Potec: nem hiszek a csodákban

Potec: nem hiszek a csodákban

A következetes és kitartó munkát tartja eredményre vezetőnek Camelia Potec, a Román Úszószövetség 2013 októberében megválasztott elnöke. Az athéni olimpián 200 méteres gyorsúszásban aranyérmes egykori sportoló nem hisz a csodákban, ezért felnőtt szinten egyelőre nem is remél kiemelkedő teljesítményt, ugyanakkor az utánpótlás megalapozásával előrelépésre számít. A fiatal sportvezető a Krónikának részletezte az úszás fellendítését célzó törekvéseit.

Vásárhelyi-Nyemec Réka

2015. április 26., 17:052015. április 26., 17:05


– Az elmúlt egy-két évben mintha valami előrelépés történt volna a romániai úszás tekintetében, gondolok itt az utánpótlás-nevelésre. De hol vannak jelenleg a fontos központok?

– Igazából nincsenek országos központjaink, mert most inkább az edzők továbbképzésére fektetjük a hangsúlyt. Nem engedhetünk meg magunknak hibás lépéseket, azt, hogy befektessünk egy központba anélkül, hogy biztosak lennénk abban, edzőink nagyon jól felkészült szakemberek.

Glință remekelt Váradon
A 2016-os riói olimpiai játékokra már jegyet váltó Robert Glință érte el legjobb eredményt a Nagyváradon rendezett junior úszó-Balkán-bajnokság szombati versenynapján. A pitești-i születésű, de Nagybányán edző sportoló 50 és 200 méteres hátúszásban, 50 méteres gyorsúszásban, valamint a 200 méteres férfi gyorsváltóval utasította maga mögé a mezőnyt. A torna vasárnap este zárul.

Van ugyan egy kis ifjúsági központunk Nagybányán, ahol a junior Robert Glință is készül, valamint elég bőséges az utánpótlás Bukarestben, de a szövetség egyelőre nem alakított ki országos központokat.

Az idei esztendőt nagyon sok változtatással kezdtük, létrejöttek például regionális korosztályos bajnokságok az ország öt térségében, és talán nem lenne rossz, ha majd mindegyikben létrejönne egy-egy központ is a közeljövőben.

– Felkészületlenek az edzők?

– Rengeteg edző van Romániában. Leginkább a gyerekek úszásba való bevezetése a vonzó, mert ezzel nagyon jól lehet keresni. Egy adott pillanatban el is veszett a kontroll, mert a pénz reményében mindenki ezzel akart foglalkozni. A problémát azt jelentette, hogy amikor találtak egy-egy tehetséges sportolót, azt vagy tovább tartották úgy, hogy nem tudtak mihez kezdeni vele, vagy pedig egyszerűen kicsúszott a markukból. Ezért is tartjuk rendkívül fontosak a trénerek szakképesítését és fejlesztését, hogy utána fel tudják ismerni a tehetségeket, akik nemzetközi szintű versenyeken is érmeket szerezhetnek.

– Ezen a téren létezik valamiféle együttműködés más országok szövetségeivel?

– Vannak nagyon szoros együttműködéseink. Én versenysportolóként az utolsó öt évben Franciaországban edzettem. Léteznek ottani programok, amelyeket szeretnénk itthon gyakorlatba ültetni, de az eltérő mentalitás és a kiindulási alap miatt nem lehet egy az egyben átvenni, ezért megpróbáljuk átszabni azokat Romániára. A nemzetközi szövetség, amely egyik bizottságában jómagam is tag vagyok, szintén támogat minket, rendszeres részvevői vagyunk a különféle szakmai fórumoknak.
– De a projektekkel még az elején járnak…

– Igen, sok mindent elkezdtünk, de nem állhatunk le a teljesítményorientált versenysporttal sem azért, hogy csak a jövő bajnokainak nevelését célzó projektekkel foglalkozzunk. Azt a három-négy felnőtt versenyzőt is támogatnunk kell, akik kijuttathatják a romániai úszósportot az olimpiai játékokra. Ezzel arányosan kell befektetnünk a már meglévő tehetséges juniorjaink nevelésébe, de fontos, hogy az alapozást már gyermekkorban elkezdjük.

Még nincs meg az a mentalitásunk vagy törvényi szabályozásunk, hogy diákjaink az iskolai oktatás keretében úszhassanak. Van ugyanakkor néhány város az országban, ahol a diákok ingyenesen használhatják az uszodát, és ahol a három sportóra között helyet kaphat az úszás is. Épp a múlt héten avattunk fel a Beszterce-Naszód megyei Bethlenben egy 25 méteres oktatómedencét, amelyet az iskola minden tanulója ingyenesen használhat.

Van ilyen Sepsiszentgyörgyön és Marosvásárhelyen is. Mi projektekkel próbálunk ingyenes bérleteket kiharcolni a fiataloknak, hogy minél több diákot tereljük az úszás felé, hogy utána legyen miből válogatni a versenysport számára. Tisztában vagyunk azzal, hogy ezt a sportot nem űzheti mindenki hivatásszerűen, ugyanakkor az úszás minden korban egészséges. Az üzenetünk, hogy jöjjenek ki a versenyekre, az edzésekre, próbálják ki, hogy lássák, mit jelent ez az egész.

– Korábbi élsportolóként segédkezik-e az úszók felkészülésében?

– Tanácsokkal mindig is megpróbáltam segíteni, amennyiben azt kérték tőlem. Az edzői pálya ugyanakkor jelenleg nem vonz, nem látom magamat hat órán keresztül a medence szélén állni. Épp a napokban keresett meg Facebookon egy hétéves kislány, aki nem értette a mellúszás technikáját. Mondta, hogy részt vett egy versenyen, de nem sikerült jól úsznia.

Én soha nem voltam ennek a számnak a specialistája. Megpróbáltam a kislányt közelebb hozni az edzőjéhez, mert nagyon hiszek a sportoló-edző viszonyban. Az viszont nem jó, ha ebben a korban nem érted a technikai részt, és az edző ezt nem veszi észre. Nyitott vagyok: bárki is keressen fel szakmai tanácsért, én szívesen segítek, ennél többet viszont nem tudom, mit tehetnék.

– A felnőtt úszók részéről mikor számíthatunk ismét kimagasló eredményre?

– Egészen addig nem számíthatunk eredményre a felnőtteknél, amíg azt junior szinten nem érjük el. Nem hiszek a csodákban, nem lehet eredményeket elérni egyik napról a másikra, és nem hiszem, hogy olimpiai dobogóra érhet bárki anélkül, hogy előtte ne járta volna végig a ranglétrát. Először junior-Európa-bajnokság, majd jöhet a felnőtt szint. Anélkül elképzelhetetlen, talán egy a millióhoz az esély.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 24., szerda

Sok székely szurkoló „eladta” a belépőjét az FCSB-drukkereknek a szerda esti derbi előtt, Diószegi dühös és szankcióval fenyeget

Dühös hangvételű posztban számolt be Diószegi László, a román élvonalban szereplő Sepsi OSK labdarúgócsapat tulajdonosa arról, hogy a klub több szurkolója is „átadta” szurkolói kártyáját az ellenfél szurkolóinak.

Sok székely szurkoló „eladta” a belépőjét az FCSB-drukkereknek a szerda esti derbi előtt, Diószegi dühös és szankcióval fenyeget
2024. április 23., kedd

Le kellett fújni Varga Csaba expedícióját

Varga Csaba nem mászhatja meg újabb nyolcezresét, miután a kínai hatóságok indén senkinek sem adtak engedélyt a világ 14. legmagasabb hegycsúcsa, a 8027 méter magasan fekvő Sisapangma megmászására.

Le kellett fújni Varga Csaba expedícióját
2024. április 23., kedd

Vitatott döntései ellenére is bíráskodhat az Eb-n Kovács István

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) kedden nyilvánosságra hozta a nyári, németországi kontinensviadalon mérkőzéseket vezető bírók névsorát, amelyben a nagykárolyi születésű Kovács István is megtalálható.

Vitatott döntései ellenére is bíráskodhat az Eb-n Kovács István
2024. április 20., szombat

Furcsa fordulat: Rapport Richárd azt mondja, elutasította a román állampolgárságot

Sajtóinformációk szerint román állampolgár lett Rapport Richárd sakknagymester, aki másfél évvel ezelőtt országot váltott, és azóta román „zászló alatt” versenyez.

Furcsa fordulat: Rapport Richárd azt mondja, elutasította a román állampolgárságot
2024. április 17., szerda

Nem fukarkodott a piros lappal az erdélyi magyar sípmester a BL-negyeddöntőben

Három piros lapot is kiosztott Kovács István játékvezető az FC Barcelona és a Paris Saint-Germain labdarúgó Bajnokok Ligája-elődöntőjének kedd este játszott visszavágóján.

Nem fukarkodott a piros lappal az erdélyi magyar sípmester a BL-negyeddöntőben
2024. április 16., kedd

Mindkét magyar kézilabda-válogatott összekerült a házigazdával a párizsi olimpián

A magyar férfi és női kézilabda-válogatott is összekerült a házigazda és címvédő Franciaországgal a nyári, párizsi olimpia csoportkörének keddi sorsolásán.

Mindkét magyar kézilabda-válogatott összekerült a házigazdával a párizsi olimpián
2024. április 16., kedd

A béke és a remény jegyében gyújtották meg az olimpiai lángot Olümpiában

Kedden délelőtt a görögországi Olümpiában fellobbant a párizsi olimpia lángja.

A béke és a remény jegyében gyújtották meg az olimpiai lángot Olümpiában
2024. április 14., vasárnap

Lányok a fiúk után: kijutott a párizsi ötkarikás játékokra a magyar női kézilabda-válogatott

Magyarország női kézilabda-válogatottja kvótát szerzett a párizsi olimpiára, miután a debreceni selejtezőtorna vasárnapi zárónapján 37-28-ra legyőzte Japán csapatát.

Lányok a fiúk után: kijutott a párizsi ötkarikás játékokra a magyar női kézilabda-válogatott
2024. április 12., péntek

Óriási lépést tettek a párizsi olimpia felé Klujber Katrinék

A magyar női kézilabda-válogatott 28-25-re legyőzte Svédországot a debreceni olimpiai selejtezőtorna második fordulójában, pénteken, és csak akkor nem szerez kvótát, ha vasárnap öt vagy több góllal kikap Japántól.

Óriási lépést tettek a párizsi olimpia felé Klujber Katrinék
2024. április 12., péntek

Szankcióval sújtották a magyar társukat megalázó román válogatott tornászokat

Kizárták a korosztályos román tornaválogatottból azt a három sportolót, akik bántalmazták, nemzetisége miatt megalázták magyar nemzetiségű társukat. Az érintettek nem vehetnek részt a közelgő kontinenstornán sem.

Szankcióval sújtották a magyar társukat megalázó román válogatott tornászokat