Krónika Online
2017. április 25., kedd; Ma Márk napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal

Támogatná az ifjú gazdálkodókat az újonnan alakult Udvarhelyszéki Fiatal Gazdák Egyesülete

Fülöp-Székely Botond | 2017.03.16. [15:03]

A mezőgazdaság mára egy kiöregedett ágazattá vált, és eljött az ideje a generációváltásnak – hangzott el többek közt az Udvarhelyszéki Fiatal Gazdák Egyesületének alakuló ülésén.

b_foto-3_b

Több mint ötven taggal megalakult az Udvarhelyszéki Fiatal Gazdák Egyesülete (UFGE) a hétvégén Székely­udvarhelyen. A szervezet célja, hogy szaktanácsadást nyújtson, és megkönnyítse a szükséges információkhoz való hozzáférést a mezőgazdaságban érdekelt fiatalok számára – olvasható a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben.

Az alakuló ülésen Udvarhely­szék legtöbb települése képviseltette magát, és több mint ötven gazda egyhangúlag megszavazta az egyesület megalapításáról szóló okiratot. Az Udvarhelyszéki Fiatal Gazdák Egyesülete a Sebestyén Csaba parlamenti képviselő vezette Romániai Magyar Gazdák Egyesülete (RMGE) kezdeményezésére jött létre.

A szervezet céljai közé tartozik többek közt, hogy összefogja az udvarhelyszéki fiatal gazdákat, képviselje ügyeiket, érdekvédelmet biztosítson, tapasztalatcseréket szervezzen, valamint segítse a szaktanácsadás és a szakképzés megszervezését. „Igen fontos a fiatal gazdáknak a saját szervezetbe való tömörülés, hiszen sajátos gondokkal kell szembenézniük, és ezeket sajátos módon kell kezelni” – fogalmazott az alakuló ülésen Sebestyén Csaba. A romániai magyar gazdaegyesület vezetője rámutatott: a mezőgazdaság mára egy kiöregedett ágazattá vált, és eljött az ideje a generációváltásnak. „Ez viszont nem történhet meg zökkenőmentesen, ha nem hozunk létre olyan struktúrákat, amelyek elősegítik az ágazat vonzóvá tételét a falusi ifjúság számára” – tette hozzá.

A fiatalok gazdaegyesületét ideiglenesen Kovács Imre máréfalvi polgármester vezeti, az alelnök pedig Kolumbán Dávid székely­keresztúri vállalkozó lett. A titkári tisztséget Józsa Béla Levente homoródremetei gazda tölti be. Az egyesület székhelye Székelyudvarhelyen, a II. Rákóczi Ferenc utca 84. szám alatt lesz, ahol már a hét elejétől fogadják a fiatal gazdákat. „Az Udvarhelyszéki Fiatal Gazdák Egyesülete nyitott a hozzá csatlakozni kívánó fiatal gazdák számára, az egyetlen feltétel, hogy tagok csak azok lehetnek, akik még nem töltötték be 45. életévüket” – olvasható a kommünikében. Alapító tagok jelentkezését is várják, egészen péntekig, az érdeklődők a 0752-888670-es telefonszámon kaphatnak tájékoztatást.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
2.
suru
2017.04.07., péntek [12:34]
dicséretes kezdeményezés, azonnla lépni kell székelyföldi krumplifeldolgozó üzem épitésére és földműveszövetkezetek alapítására, minél nagyobb táblanagyság elérésére! terefere hozzáböfögését nem kell komolyan vwenni, az a sérelme,hogy ő is fiktiv állatlétszámot adott be és rájöttek a csalásra! egyébként székelyföldön ez eléggé elterjedt móds7zer
1.
tereferete
2017.03.29., szerda [23:41]
Hulyités magas fokon,csak arra kelnek ezek a bábuk,hogy szavazó bázis legyen.Az újdon sült képviselőt egyáltalán nem érdeklik a gazdák gondjai.Mitt tett azért hogy a hivatalok hibájából-Állategészségügy,Apia,Mezőgazdasági Igazgatóság-az Adóhivatal nezaklassa a gazdákat,nehivogassa be és tegye oda,hogy nyilatkozanak olyan dolgokról ami a multat érint.
Hozzászólások2