Krónika Online
2017. március 23., csütörtök; Ma Emőke napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal

Jogerősen kimondták: Székelyföld nem létezik

Kovács Attila | 2016.02.09. [11:52]

Nemet mondott a Székelyföld idegenforgalmi népszerűsítésére a marosvásárhelyi ítélőtábla, elutasítva a Pro Turismo Terrae Siculorum szövetség hivatalos bejegyezésére vonatkozó fellebbezést.

szekelyfoldet epitjuk vn 011_b

Ezzel jogerőre emelkedett a Hargita megyei törvényszék korábbi hasonló döntése, amely arra hivatkozott, hogy a Székelyföld hivatalosan nem létezik.

A Pro Turismo Terrae Siculorum szövetség létrehozását 14 Hargita, Kovászna és Maros megyei turisztikai és vidékfejlesztési egyesület kezdeményezte tavaly októberben azzal a céllal, hogy székelyföldi turisztikai célpontokat népszerűsítsen itthon és külföldön. A szövetséget a Hargita megyei törvényszéken szerették volna hivatalosan is bejegyeztetni az egyesületek képviselői, ezt azonban tavaly decemberben elutasították. A fellebbezést az ítélőtábla február 4-én alaptalannak nyilvánította.

A szövetség alelnöke, Nagy Benedek azt mondta, a bejegyzéssel kapcsolatos további lépésekről néhány napon belül dönt majd a megválasztott vezetőtanács. Mint megtudtuk, fellebbezésükhöz számos olyan dokumentumot is csatoltak, amelyek bizonyítják, hogy számos más, történelmi régió nevét szabadon használhatják az ezeket népszerűsítő, hasonló céllal alakult egyesületek, szervezetek. Ahogy korábban is írtuk, a Hargita megyei törvényszék tavaly a bejegyezési kérés iktatása nyomán nem a szövetség tevékenységét, hanem az alapszabályban szereplő Székelyföld kifejezést kifogásolta, egyúttal kérte ennek megváltoztatását.

A bejegyzési kérés első tárgyalásakor az ügyész azt közölte, mivel az alapszabályban szerepel a Székelyföld szó, ez alkotmányellenes. Ezért a kezdeményezők a kifejezést Székelyföld turisztikai úticélra változtatták, de kérésüket így sem fogadta el a törvényszék, amelynek indoklása szerint a hatályos törvények értelmében ilyen területi szervezeti egység nincs, közigazgatási szempontból Romániát községek, városok és megyék alkotják. A kezdeményezők korábban a törvényszék elutasító döntése mögött politikai okokat sejtettek. A fellebbezés elutasításáról szóló végzést az indoklás megismerése érdekében írásban kértük az ítélőtáblától, ezt azonban hétfő estig nem kaptuk meg.

A döntés azért is érthetetlen, mert az országban több hasonló célkitűzés mentén létrejött szervezet létezik. Például a Bukovina Turisztikai Egyesület, amely a Bucovinaturism.ro nevű honlapján közölt leírás szerint 2001-ben jött létre a Suceava megyei kereskedelmi kamara és a turisztikai minisztérium támogatásával – azzal a céllal, hogy a régió turisztikai irodáinak összefogásával fellendítsék Bukovina idegenforgalmát.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
3.
Sarki Levente
2016.02.10., szerda [09:49]
Jellemzö a román politika hazugságaira ez a határozat.
Nem akarják elismerni a román nép valódi eredetét sem.
2.
SIC
2016.02.09., kedd [13:51]
Pro Turismo Terrae Siculorum szövetség nem létezik !!!

SZEKELYFOLD IGENIS LETEZIK !!!
1.
zold prucsok
2016.02.09., kedd [12:12]
Tehat csak maganszemelyek nepszerusithetik. Csak egy masik pelda a sok kozul, hogyan raboljak es szegenyitik el Erdelyt. Csak az marad hogy a romanok is felebredjenek. Talan meg kell 25 ev...
Hozzászólások3