorhatja az amerikai hírszerzés szervezeteinek hatékony munkáját. „Az egyik dolog, ami a leginkább aggaszt, az, hogy republikánusok és hozzájuk közel álló tévékommentátorok jobban bíznak Vlagyimir Putyinban, mint amerikai honfitársaikban, ha ezek a honfitársak demokrata pártiak. Ennek nem szabad így lennie" – húzta alá Barack Obama. Az elnök üzent utódjának, Donald Trumpnak is. „Emlékeztetnünk kell önmagunkat, hogy ugyanabban a csapatban játszunk, Vlagyimir Putyin nem ebben a csapatban játszik" – hangsúlyozta.

Szombaton Donald Trump szintén ismét reagált a pénteken nyilvánosságra hozott hírszerzési jelentésre. A megválasztott elnök szombat reggeli Twitter-üzenetében ezúttal is mérsékelni igyekezett a hírszerzői megállapítások jelentőségét, s leszögezte: „az egyetlen ok, amiért a gyönge számítógépes védelemmel ellátott Demokrata Országos Konvenció elleni hackertámadásokról beszélünk, hogy a demokraták veresége olyan nagy volt, hogy most totálisan zavarban vannak".

Trump hangsúlyozta azt is: a hírszerzési jelentés nem állította, hogy megdönthetetlen bizonyítékok volnának arra, hogy a hackertámadások befolyásolták volna a választási eredményeket. Pár órával később Trump a közösségi oldalon arról írt, hogy Oroszországgal jóban lenni nem rossz, hanem jó dolog. „Csak a hülyék és a bolondok gondolják azt, hogy rossz" – írta, majd kifejtette: Oroszország az ő vezetése alatt a mostaninál sokkal jobban fogja tisztelni az Egyesült Államokat, és közösen talán a világ sok nagy és sürgető problémáját meg tudják majd oldani.

Leon Panetta, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egyik volt vezetője még pénteken este egy televíziós interjúban lényegében Barack Obamát és a demokrata párti kormányzatot okolta a történtekért, mondván, hogy ha már 2015 végétől, 2016 elejétől tudtak az esetleges hackertámadásokról, akkor miért nem tettek ellene. Panetta, aki 2009 és 2011 között volt CIA-főnök, később pedig védelmi miniszter, ostorozta Donald Trumpot is, amiért nyíltan bizalmatlanságát hangoztatja az amerikai hírszerző szervezetek munkáját illetően.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
1.
cárevics
2017.01.08., vasárnap [11:50]
HAJRÁ PUTYIN, A SZÉKELYSÉG RÁD VÁR !!!
2.
Nyet zá Rosszijú!
2017.01.08., vasárnap [14:25]
Puttyin csak a kötelet tudja a székelység nyakára rátenni!!! A székelység halála Putyin!!!
3.
Da zá Rossziju
2017.01.08., vasárnap [14:44]
Hülye vagy fiam,mint szodás a lovát!
4.
Nyet zá Rosszijú!
2017.01.08., vasárnap [15:28]
Csomagolhatsz!! Mindig hiány van vájárból Szibériában! Te és a hozzád hasonlók majd pótolják a hiányt!!
5.
Muszka Mozsi-ba
2017.01.08., vasárnap [15:48]
Barack elvtars,Putyin nem arulta el a nepet,mint a demokratak,akik a birodalom feleskutjei es kiszolgaloi.Clintonek peldaul koztudomasu,hogy Soros Gyuribatol kaptak a zsozsot,azt pedig mind tudjuk hogy o milyen istent szolgal,ugy hogy ne csodalkozzon,ha az amerikai nepnek megtelt a t..e!
6.
sfsrtrgtr
2017.01.08., vasárnap [17:05]
obama csimpánz monnyon le.
7.
kkkkkkkkkkkkkkk
2017.01.08., vasárnap [17:26]
''amit az orosz vett el azt az orosz fogja visszaadni" VASS ALBERT!!!!!!!!!!!
8.
Nyet zá Rosszijú!
2017.01.08., vasárnap [21:19]
Arra a falvakra gondolsz Wass Albert szavaival, amelyeket orosz nyomásra kellett Magyarországnak Csehszlovákiának átadnia 1947-ben??? Mert Trianont nem ők csinálták. De ők folytották vérbe a magyarok szabadságharcát 1849-ben, és 1956-ban. Kérdés nélkül ők támadták hátba Ausztria-Magyarországot 1914-ben, hogy azokat segítsék, akik nyíltan Magyarország ellen törtek. 1945/46-ben pedig ráerőltették a bolsevik rendszert az országra. Minderről miért feledkezik meg a magyar mikor Putyin előtt akar bokolni, hajlongani, behódolni????

Putyin csak az egykori cári/szovjet birodalmat akarja visszaállítani. Nagyívben lex@rja a magyarokat. Amíg fel tudja használni őket céljai érdekében addig barátságos velük. Putyint nem érdekli a magyarok igazsága, vagy az ellenük elkövetett igazságtalanságok. Neki maxi eszköz a kezében ez a nép
9.
hargitai fecskemadár
2017.01.09., hétfő [11:46]
Nem tetszik a liberós-agyhalottaknak az ellenzék győzelme...

Ez a barackos díszhuszár felfogása szerint (mint minden liberós agyhalotté) akik nem ért velük egyet, az minden, csak nem ember...
10.
hargitai fecskemadár
2017.01.09., hétfő [11:50]
Jelenleg, még mindig az oroszt választanám, mint az USA híres demokráciáját...

Ahova az usa demokráciát vitt, ott csak romhalmaz és szegénység van.

A Krím-félsziget visszacsatolásával érdekes, hogy 20-30%-al növekedtek a fizetések...
11.
Nyet zá Rosszijú!
2017.01.09., hétfő [13:40]
Nyugi! A sok okos ma Putyint élteti, holnap Trumpot! November közepén telefonon beszélt Orbán Trumppal elsőként az európai vezetők közül, s utána mindenki félájultan Trumpot és Amerikát éltette! Ilyen az emberek többsége! Ha kötélhúzásra kerül a sor Putyin és Trump között akkor a vesztesek mindig az olyan kis államok, mint Magyarország - ezt tanítja a történelem.

Az orosz gazdaság jobban müxik, mint az ukrán ezért növekedtek a fizetések, nyugdíjak a Krímben az elcsatolás után. Hidd el ott sem nagyobbak a moszkvai nyugdíjaknál, fizetéseknél.

Szerinted a krími tatárok vezetőjét miért tiltották ki a Krímből? - történetileg az ővéké a Krím, nem az ukránoké, nem az oroszoké. Szerinted miért tiltakoztak rendkívül hevesen a krími tatárok Putyin és az orosz invázió ellen? Igen! - invázió helyesen! Tudják ők, milyen az igazi élet Oroszországban! Adja Isten, hogy mi soha ne tudjuk meg, mert apáink, nagyapáink megtudták, de jót egyikük sem mesélt! Igaz, akik most Putyinért oda vannak azok nemigen hallgatták elődeik történeteit, elbeszéléseit. Én megtettem, ezért mondom: Nyet zá Rosszijú!!!!!!!!!!!
12.
ez a valóság
2017.01.09., hétfő [19:07]
Kár a mosdatásért a szÍne nem változik, ugyan az marad!
Hozzászólások12