Történelmi ASA-siker – Miriuță váltja Petrescut a Liga 1 rajtja előtt

Történelmi ASA-siker – Miriuță váltja Petrescut a Liga 1 rajtja előtt

FRISSÍTVE – Történelme első serlegét emelte magasba a Marosvásárhelyi ASA élvonalbeli futballcsapata, amely a szerda esti Szuperkupa-döntőben 1-0-s győzelemmel visszavágott a bajnoki cím elvesztéséért a Steauának. A Konstancán rendezett piros-kék derbin a bukarestiek kispadján edzőként debütáló Mirel Rădoi a hétvégén kezdődő 2015–2016-os szezonban még bizonyíthat, a Maros megyeiek pénzügyi problémái miatt a Kínából kapott ajánlatát elfogadó Dan Petrescu viszont átadta a stafétabotot a Kolozsvári CFR korábbi szakvezetőjének, annak a Vasile Miriuțának, aki a magyar élvonalból fizetésképtelenség miatt kirostálódó Győri ETO-tól tér vissza Romániába.

Vásárhelyi-Nyemec Réka

2015. július 09., 12:402015. július 09., 12:40

2015. július 09., 16:082015. július 09., 16:08

„Nem tudom, hogy milyen Kínában, remélem, olyan lesz, amilyen Oroszországban volt” – ezekkel a szavakkal zárta nyilatkozatát Dan Petrescu, a Marosvásárhelyi ASA labdarúgócsapatának vezetőedzője, aki gyakorlatilag jött, győzött és érkezése után alig egy hónappal – a klubnak sporttörténeti sikert jelentő – Szuperkupa megnyerésével távozik a Jiangtsu Sainty alakulatához.

A helyzetekben szegény, vakációs hangulatú konstancai mérkőzésen ugyanis az ezüstérmes Mircea Axente 63. percben szerzett találatával 1-0-ra verte szerda este a bajnok Steauát, és ezzel megadta az alaphangot a Liga 1 hétvégén elrajtoló 2015–2016-os szezonjának.

„Hihetetlenül nehéz egy hónap volt. Csodát tettünk. Tizenkét játékost igazoltunk le. Aztán megtörtént az, ami megtörtént. N’Doye csak négy napot edzett, és kiválóan játszott, de nagy problémáink voltak. Az edzéseken még nem mutatott jól a csapat, és a meccs első félidejében is a Steaua volt a jobb. A szünetben rákiabáltam a játékosokra: »Azt akarjátok, hogy már most elmenjek?« Ennek meglett az eredménye. Nagyon nehéz most távoznom” – összegzett a leköszönő szakvezető, ismét hangoztatva, hogy ha hétfőn nem robbant volna a bomba az ASA bankszámláinak zárolásával, akkor fontolóra vette volna a maradást. 

Bevallása szerint ő maga ajánlotta helyére Vasile Miriuțát, aki a DigiSport-nak jelezte: a szóbeli megegyezés megtörtént, a szerződést a napokban írják alá. Az elmúlt szezon közel felét a Kolozsvári CFR-nél eltöltő, majd onnan épp a pénzügyi problémák miatt Magyarországra szerződő szakvezető attól a Győri ETO-tól tér vissza Romániába, amelyet fizetésképtelensége miatt kizártak az élvonalból.

A marosvásárhelyi önkormányzat klubfinanszírozása körüli ügyészségi vizsgálattal járó bizonytalanság dacára az illetékesek nem veszítették el optimizmusukat. Meggyőződésük, hogy amennyiben meg tudják tartani játékosaikat, versenyképesek maradnak a szezonban, és a bajnoki címért fognak harcolni.

Nyomás alatt

Azért a titulusért, amelyet a bukaresti piros-kékek vezetőedzőjeként most bemutatkozó Mirel Rădoinak kellenne megvédenie – Dan Petrescu szerint nagy nyomás alatt. A fiatal szakvezető saját magát és a szakmai stábot okolta a Szuperkupában elszenvedett vereségért: úgy érzi, nem ösztönözte kellőképp tanítványait.

„Nem takarózhatunk azzal, hogy fáradtak vagyunk az edzőtábor után, hiszen az ASA is ugyanebben a helyzetben van. Megfizettünk a most mutatott hozzáállásunkért” – nyilatkozta. Szerinte jó keretet állított össze, de a Bajnokok Ligájához még szükségük lesz játékosokra. Neveket nem akart említeni, ám a kupameccsen látottak alapján feltételezhető, hogy középpályásokban gondolkodik.

Az elmúlt időszakban ugyanis a címvédő több távozót jegyzett, mint érkezőt. Prepeliță a Ludogorecben, Latovlevici a Genclerbirligiben, Rusescu a Sevillában, Bourceanu a Trabzonsporban, Arlauskis a Watfordban, Cristian Tănase pedig a Tianjinban folytatja. Pârvulescut és Vâlceanut kölcsönadták a Voluntari FC-nek, miközben eddig csak Alcenat, Muniru, Tudorie, Mihalcea és Tahar írt alá a fővárosi piros-kékekkel. Az átigazolási időszak viszont csak szeptember elsején zárul, ezért még bármely együttesnél lehet változásra számítani.

Liga 1-es válságköltségvetés

A legaktívabb eddig a Giurgiui Astra volt, amely Marius Șumudică edző képességeiben bízva építgeti keretét egy majdani dobogós helyezés reményében. Noha a gárda sok távozót is számlál, legalább annyi új ígéretes futballista érkezett a csapathoz, amelyhez a héten még Teixeira is csatlakozott. Ugyancsak hosszú a lista Selymes Tibor edző Ploiești-i Petroluljánál is, de a Dinamo is újra megígérte, hogy ezúttal már nem csak „statiszták” lesznek a bajnokságban.

Iuliu Mureșan, a Kolozsvári CFR ügyvezetője már korábban jelezte, hogy a következő szezont válságköltségvetéssel kezdik, de legalább egy trófeát bezsebelnének, miután a magas szerződésű játékosaikat hazai és portugál labdarúgókra cserélték. Legújabb szerzeményük Steve Beleck, akit a Fiorentinától kaptak kölcsön, és csütörtökön csatlakozott a kerethez.

A vezetőedző papíron Dănuț Matei lett, de a gyakorlatban az a Pro licenc-képesítés nélküli Dican Ferenc irányítja majd a gárdát – ahogyan a Steauánál Rădoi –, aki a tavaszi szezonban segédedzőből előlépve kiváló eredményeket ért el az akkor meggyengült kerettel.

A Botoșani FC Leo Grozavu szakvezetése mellett folytatja, és az átigazolási piacon gyengén mozgó Craiova is az elmúlt idényben megszokott Sorin Cârțu–Emil Sândoi-tandemben bízva törekszik a felsőházi rájátszásra. Nem váltott edzőt a Târgu Jiu, a Iași és Gheorghe Hagi Viitorulja sem, mint ahogyan az újonc Temesvári Poli is Dan Alexa irányítása alatt próbálja meg majd elkerülni az élvonalból való kiesést. A Liga 1-ben most debütáló, Ilfov megyei Voluntari FC-t Bogdan Vintilă edzi. Hozzájuk került többek között Maftei az ASA-től, Zaharia a Medgyestől, Novakovics a Brassótól, valamint a két korábban említett steauás futballista.

Új rendszer, régi bajok

A hétvégén rajtoló Liga 1-es szezonban a Steaua malmára hajthatja a vizet az a pénzügyi stabilitás, amellyel csak kevesen büszkélkedhetnek a 14 fősre apasztott mezőnyben. Ismert ugyanis, hogy most először rájátszásos rendszerben rendezik a bajnokságot.

Az alapszakasz 26 fordulója után az első hat helyezett vehet majd rész a play-offban, azaz a felsőházi küzdelmekben, míg az utolsó nyolc a kiesés ellen fog harcolni. A szezon végén az utolsó két pozícióban végző csapatot egyenes ágon sorolják vissza a másodosztályba, míg a 12. helyezett osztályozóra kényszerül a Liga 2 csoportjainak két „ezüstérmesével”.

A csődvédelem alatt álló Kolozsvári CFR és a Ploiești-i Petrolul is egyenként hat pont levonással kezd, amiért nem teljesítette az élvonalbeli induláshoz szükséges pénzügyi feltételeket. Ezért korábban kizárás járt, de az idei szezonra enyhítettek a szabályzaton. A klubok fellebbeztek a szankció ellen, az ügyben döntés későbbre várható.

Azt sem lehet még tudni, hogy mennyire csökkenti majd a pontvadászat színvonalát az a határozat, amelynek értelmében az Európai Unión kívüli országokból immár kizárólag csak válogatott futballistákat igazolhatóak a Liga 1-be. A klubok ugyanakkor azzal a tévéközvetítésekért járó díjjal vigasztalódhatnak, amelynek első, közel 14 millió eurós részletét végül az eredeti szerződésnek megfelelően átutalta a jogokat birtokló máltai Intel Sky Broadcast társaság.

Lejtőn lefelé

Mindent összevetve, Jenei Imre egyáltalán nem számít a korábbinál jobb pontvadászatra. „Inkább rosszabb lesz” – fogalmazott a Krónikának az egykori román és magyar szövetségi kapitány. A Steaua volt BEK-győztes edzője szerint csak két-három olyan klub van, amely „civilizáltan fenn tudja magát tartani”, a hazai sportéletben lassan teljesen eluralkodó bizonytalanság pedig „megtöri a csapatokat”.

Meglátása szerint nem is lehet előre megsaccolni, hogy kik azok, akik képesek rájátszásra jutni, hiszen az elmúlt időszak tanulsága szerint az aktuális helyzet egyik napról a másikra megváltozhat. Célszerűnek tartaná sürgősen módosítani a sporttörvényt és a szponzorizálásokra vonatkozó jogszabályt, mert, ahogy fogalmazott: „csúszunk lefelé a lejtőn”.

Véleménye szerint az ASA Szuperkupa-győzelme elsősorban a hétfőn kirobban problémák válaszreakciója volt: a futballistákat a bizonyítási vágy hajtotta előre. „De még így is gyenge volt meccs, egyáltalán nem tetszett. Nem lehet elmondani, hogy az ASA vagy a Steaua európai szinten játszott volna. Remélem, ez változni fog” – tette hozzá Jenei.

Az első forduló menetrendje, péntek: Voluntari FC–Iași (18.30 óra), Giurgiui Astra–Chiajnai Concordia (21); szombat: Viitorul–Kolozsvári CFR (18.30), Steaua–Ploiești-i Petrolul (21); vasárnap: Craiova–Botoșani (18.30), Marosvásárhelyi ASA–Dinamo (21); hétfő: Temesvári Poli–Târgu Jiu-i Pandurii (21). A DigiSport és a DolceSport az összes mérkőzést élőben sugározza, míg a LookPlus a 18.30-as, a LookTV pedig a 21 órás összecsapásokat közvetíti.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. március 26., kedd

Legyőzte Koszovót, így immár 14 meccs óta veretlen a magyar labdarúgó-válogatott

A nyári Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó-válogatott 2-0-ra legyőzte kedden a vendég koszovói csapatot a Puskás Arénában rendezett barátságos mérkőzésen.

Legyőzte Koszovót, így immár 14 meccs óta veretlen a magyar labdarúgó-válogatott
2024. március 24., vasárnap

Műtétből felépülve törte meg ismét Verstappen győzelmi sorozatát a Ferrari spanyol pilótája

A vakbélműtétje után lábadozó Carlos Sainz Jr., a Ferrari spanyol versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Ausztrál Nagydíjat, melyet a címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland pilótája műszaki hiba miatt feladott.

Műtétből felépülve törte meg ismét Verstappen győzelmi sorozatát a Ferrari spanyol pilótája
2024. március 23., szombat

A stabil védekezésben látja a siker kulcsát a magyar férfi vízilabda-válogatott csapatkapitánya

Jansik Szilárd, a magyar férfi vízilabda-válogatott csapatkapitánya klubjával, a Ferencvárossal a bajnoki cím elhódításán kívül négyes döntőbe szeretne jutni a BL-ben, míg a nemzeti együttessel az olimpián szeretné kijavítani a dohai világbajnoki fiaskót.

A stabil védekezésben látja a siker kulcsát a magyar férfi vízilabda-válogatott csapatkapitánya
2024. március 21., csütörtök

Szoboszlai csapata dobogós a romániai focikedvelők körében, de a favoritok az ibériai gárdák

Ibériai gárdák uralják a legjobb labdarúgó-csapatok népszerűségi listáját a romániai focikedvelők körében, de a harmadik helyre azért a Szoboszlai Dominiket is foglalkoztató Liverpool is odafér – derül ki egy friss közvélemény-kutatásból.

Szoboszlai csapata dobogós a romániai focikedvelők körében, de a favoritok az ibériai gárdák
2024. március 20., szerda

A Sepsi OSK elleni mérkőzésen történt incidensek miatt több tízezer lejre bírságolták a ploieşti-i Petrolul klubot

A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) fegyelmi bizottsága szerdán 33 750 lejes bírságot szabott ki a ploieşti-i Petrolul klubra a Sepsi OSK elleni találkozón történt incidensek miatt.

A Sepsi OSK elleni mérkőzésen történt incidensek miatt több tízezer lejre bírságolták a ploieşti-i Petrolul klubot
2024. március 18., hétfő

Doppinggyanú vet árnyékot a Sepsi OSK egyik játékosára

Diószegi László, a sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK labdarúgóklub tulajdonosa hétfőn megerősítette, hogy a csapat egyik játékosának, Cosmin Mateinek pozitív lett a doppingtesztje a craiovai Universitatea elleni mérkőzést követően.

Doppinggyanú vet árnyékot a Sepsi OSK egyik játékosára
2024. március 17., vasárnap

A kis Bence és a nagy Bartucz klasszisjátékával kijutottak a párizsi olimpiára a magyar kézilabdázók

Olimpiai kvótát szerzett a magyar férfi kézilabda-válogatott, mivel 30-27-re legyőzte Portugáliát a selejtező tatabányai tornájának vasárnapi zárónapján, és a tabella második helyén végzett.

A kis Bence és a nagy Bartucz klasszisjátékával kijutottak a párizsi olimpiára a magyar kézilabdázók
2024. március 16., szombat

Világversenyek úszóbajnoka: Maier-Orosz Judit pályájáról, az időskori sportolás jótékony hatásairól

Egy éven belül két világversenyről tért haza aranyérmekkel a szenior kategóriában versenyző kolozsvári Maier-Orosz Judit. Az öt úszóbajnokot adó Orosz család utolsó élő tagja ma is aktívan készül versenyekre.

Világversenyek úszóbajnoka: Maier-Orosz Judit pályájáról, az időskori sportolás jótékony hatásairól
2024. március 15., péntek

Olasz csapattal találkoznak Szoboszlaiék az Európa-liga negyeddöntőjében

Szoboszlai Dominik együttese, a Liverpool az Atalantával találkozik a labdarúgó Európa-liga negyeddöntőjében.

Olasz csapattal találkoznak Szoboszlaiék az Európa-liga negyeddöntőjében
2024. március 15., péntek

Real Madrid–Manchester City párharc is lesz a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében

A címvédő Manchester City a Real Madriddal került össze a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjében.

Real Madrid–Manchester City párharc is lesz a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében