Krónika Online
2017. április 25., kedd; Ma Márk napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal

Beperelheti a szaktárcát az orvosi kamara

Gyergyai Csaba | 2017.03.20. [16:54]

Beperelné az egészségügyi minisztériumot a Román Orvosi Kamara (CMR), amennyiben a szaktárca nem vonja vissza azt a rendeletet, amely lehetőséget biztosít az állami kórházakban kezelt betegek számára, hogy értékeljék a szolgáltatás minőségét.

medic_de_familie_retete_600_96202200_b

A Cioloş-kabinet egészségügyi minisztere, Vlad Voiculescu által javasolt, a Hivatalos Közlönyben január 9-én megjelent rendelet szerint a páciensek e-mailben vagy SMS-ben mondhatnak véleményt a kórházi tapasztalataikról, illetve arról, hogy az alkalmazottak közül bárki kért-e tőlük csúszópénzt. A módszertan szerint, amikor a páciensek kijelentkeznek a kórházból, szöveges üzenetet kapnak, amelyben rákérdeznek arra, hogyan értékelik kezelésüket, ellátásukat.

A Cătălin Tolontan újságíró blogján, a Tolo.ro-n közzétett dokumentumok szerint a Román Orvosi Kamara a határozat hatályba lépése után tíz nappal már átiratot küldött az egészségügyi minisztériumnak, melyben a döntés visszavonását sürgették. Az indoklásban arra hivatkoznak, hogy a szaktárca nem konzultált előzetesen az orvosi kamarával és más szakmai testületekkel sem, erre az átirat szerint külön jogszabály kötelezi a minisztériumot. Florian Bodog, a Grindeanu-kabinet minisztere válaszlevelében arra mutatott rá, hogy a korábbi értékelési rendszer alapján az elégedettek aránya 97,5 szálalék volt, ami a tárcavezető szerint messze nem tükrözi a valóságot. Azt is példaként említette, hogy az előző kormány által bevezetett rendszer szerint alig egy hónap alatt ez az arány 70 százalékra csökkent. 

Sokatmondó egyébként, hogy a Babeş–Bolyai Tudományegyetem által tavaly készített felmérés szerint a páciensek alig több, mint 50 százaléka elégedett a kórházi szolgáltatásokkal, egy friss bukaresti közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek alig 60 százalékának voltak pozitív tapasztalatai. A miniszter azt is a Román Orvosi Kamara figyelmébe ajánlja, hogy a 2016/2020-as országos korrupcióellenes stratégia többek közt az egészségügyi rendszer számára is különböző kötelezettségeket rögzít, ezek közül az egyik a betegek megkérdezése.

A Román Orvosi Kamara egyébként a minőségértékelési rendszer fenntartásával járó költségeket is eltúlzottnak tartja, Florian Bodog miniszter azonban rámutatott: évente 162 ezer lejt költenének erre a célra, ezt pedig belefoglalták a korrupcióellenes stratégia költségvetésébe. A szociáldemokrata tárcavezető egyébként egyértelművé tette, támogatja a szakértői kormány kezdeményezését, de hajlandó újabb közvitát szervezni a témában.  

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét