Sporttörvény: változás nélküli változtatás

Sporttörvény: változás nélküli változtatás

Hiába jelent meg a Hivatalos Közlönyben a sporttörvény sürgősségi kormányrendelettel múlt hónapban elfogadott módosítása, annak alkalmazási módszertana nélkül a helyi és megyei önkormányzatok egyelőre nem tudják és nem is merik gyakorlatba ültetni a versenysport közpénzekből történő támogatásának új lehetőségeit. 

Szucher Ervin

Babos Krisztina

Vásárhelyi-Nyemec Réka

2015. április 01., 19:222015. április 01., 19:22

„Nem tudjuk, hogy ez alapján mire adhatunk, és mire nem adhatunk pénzt” – mutatott rá a Konstancai Megyei Tanács alelnöke, Cristinel Dragomir, azok után, hogy a testület továbbra sem szavazta meg a sportklubok idei támogatását – ennek hatására a Farul többszörös országos bajnok rögbicsapata kénytelen volt visszalépni az idei pontvadászattól.

Pedig a reformot sürgető sportminiszter, Gabriela Szabo szerint az immár tizenöt éves jogszabály idevágó cikkelyének újrafogalmazása egyértelmű törvényi keretet biztosít a helyi hatóságok sportfinanszírozásaira.

Ezentúl ugyanis már nem a vissza nem térítendő, projektalapú támogatásokra vonatkozó 350-es törvény alapján értelmezett, „általános érdekeltségű” sporttevékenységekre köthetnek támogatási szerződést, hanem az „országos érdekeltségűekre”, azaz minden olyan klubnak vagy egyesületnek utalhatnak közpénzt a 2000/69-es sporttörvény alapján, amely szerepel országos vagy nemzetközi versenyeken.

Félreértelmezések nélkül

„A különbség óriási a két tevékenység között” – mutatott rá Auraș Brașoveanu is. A másodosztályos labdarúgóliga vezetője példaként említette, hogy az amatőr egyesületekkel ellentétben egy, a versenysport szintjén működő klubnak kötelessége hivatásos sportolóval szerződést kötnie, miközben az országos bajnokságban való részvételre nem tudtak projekt alapon támogatást kérni. „Ez a módosítás egyértelművé teszi, hogy ezek a klubok kaphatnak közpénzt a sporttörvény alapján. Ezután nem lesz lehetőség különböző értelmezésekre” – magyarázta.

Mint ahogyan arról már beszámoltunk, a sportfinanszírozás eddig vitákra adott okot a helyi önkormányzatok és az állami számvevőszék között, utóbbi ugyanis több esetben törvénytelennek ítélt olyan kiutalásokat, amelyek nem a 350-es törvény alapján történtek meg, dacára annak, hogy arra az adott klub sporttevékenysége nem adott volna ehetőséget.

Emiatt került például pénzügyi válságba a többszörös országos férfi kézilabda-bajnok Konstancai HCM, de több más megyében is eltérő értelmezések alapján lett vizsgálva a közpénzek sporttevékenységre történő elköltése. A számvevőszék legutóbb Marosvásárhelyen, az ASA élvonalbeli futballklubjának szánt költségvetésében talált kivetnivalót.

Bár a módosítás látszólag megoldja a helyzetet, annak módszertana nélkül Konstancán továbbra sem merték megszavazni a sportklubok idei támogatását – ennek hatására például a többszörös bajnok Farul rögbicsapata kénytelen volt visszalépni az élvonalbeli bajnokságtól.

Jövőre rendeződhet

„Akkortól lehet gyakorlatba ültetni a törvényt, amikor megjelenik a módszertan, amelyben le van írva, hogyan kell alkalmazni. Várjuk meg, utána lehet gondolkozni, hogy mit, hogyan és mennyivel támogatunk” – szögezte le lapunknak Huszár István, Nagyvárad alpolgármestere.

Szerinte a partiumi városban erre amúgy is majd csak jövőre kerülhet sor, hiszen az idei költségvetésben erre nem különítettek el pénzt, így már csak akkor tudnának plusz összeget adni, ha „valahonnan kispórolnák”. Huszár emlékeztetett rá, hogy a helyi polgármesteri hivatal immár négy éve jutalmazza az országos, Balkán-, Európa- vagy világbajnokságokon érmet szerző 10-21 év közötti fiatalokat – illetve idéntől azok edzőit –, továbbá öt évvel ezelőtt épp amiatt vették be a Városi Sportklubba a vívás- és a cselgáncsszakosztályt, hogy támogatni tudják.

A Bihar FC futballklubjától, mint ismert, tavaly nyáron megvonták a pénzügyi segítséget, azt jelenleg csak a megyei tanács finanszírozza. „Nekünk nagyon tisztán le van írva, hogy mit és hogyan lehet. Hogy ezt a módosított sporttörvény hogyan bírálja felül, azt meg kell nézzük, nyilván a jogi osztály ebben a legilletékesebb” – magyarázta.

Náluk eddig nem volt probléma emiatt a számvevőszék ellenőrzéseikor, és ha tisztázódnak a jogviszonyok, akkor szerinte megnyílik a kapu arra, hogy más sportklubokat is támogassanak. „A varázsige viszont az, hogy lehetőségeinkhez mérten. Ettől függ minden. Mert hiába akarom elismerni a tehetséget, ha nincs rá pénz” – szögezte le Huszár.

Óvatosak az önkormányzatok

Nagyváradhoz hasonlóan a sportklubok más városokban sem feltétlenül számíthatnak hirtelen pénzügyi fellendülésre. Dorin Florea marosvásárhelyi polgármester például nem juttatna a jelenleginél nagyobb támogatást a csapatoknak, mert, mint mondja, amúgy is sok rosszallója van az ügynek. Egyesek nem riadtak vissza attól sem, hogy feljelentsék a polgármestert és egyik helyettesét.

„Óvatosnak kell lennem, hogy senki ne süsse a városházára, hogy egyik vagy másik csapat főszponzora. Ez nem azt jelenti, hogy nem akarom támogatni a város együtteseit. De azt mondtam, a kezdetben biztosítom a költségek fedezését, de egy-két év után mindenki próbáljon megállni a saját lábán. A klubok vonzzanak magukhoz vállalkozókat, szponzorokat, és akkor én is hajlandó vagyok fedezni a kiadások egyharmadát” – fejtette ki a Krónikának a vásárhelyi elöljáró. Florea úgy véli, a jövőben a városházának az atlétikát kell majd komolyabban felkarolnia, hiszen korszerű pálya épül a ligeti stadionban.

Hasonló a helyzet Nyárádszeredában is, ahol a település polgármestere, a 33 esztendős Tóth Sándor a helyi negyedik ligás futballcsapat aktív tagja. A kisváros vezetője szerint azonban felelőtlenség lenne a helyi költségvetésből a jelenleginél több pénzt áldozni. „Ha majd a csapat feljut a harmadosztályba, az önkormányzat akkor sem ad majd többet, legfeljebb segít támogatókat találni” – szögezte le Tóth.

Felemás fogadtatás

Maskulik Csaba szatmárnémeti városi önkormányzati képviselő szerint a törvénymódosítás hatásai egyaránt lehetnek kedvezőek és kedvezőtlenek. Mint lapunknak kifejtette, az, hogy az élsport finanszírozása kapcsán ezentúl az önkormányzatok nem lesznek kötelesek közbeszerzési eljárást lefolytatni, jelentősen egyszerűsíti majd az ügymenetet. Úgy vélte ugyanakkor, hogy nehezebbé válhat a számonkérés, amennyiben egyszerű tanácsi döntések révén lehet határozni a támogatásokról.

A képviselő azt is elmondta, a városi költségvetésből idén közel 2,8 millió lej támogatást hagytak jóvá a Városi Sportklubnál folyó tevékenységek finanszírozására, az Olimpia futballklub 300 ezer lejt kap, és további 60 ezer lejt osztottak szét más sportegyesületek között.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 17., szerda

Nem fukarkodott a piros lappal az erdélyi magyar sípmester a BL-negyeddöntőben

Három piros lapot is kiosztott Kovács István játékvezető az FC Barcelona és a Paris Saint-Germain labdarúgó Bajnokok Ligája-elődöntőjének kedd este játszott visszavágóján.

Nem fukarkodott a piros lappal az erdélyi magyar sípmester a BL-negyeddöntőben
2024. április 16., kedd

Mindkét magyar kézilabda-válogatott összekerült a házigazdával a párizsi olimpián

A magyar férfi és női kézilabda-válogatott is összekerült a házigazda és címvédő Franciaországgal a nyári, párizsi olimpia csoportkörének keddi sorsolásán.

Mindkét magyar kézilabda-válogatott összekerült a házigazdával a párizsi olimpián
2024. április 16., kedd

A béke és a remény jegyében gyújtották meg az olimpiai lángot Olümpiában

Kedden délelőtt a görögországi Olümpiában fellobbant a párizsi olimpia lángja.

A béke és a remény jegyében gyújtották meg az olimpiai lángot Olümpiában
2024. április 14., vasárnap

Lányok a fiúk után: kijutott a párizsi ötkarikás játékokra a magyar női kézilabda-válogatott

Magyarország női kézilabda-válogatottja kvótát szerzett a párizsi olimpiára, miután a debreceni selejtezőtorna vasárnapi zárónapján 37-28-ra legyőzte Japán csapatát.

Lányok a fiúk után: kijutott a párizsi ötkarikás játékokra a magyar női kézilabda-válogatott
2024. április 12., péntek

Óriási lépést tettek a párizsi olimpia felé Klujber Katrinék

A magyar női kézilabda-válogatott 28-25-re legyőzte Svédországot a debreceni olimpiai selejtezőtorna második fordulójában, pénteken, és csak akkor nem szerez kvótát, ha vasárnap öt vagy több góllal kikap Japántól.

Óriási lépést tettek a párizsi olimpia felé Klujber Katrinék
2024. április 12., péntek

Szankcióval sújtották a magyar társukat megalázó román válogatott tornászokat

Kizárták a korosztályos román tornaválogatottból azt a három sportolót, akik bántalmazták, nemzetisége miatt megalázták magyar nemzetiségű társukat. Az érintettek nem vehetnek részt a közelgő kontinenstornán sem.

Szankcióval sújtották a magyar társukat megalázó román válogatott tornászokat
2024. április 11., csütörtök

Bár csapata a másodosztályba való feljutásért küzd, újabb erdélyi város kaphat négycsillagos stadiont

Újabb erdélyi városban rukkoltak elő stadionépítésik tervekkel: a Beszterce-Naszód Megyei Tanács új sportlétesítményt akar építeni a megyeszékhelyen.

Bár csapata a másodosztályba való feljutásért küzd, újabb erdélyi város kaphat négycsillagos stadiont
2024. április 10., szerda

Erdélyi születésű úszó döntött meg egy közel 25 éves csúcsot a Budapesten zajló országos bajnokság nyitónapján

A Duna Arénában zajló úszó országos bajnokság keddi nyitónapján megdőlt a legrégebbi országos csúcs, miután Fángli Henrietta 100 méter mellen átadta a múltnak Kovács Ágnes 2000-ben elért rekordját.

Erdélyi születésű úszó döntött meg egy közel 25 éves csúcsot a Budapesten zajló országos bajnokság nyitónapján
2024. április 09., kedd

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős

Milák Kristóf kiváló időeredménnyel tért vissza a versenyzéshez a 126. úszó országos bajnokság keddi nyitónapján, melyen Hosszú Katinka is újra medencébe ugrott.

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős
2024. április 09., kedd

Segítséget ajánl a magyarsága miatt bántalmazott erdélyi tornászfiúnak Nagy Elek üzletember

Nagy Elek erdélyi származású üzletember teljes körű szponzori és továbbtanulási támogatást ajánl fel a bántalmazott erdélyi tornászfiúnak, amennyiben úgy gondolja, a történtek miatt alternatíva lehet Magyarországon folytatnia a sportkarrierjét.

Segítséget ajánl a magyarsága miatt bántalmazott erdélyi tornászfiúnak Nagy Elek üzletember