Krónika Online
2017. április 30., vasárnap; Ma Katalin, Kitti napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal

Funkcionális analfabetizmus: közös oktatási tervet sürgetnek

Kőrössy Andrea | 2017.04.20. [14:36]

Néhány évtized múlva munkaerőpiaci válságot okozhat a diákok körében aggasztó méreteket öltő funkcionális analfabetizmus.

felmeres-vn-007_or_b(képünk illusztráció)

A diákok körében aggasztó arányokat öltő funkcionális analfabetizmus teljes felszámolása jelentős gazdasági növekedéshez vezetne, amennyiben 2030-ra sikerülne elérni a célkitűzést, a bruttó hazai termék (GDP) a jelenlegi értékhez képest több mint 200 százalékkal növekedne – hívták fel a figyelmet az oktatási rendszer értékelésével és elemzésével foglalkozó központ (CEAE) szakértői.

A hivatalos adatok szerint a romániai iskolákban tanuló diákok közel fele, 42 százaléka funkcionálisan analfabéta, a tendencia pedig negatív irányt mutat. A nem kormányzati szervezet tagjai rámutattak: amennyiben nem sikerül sürgősen megfordítani az irányvonalat, a jelenség súlyos krízist fog okozni a hazai munkaerőpiacon, a munkavállalók egyszerűen nem tudnak majd eleget tenni a gazdasági elvárásoknak, azaz képtelenek lesznek fenntartani a termelékenységet.

Az oktatáselemzési központ a napokban Bukarestben mutatta be új, Kémia másként elnevezésű projektjét, ennek keretében beszéltek az aggasztó folyamatokról – közölte az Adevărul napilap. Mint kifejtették: a funkcionális analfabetizmus miatt a munkavállalók nem fogják tudni tartani a lépést a technológiai és a tudományos fejlesztésekkel, mivel egész egyszerűen kevesen értik majd meg az újításokat.

Az aggodalomra okot adó tendenciát a nemzetközi felmérések is alátámasztják: a 2015-ös PISA-teszten a romániai 15 éves tanulóknak alig 0,7 százaléka szerzett maximális, 5-ös vagy 6-es minősítést. Ehhez képest Lengyelországban például 7,4 százalékuk, Kanadában pedig 12,4 százalékuk teljesített kiválóan. Az oktatási központ szakértői szerint Romániában újító, korszerű tanítási módszer révén számolható fel a funkcionális analfabetizmus.

Mint hangsúlyozták: az oktatás jóval hatékonyabb, ha a diák maga is részt vesz a folyamatban, például a tudományos jelenségek magyarázatának feltérképezésében, mintha egyszerűen elfogadja a pedagógus magyarázatát. A Kémia másként projekt keretében – magánbefektetők által nyújtott finanszírozásból – 200 kémiatanárnak tartanak továbbképzőt annak érdekében, hogy ilyen módszerekkel taníthassák diákjaikat. A projektben 6000 iskolás vesz részt a 2017/2018-as tanévtől.

A CEAE korábban fizikatanárok számára kezdeményezett hasonló programot. A központ vezetői viszont úgy vélik: amennyiben a közeljövőben nem dolgoznak ki a társadalom, az állami intézmények, a pedagógusok és a magánszféra bevonásával létrehozott közös stratégiát, Románia kétsebességes lesz: a modern oktatáshoz hozzáférő, jól fizetett elit a lakosság mintegy 10 százalékát alkotja majd, a népesség többi részének pedig korlátozottak lesznek a lehetőségei.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét