Krónika Online
2017. március 26., vasárnap; Ma Emánuel napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal

Menetelés az autonóm Székelyföldért

Krónika | 2013.08.11. [15:15] | Utolsó módosítás: 2013.08.11. [15:15]

Október 27-én, vasárnap a Brassót Bákóval összekötő 11-es országút székelyföldi szakaszán 11 településről indulnak el menetoszlopok a Székelyföld autonómiájáért – jelentette be  Izsák Balázs, az SZNT elnöke Sepsiszentgyörgyön. "A terv szerint a déli harangszókor ökumenikus istentiszteleteket követően indulunk, és úgy tervezzük, hogy egy óra alatt 45 kilométeres menetoszlopot alakítunk ki" – vázolta a tervet a szervezet elnöke.

izsak-balazs_bIzsák Balázs

Hozzátette, valamennyi gyülekezési pontból a két szomszédos település felé indulnak majd a székely zászlók ezreit lobogtató tiltakozók. Izsák Balázs úgy fogalmazott, hogy így kívánják megüzenni a bukaresti kormánynak: a székelyek szembeszegülnek erőszakos asszimilációs tervével. "Nem célunk a forgalom lebénítása. Azt akarjuk, hogy ezen az útvonalon a székelyek meglátogassák egymást, megfogják egymás kezét, és kifejezzék szolidaritásukat" – tette hozzá. Megjegyezte, arra számítanak, hogy 150-200 ezer ember kapcsolódik be a székelyek nagy menetelésébe. Székelyföld és Erdély más tájairól autóbuszokkal viszik majd a tiltakozókat a menetelés útvonalához.

Az SZNT elnöke elmondta, az amerikai színes bőrűek ötven évvel ezelőtti nagy menetelése az egész világ számára példaértékű tiltakozó megmozdulás volt. Hozzátette, a székelyföldi menetelésnek az 1848-as forradalomig visszanyúló történelmi kötődései lesznek. A menetoszlop a tervek szerint Berecket, Gábor Áron szülőfaluját és Kököst, a székely ágyúöntő mester halálának a helyszínét köti majd össze, jelezvén, hogy "Háromszék nem alkuszik" – idézte az 1848-as jelszót Izsák Balázs. Az SZNT elnöke kijelentette, egyeztettek a tiltakozásról az RMDSZ, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP), a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) vezetőivel is.

Az RMDSZ főtitkára, Kovács Péter már a hétvégén jelezte, a szövetség támogatja az SZNT rendezvényét. Kovács elmondta, az utóbbi időszakban több alkalommal is egyeztettek az SZNT-vel és a Magyar Polgári Párttal (MPP) az októberi nagy menetelésről, és az RMDSZ által szeptember második felében szervezendő Hargita megyei tüntetésről, amelynek részleteit ezután kívánják bejelenteni. "Úgy ítéljük meg, hogy a székelyek nagy menetelése támogatandó esemény, hiszen az a szervezet, amelyik kezdeményezte, nem vesz részt a választásokon, tehát nem lehet kampányeseményként elkönyvelni" – mondta Kovács Péter.

Arra a kérdésre, hogy részt vesz-e az RMDSZ a mozgósításban is, Kovács Péter kijelentette: "azzal, hogy támogatandónak nyilvánítottuk az eseményt, az ügy mellé álltunk, és ezt az üzenetet fogjuk továbbra is képviselni országos és megyei szinteken". Az MTI kérdésére, hogy mi változott az RMDSZ-ben március óta, amikor a szövetség nem támogatta a Székely szabadság napját, az SZNT marosvásárhelyi tiltakozó megmozdulását, Kovács Péter megjegyezte, a márciusi rendezvény szervezésében az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) is részt vett. "Most előre kell néznünk. Most az a magyar közösség célja, hogy mind a szeptember végi, mind az október eleji székelyföldi tömegmegmozdulásokon erőt tudjunk felmutatni" – jelentette ki az RMDSZ főtitkára.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
1.
Tamas Tuske
2013.10.11., péntek [14:38]
Egesz Europaban nagy megmozdulasok vannak az autonomiaert. Szerintem ez egy remek lehetoseg a szekelyeknek is megszerezni sajat suverenitasukat. Szeptemberne Kataluniaban 400 km -es elolancot formaltak az emberek a hatarvonalon, ezzel jelezve elszakadasi szandekukat Madridtol. Ugyanugy, ahogy a Jugoszlavok tettek 1989-ben, koveteleve elszakadasukat a SZU-tol.

Kataluniaba minden bizonyyal megfogjak tartani a nepszavazast 2014 tavaszan, pontosan akkor amikor Skocia szavaz az elszakadasrol.

Miert ne lehetne akkor egy Szekelyfoldi nepszavazast tartani az autonomiarol?

Sok Sikert!
Hozzászólások1