Krónika Online
2017. március 26., vasárnap; Ma Emánuel napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • A szülői odafigyelés az önpusztítás ellenszere

  A szülői odafigyelés az önpusztítás ellenszere

  Romániai gyerekeket is behálóz a Kék bálna elnevezésű, öngyilkosságra buzdító internetes „játék”. A felnőttekkel való kommunikáció megakadályozhatja a gyereket, hogy a veszélyes játék bűvkörébe kerüljön – mondta el lapunknak egy iskolapszichológus. 
 • Vándorbölcső a szórványban

  Vándorbölcső a szórványban

  Vasárnap veheti birtokba első kis gazdája a bányavidéki vándorbölcsőt, melyet ebben a hónapban indított útjára a nagybányai Teleki Magyar Ház munkaközössége. Azt szeretnék, hogy minél több családhoz eljusson a bölcső, amely szám szerint a 47. a Kárpát-medencében.
 • Bill és Hobo újra együtt a kolozsvári Főtéren

  Bill és Hobo újra együtt a kolozsvári Főtéren

  Deák Bill Gyula és Földes László „Hobo” újra közösen koncertezik a 8. Kolozsvári Magyar Napokon. A Transylvanicum jelszóval augusztus 13–20. között megrendezendő eseménysorozat a kincses város Sétaterét is „belakja” – derült ki csütörtökön.

Felbontja felesége cégével kötött szerződését az RMDSZ-alapítvány elnöke

Felbontja felesége cégével kötött szerződését az RMDSZ-alapítvány elnöke
Szerződést bont az RMDSZ Iskola Alapítványa azzal a kolozsvári kereskedelmi társasággal, amelynek társtulajdonosa a szervezet elnökének a felesége – adja hírül pénteken a Főtér portál.

Elkerülték a kényszerleszállást a román rendőr hőstette nyomán

Kiválósági díjjal tüntette ki pénteken a Hunyad megyei rendőr-főkapitányság vezetősége Mircea Olari főtörzsőrmestert, akinek sikerült elsimítania egy konfliktust, amely a London és Bukarest között közlekedő repülőjáraton tört ki.

Menekülni próbált a szülők elől a Maros megyei főtanfelügyelő

A Római Katolikus Teológiai Gimnázium diákjainak a szülei úgy érzik, időhúzásra játszanak a tanintézet működéséért felelős intézmények.

Csak románul „tud” a megújuló marosvásárhelyi állomás

Jócskán kifutottak a marosvásárhelyi pályaudvar korszerűsítésének eredeti, tavaly augusztusi határidejéből.

Hamis bombariadó két târgoviştei iskolában

Hamis bombariadó két târgoviştei iskolában
Nem találtak robbanószerkezetet vagy veszélyes anyagot abban a két târgoviştei iskolában, amelyeket bombariadó miatt ki kellett üríteni péntek reggel.

Pert nyert a feddhetetlenségi ügynökség Petre Roman ellen

Jogerősen a feddhetetlenségi ügynökség (ANI) javára ítélt a román legfelsőbb bíróság csütörtökön abban perben, amelyet Petre Roman volt miniszterelnök indított.

Megvédte a Btk.-módosítást az igazságügy-miniszter

Tudorel Toader az EP-ben rendezett szerdai brüsszeli meghallgatáson úgy vélekedett: a Btk. módosítására elfogadott sürgősségi kormányrendelet tartalmilag rendben volt, csak az elfogadás időpontja volt rossz.

Borbély lehet a strasbourgi „elrettentő” példa

A miniszterek mandátumának időtartamára korlátozná az őket megillető mentelmi jogot Laura Codruţa Kövesi.

Lépéseket sürget a KMKF a román hatóságok túlkapásai ellen

Lépéseket sürget a KMKF a román hatóságok túlkapásai ellen
A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) üdvözli, hogy az elmúlt időszakban a Kárpát-medence országaiban tovább nőtt a sikeres, magyar-magyar választási összefogások száma.

A román nagykövetség előtt tették szóvá a vásárhelyi iskolaügyet

Tiltakozik a Fidelitas a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Teológiai Líceum ellehetetlenítésére irányuló, a Securitate módszereit és a kommunista időket időző törekvések ellen.

Beperelte két magyar szervezet a Heinekent

Beperelte a Heinekent a Szovjetunióban volt Magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezete (Szorakész) a Szabadságvédő Alapítvány (Szava) jogvédő támogatásával a Budapesti Törvényszéken a sörgyártó termékein található vörös csillag miatt.

Londoni merénylet: 50 sebesült

Ötvenen sebesültek meg a szerdai londoni merényletben, kettejük állapota válságos.

Az áfacsökkentés ellenére drágultak az élelmiszerek

Az áfacsökkentés ellenére drágultak az élelmiszerek
Bár az infláció negatív tartományban zárta a tavalyi évet, és 24 százalékról 9 százalékra csökkent az általános forgalmi adójuk (áfa/TVA), mégis drágultak az élelmiszerek – hívja fel a figyelmet a statisztikai adatok tükrében a News.ro hírügynökség.

Adóparadicsom Romániában

Alacsony adózás, hatékony vállalatok címmel szervezi meg a III. Székelyföldi Könyvelők Találkozóját Sepsiszentgyörgyön a Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) Kovászna megyei fiókszervezete.

Nagyhatalmi álmok a Székelyföldön

Romániában előzmény nélküli, hogy egy önkormányzat a turizmusnak szentel tematikus évet – hangzott el csütörtökön a 2017 – turizmus éve Háromszéken nyitókonferenciáján, Sepsiszentgyörgyön.

Teret hódít a régión belüli turizmus Romániában

Kifizetődő lehet a turisztikai célpontok régión belüli népszerűsítése, egyre többen szerveznek elérhető távolságban szabadidős programokat, kirándulást vagy éppen wellnesshétvégét.

A világ újrateremtője, a színház

A világ újrateremtője, a színház
Az erdélyi magyar teátrumok gazdag programokkal ünneplik meg a március 27-ei színházi világnapot. Váta Lóránd színművész szerint nemcsak a világnap, hanem minden nap a színházé.

Népszerű a sepsiszentgyörgyi mozi

Több mint kilencezer nézőt vonzott a megnyitása óta eltelt két hónap alatt a sepsiszentgyörgyi Művészmozi by Cityplex. 

„Megkerült” Jávor Pál aradi szülőháza

Nem abban az aradi házban született Jávor Pál, a 20. század eleji magyar filmművészet egyik legünnepeltebb sztárja, amit eddig a szülőházaként tartottak számon – írta az Aradi Hírek portálra hivatkozva az MTI.

Magyar filmet is díjaztak a bukaresti Gopo-gálán

A Cristi Puiu rendezte Sieranevada című film nyerte a legjobb nagyjátékfilmnek járó Gopo-díjat. A Gopo-gálát kedd este tartották a bukaresti I.L.Caragiale Nemzeti Színházban. 

Többesélyes szezon – hétvégén rajtol a „száguldó cirkusz”

Többesélyes szezon – hétvégén rajtol a „száguldó cirkusz”
Nico Rosberg visszavonulása miatt címvédő nélkül, de a korábbi évekhez hasonló kérdésekkel rajtol el hétvégén Ausztráliában a Forma–1-es világbajnokság.

A Fradi kihúzta a váradiak méregfogát

HELYSZÍNI TUDÓSÍTÁS – Fél kézzel már megmarkolta az Eurokupát a Ferencváros férfi vízilabdacsapata, hiszen szerda este 12-6-ra megnyerte idegenben a Nagyváradi VSK elleni döntő első mérkőzését. A főszereplők lapunknak értékeltek a meccs után.

Tervezi visszavonulását Tófalvi Éva

Bár még nem teljesen biztos benne, de elérkezettnek látja az időt a visszavonulásra Tófalvi Éva.

A Galac hokicsapata nyerte a Progym elleni bronzpárbajt

Bronzérmesként zárta a hazai élvonalbeli férfi jégkorong-bajnokságot a Galaci Dunărea, miután a Progym elleni két hazai sikerét a Gyergyószentmiklóson kedd este aratott 8-3-as győzelemmel koronázta meg. 

Hazatért a besztercei „vasember” a sarkköri maratonról

Hazatért a besztercei „vasember” a sarkköri maratonról
Tapssal fogadták szerda éjszaka a kolozsvári repülőtéren Tiberiu Uşeriut, aki a tavalyi után idén is megnyerte a 6633 Ultra elnevezésű maratont. 

Aranyérem a vb-cím mellé az óradnai kutyaszánhajtó katolikus papnak

Első helyen végzett a szezon utolsó nemzetközi kutyafogathajtó versenyén a Beszterce-Naszód megyei Órad­nán szolgáló Kiss Attila római katolikus pap.

Forradalmi hangulatú a Kolozsvárra készülő Depeche Mode új lemeze

A forradalmi hangulatot hiányolja és több dalban is társadalmi kérdésekkel foglalkozik legújabb, március 17-én megjelent lemezén a Depeche Mode.

Várad az Európa Kiadó tavaszi turnéjának következő állomása

A magyar pop-rock történet egyik legmeghatározóbb zenekara, az Európa Kiadó március 24-én a nagyváradi Moszkva kávézóban koncertezik.

A civilek forradalma

A civilek forradalma
A kelet-közép-európai térségben beindultak a rendszerváltás utáni politika legerőteljesebb tömegmozgalmai, és létrejött a minden eddiginél aktívabb civil mozgalmi szektor.

Bodor Pál és a riporterek – Egy főszerkesztő halálára

„A hazugság a király asztalánál ül – idézi a román írótól Bodor Pál a telefonkagylóba, és kajánul mosolyogva hozzáteszi: – Veszedelmes egy mondat.”

Márciusi szólásszabadság

Köztudott, hogy a márciusi ifjak követeléseinek egyik jelentős pontja a szólásszabadság biztosítása, a cenzúra eltörlése volt. 

Imádkozunk a békéért, de a fegyveripar virágzik

Hiszek az ima erejében, mert kipróbáltam, és gyakran „bevált”, segített a gondjaimban. De azt is tudom, hogy sokan kinevetik a fohászt, feleslegesnek tartják az egész „vallásos komédiát” – ahogy a hitet ők nevezik. 

Mit kell tudni a tavaszi fáradtságról?

Mit kell tudni a tavaszi fáradtságról?
A tavaszhoz olyan pozitív értékfogalmakat társítunk, mint életenergia, újjászületés, újrakezdés, szerelem, és furcsának tűnhet, ha valaki fáradtságról, levertségről, ingerlékenységről, fejfájásról panaszkodik. A tavaszi fáradtság jelenségét jártuk körül.

A vegyszermentes kertészkedés irányzata

A természet rendjét, rendszerét és működését veszi figyelembe a biodinamikus, vagyis vegyszermentes kertészkedés irányzata. Ennek szellemében a gazdaságnak minél inkább önellátónak és önszabályzónak kell lennie. 

Variációk bundás kenyérre

Sonkás-parmezános bundás kenyér, bundás kenyér csicseriborsóliszttel, sajtos bundás kenyér tepsiben, rakott bundás kenyér, fokhagymás bundás kenyér.

Erősíti a kötődést a babamasszázs

Sokan azt hiszik, csak a hasgörcsös újszülöttek számára találták ki a babamasszázst, pedig nem. Illetve nemcsak. A babamasszázs amellett, hogy megnyugtatja a babát, elősegíti a mélyebb alvást, segíti a mozgásfejlődést.

Unitárius hiterősítés Böjte Csabával

Unitárius hiterősítés Böjte Csabával
A szeret erejéről beszélt Böjte Csaba ferences szerzetes a Kolozs megyei, Aranyos-völgyi szórványban élő keresztényeknek.

Görögkatolikus tárlat nyílt a nagyváradi várban

A görögkatolikus egyház történetét, helyi vonatkozásait bemutató részleg nyílt a nagyváradi várban, az egykori fejedelmi palotában. Ez már a harmadik egyháztörténeti állandó tárlat.

Felismerni a kudarcban Isten kegyelmét

A reformátusok rohamos fogyatkozását nevezi a legfőbb problémának Fekete P. P. János, az Erdélyi Református Egyházkerület főgondnoka.

Szent László-év Csíkszépvízen

Egy hónapos rendezvénysorozattal tiszteleg a település alapítója előtt júniusban Csík­szépvíz. Minden korosztályt igyekeznek megszólítani. 

Támogatná az ifjú gazdálkodókat az újonnan alakult Udvarhelyszéki Fiatal Gazdák Egyesülete

Támogatná az ifjú gazdálkodókat az újonnan alakult Udvarhelyszéki Fiatal Gazdák Egyesülete
A mezőgazdaság mára egy kiöregedett ágazattá vált, és eljött az ideje a generációváltásnak – hangzott el többek közt az Udvarhelyszéki Fiatal Gazdák Egyesületének alakuló ülésén.

Szakmai gyakorlat gyümölcstermesztőknek

Szombaton a kora délelőtti órákban mintegy félszáz viharkabátos, esőköpenyes, sapkás férfi és nő jelent meg a Sapientia EMTE gyümölcsös tankertjében, hogy a gyümölcsösökben végzendő idénymunkákat tanulja, vagy eddigi ismereteit bővítse.

Mezőgazdasági támogatások: idén nem lesz késedelmi időszak

Az előző évek gyakorlatával ellentétben idén nem lesz lehetőség napi egyszázalékos késedelmi kamat fejében igényelni május 15-e után az egységes mezőgazdasági támogatásokat.

Fokozott ellenőrzések tarlótüzek miatt

Bár országos szinten szigorították a tarlóégetés szabályait, a hatóságok naponta több száz tűzesetet jelentenek, melyeket felelőtlen gazdák okoznak.

VÉLEMÉNY

Balogh Levente

Az európaiak sehol a világon nem érezhetik magukat biztonságban az utcákon, ha továbbra is úgy viselkednek, mint eddig – fenyegette meg az öreg kontinenst a török elnök. 

Rostás Szabolcs

Gálaműsorral ünnepli csütörtökön születésnapját a Kolozsvári Rádió, március 15-én volt ugyanis a 63. évfordulója annak, hogy első műsorát sugározta a csatorna.

Páva Adorján

A román hatóságok immár következetesen nem merik nyíltan felvállalni az Erdély-zászló üldözését – ez is egyfajta győzelem lehetne, ha a csatát nyerő fél felfogná. Ám erre sajnos még nem képes. 

Molnár Judit

A jelek szerint választottaink megirigyelték a tanárokat: nem az egekbe szökő fizetésük, hanem a naponta ismétlődő, óráról órára változó közönség előtti szereplésük miatt.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  Derült
  7.3 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  23 C°
  Vasárnap
  Eső valószínű
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  11 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  12 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  Borús
  9 C°
  Szombat
  Eső
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  15 C°
  Vasárnap
  Eső valószínű
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  12 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  12 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  Derült
  7.8 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  15 C°
  Vasárnap
  Helyenként felhős
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  11 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  13 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  Derült
  7 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  6 C°
  MAX:
  13 C°
  Vasárnap
  Jórészt felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  12 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  14 C°
 • Nagybánya

  MOST
  Jórészt felhős
  5 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  13 C°
  Vasárnap
  Derült
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  10 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  11 C°
 • Zilah

  MOST
  Jórészt felhős
  5 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  13 C°
  Vasárnap
  Helyenként felhős
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  11 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  12 C°
 • Arad

  MOST
  Derült
  8.1 C°
  Szombat
  Helyenként felhős
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  15 C°
  Vasárnap
  Helyenként felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  12 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  13 C°
 • Temesvár

  MOST
  Derült
  8.9 C°
  Szombat
  Derült
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  15 C°
  Vasárnap
  Helyenként felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  12 C°
  Hétfő
  Derült
  MIN:
  2 C°
  MAX:
  14 C°
 • Brassó

  MOST
  Borús
  8.2 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  7 C°
  Vasárnap
  Havazás
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  6 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  8 C°
 • Szeben

  MOST
  Derült
  6 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  16 C°
  Vasárnap
  Eső
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  8 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  11 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.5552 RON
1 USD 4.2149 RON
1 GBP 5.2643 RON
100 HUF 1.4719 RON
1 XAU 168.5557 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL