Nyertek és előztek a magyarok és a románok is az Eb-selejtezőkben

Nyertek és előztek a magyarok és a románok is az Eb-selejtezőkben

FRISSÍTVE – Románia és Magyarország labdarúgó-válogatottja is sikerrel zárt a hétvégi Európa-bajnoki selejtezősorozat 4. fordulójában: előbbi Észak-Írországot, utóbbi Finnországot győzte le hazai környezetben, és ezáltal mindketten előrébb léptek az F csoport táblázatán.

Vásárhelyi-Nyemec Réka

2014. november 15., 02:172014. november 15., 02:17

2014. november 16., 14:042014. november 16., 14:04

Csoportelsőként zárja az évet Románia labdarúgó-válogatottja, mivel Bukarestben 2-0-ra legyőzte a korábbi listavezető Észak-Írország legjobbjait a 2016-os Európa-bajnoki selejtezők 4. fordulójában.

A péntek esti találkozón a várakozásoknak megfelelően védekezésre összpontosító, ellentámadásokra építő, egy-két kulcsemberét nélkülöző vendég gárda lépett pályára, ám a korábbiakkal ellentétben ezúttal harcos szellemű alakulatnak bizonyult a „fogadóbizottság\".

A hazaiak a Victor Pițurcă távozása után román szövetségi kapitányként most harmadik mandátumát megkezdő Anghel Iordănescu kérésének eleget téve gondoskodtak arról, hogy kapujuk biztonságban legyen, ugyanakkor hatékony labdabirtoklással és támadó szellemű építkezéssel vezessék fel sűrűbben a labdát.

Helyzetekből nem is volt hiány: Lucian Sânmărtean, a Steaua középpályása ismét brillírozott, és sorra szolgálta ki társait a jobbnál jobb passzokkal. A gólra azonban a 73. percig kellett várni: egy meg nem adott tizenegyes után a dési születésű steauás hátvéd, Paul Papp megszerezte vezetést, majd hat perccel később duplázott.

„Arra kértem, hogy legyen offenzív, de arra nem számítottam, hogy gólt fog szerezni\" – vallotta be Iordănescu, akinek bár „pițurcás\" volt a kezdő tizenegye, a cserékkel korrigálta a hibákat. A mérkőzés képéhez ugyanakkor az is hozzátartozik, hogy az „agresszivitás\" és a kezdeményezés mellett szinte végig szervezettebbnek tűnt az alakulat, mind helyezkedés, mind pedig a passzok precizitása tekintetében előrelépés volt tapasztalható.

„Nagyon izgultam, de végül jól jött ki. Elégedett vagyok, mert a csapat valóban futballozott, nagyon sok helyzetben játszottak úgy, ahogyan azt szerettem volna\" – értékelte a tíz év szünet után visszatért szakember, aki csupán azt sajnálja, hogy az általa „művésznek\" tartott Sânmărtean már 34 éves, nem pedig 23-24.

„Ez a siker nagy előrelépést jelent számunkra a továbbjutás tekintetében. Szerintem a 10 pont birtokában, csoportelsőként nyugodt telünk lesz\" – szögezte le Iordănescu. A szövetségi kapitány kedd este már a dánok elleni bukaresti barátságos mérkőzésen vezényli a válogatottat, amelynek keretéből kikerült a sérülésre panaszkodó Cristian Tănase és Bogdan Stancu. Helyükre meghívást kapott a Pandurii 22 éves, korosztályos válogatott csatára, Mihai Roman, aki pályafutása során először öltheti magára a felnőttek nemzeti mezét.

Győzelmet érő összefogás

Nyugodtan várhatja a selejtezősorozat tavaszi folytatását Magyarország válogatottja is, hiszen a Finnország ellen aratott 1-0-s budapesti sikere révén felkapaszkodott az F csoport harmadik helyére.

„Örülök, hogy elértük azt a pontszámot, amelyet a három meccs előtt terveztünk\" – mutatott rá a találkozót követően Dárdai Pál megbízott szövetségi kapitány, aki az összefogás eredményének tartja a győzelmet.

A német Hertha alkalmazásában álló, a válogatott élén egyelőre veretlen szakember meglátása, hogy ez az egész ország sikere.

Külön kiemelte és megköszönte a szurkolók türelmét, amely szerinte nem csupán segített nekik, hanem a jövőre nézve is bizalommal tölti el.

Merthogy előrejelzései beigazolódtak, péntek este hasonló erősségű csapatok küzdöttek a pályán, amelyek türelemjátékra alapoztak. Az első félidő végén még a finnek riogatták a hazaiakat, de Király Gábor magabiztosan védte a kaput. A hazai védelmet még Juhász Roland bordarepedése sem törte meg a térfélcserét követő oda-vissza támadások során, és amikor a hajrában úgy tűnt, a csapatok kissé elfáradtak a nagy rohanásban, főszerepbe került a 80. válogatottságát ünneplő Gera Zoltán, aki a 84. percben remek csúsztatott fejesével eldöntötte a három pont sorsát.

„Az utolsó tíz percben jöttek a beadások, az akciók, jól szálltak be a cserék is. Hozzá kell tenni, hogy az első félidőben nem volt helyzetünk. Volt, amikor úgymond megnyúlt a csapat. Ha középpályás letámadást szeretnénk játszani, ha labdát akarunk szerezni és abból indulni, akkor ez nem fér bele. El fogunk csúszni. Ettől függetlenül fegyelmezetten játszottunk, csak egyszer-kétszer csúsztunk meg\" – értékelt Dárdai.

Rámutatott, hogy tanítványai minden kiadtak magukból, Juhász a második félidőben még komoly sérülése dacára is bement a pályára, a helyére csereként beálló, most debütáló Forró Gyula pedig hibátlanul helyettesítette. „Fegyelmezett, klassz csapat vagyunk!\" – összegezte a szövetségi kapitány.

Dárdai: majd döntök

Dárdai Pál, mint ismeretes, eredetileg csak a korábbi három Eb-selejtező, valamint a soron következő felkészülési találkozó erejéig vállalta el – teljesen ingyen – a válogatott irányítását, ám később – részben a személyét övező támogatottság láttán – mégis fontolóra vette az esetleges folytatást. A találkozó utáni sajtótájékoztatón ugyanakkor a „felfokozott hangulatra\" hivatkozva nem akart a jövőről beszélni.

Jelezte, hogy megbeszéli a feleségével, a Magyar Labdarúgó-szövetséggel és németországi klubjával, kiértékeli a dolgokat és csak azután dönt. Mindazonáltal a selejtezősorozat folytatásáról is ejtett néhány szót, amikor azt fejtegette, hogy a következő két meccsen négy pont kell, és akkor „az már elég kellemes kis történet lehetne\". A márciusi 5. fordulóban a magyarok a görögöket látják vendégül, míg Románia a feröerieket fogadja.

Kialudt a „görögtűz\"

A forduló talán legkínosabb vereségét szenvedte el pénteken este Görögország válogatottja hazai pályán az F csoportban: az előzetesen első számú esélyesnek kikiáltott hellének 1-0-ra kikaptak a Feröer-szigetektől. és így a mezőny sereghajtóivá váltak. A négy forduló alatt mindössze egyetlen pontot gyűjtő csapat éléről másnap leváltották az idén nyáron kinevezett Claudio Ranieri szövetségi kapitányt. A 63 éves olasz szakember a keddi, szerbek elleni barátságos mérkőzést követően távozik a válogatottól.

Távoznak a mesterek

Az Eb-selejtezők hétvégi 4. fordulója nem csak a görög kispadon eredményezett edzőváltást. A lengyelektől elszenvedett hazai vereség után lemondott posztjáról Temur Kecbaja, a grúzok szövetségi kapitánya, de a szerbeket irányító, 67 éves holland Dick Advocaat is átadja a stafétabotot a dánok elleni 3-1-es, zárt kapuk mögötti hazai vereség következtében. Előbbi utóda még nem ismert, utóbbi helyett sajtóinformációk szerint az U21-es válogatott edzője, Radovan Curicics irányítja majd a csapatot a görögök elleni barátságos meccsen.

F csoport, 4. forduló, eredmények:

Magyarország–Finnország 1-0 (0-0)
Görögország–Feröer-szigetek 0-1 (0-0)
Románia–Észak-Írország 2-0 (0-0)

Az állás:

1. Románia            4   3 1 0   6-1   10
2. Észak-Írország  4   3 0 1   6-3    9
3. Magyarország   4   2 1 1   4-3    7
4. Finnország        4   1 1 2   4-5    4
5. Feröer-szigetek 4   1 0 3   2-6    3
6. Görögország     4   0 1 3   1-5    1

További eredmények:

C csoport: Spanyolország–Fehéroroszország 3-0, Macedónia–Szlovákia 0-2, Luxemburg–Ukrajna 0-3. Az állás: 1. Szlovákia 12 pont, 2. Spanyolország 9 (13-3), 3. Ukrajna 9 (6-1), 4. Macedónia 3, 5. Fehéroroszország 1 (2-9), 6. Luxemburg 1 (3-11).

D csoport: Németország–Gibraltár 4-0, Skócia–Írország 1-0, Grúzia–Lengyelország 0-4. Az állás: 1. Lengyelország 10 pont, 2. Írország 7 (10-3), 3. Németország 7 (7-4), 4. Skócia 7 (5-4), 5. Grúzia 3, 6. Gibraltár 0.

E csoport: Svájc–Litvánia 4-0, Anglia–Szlovénia 3-1, San Marino–Észtország 0-0. Az állás: 1. Anglia 12 pont, 2. Svájc 6 (8-3), 3. Szlovénia 6 (4-4), 4. Litvánia 6 (3-6), 5. Észtország 4, 6. San Marino 1.

G csoport: Montenegró–Svédország 1-1, Ausztria–Oroszország 1-0, Moldova–Liechtenstein 0-1 (0-0). Az állás: 1. Ausztria 10 pont, 2. Svédország 6, 3. Oroszország 5 (6-3), 4. Montenegró 5 (3-2), 5. Liechtenstein 4, 6. Moldova 1.

I csoport: Portugália–Örményország 1-0, Szerbia–Dánia 1-3. Az állás: 1. Dánia 7 pont/4 mérkőzés, 2. Portugália 6/3, 3. Albánia 4/3, 4. Szerbia 1/3 (5-4), 5. Örményország 1/3 (2-4).

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 17., szerda

Nem fukarkodott a piros lappal az erdélyi magyar sípmester a BL-negyeddöntőben

Három piros lapot is kiosztott Kovács István játékvezető az FC Barcelona és a Paris Saint-Germain labdarúgó Bajnokok Ligája-elődöntőjének kedd este játszott visszavágóján.

Nem fukarkodott a piros lappal az erdélyi magyar sípmester a BL-negyeddöntőben
2024. április 16., kedd

Mindkét magyar kézilabda-válogatott összekerült a házigazdával a párizsi olimpián

A magyar férfi és női kézilabda-válogatott is összekerült a házigazda és címvédő Franciaországgal a nyári, párizsi olimpia csoportkörének keddi sorsolásán.

Mindkét magyar kézilabda-válogatott összekerült a házigazdával a párizsi olimpián
2024. április 16., kedd

A béke és a remény jegyében gyújtották meg az olimpiai lángot Olümpiában

Kedden délelőtt a görögországi Olümpiában fellobbant a párizsi olimpia lángja.

A béke és a remény jegyében gyújtották meg az olimpiai lángot Olümpiában
2024. április 14., vasárnap

Lányok a fiúk után: kijutott a párizsi ötkarikás játékokra a magyar női kézilabda-válogatott

Magyarország női kézilabda-válogatottja kvótát szerzett a párizsi olimpiára, miután a debreceni selejtezőtorna vasárnapi zárónapján 37-28-ra legyőzte Japán csapatát.

Lányok a fiúk után: kijutott a párizsi ötkarikás játékokra a magyar női kézilabda-válogatott
2024. április 12., péntek

Óriási lépést tettek a párizsi olimpia felé Klujber Katrinék

A magyar női kézilabda-válogatott 28-25-re legyőzte Svédországot a debreceni olimpiai selejtezőtorna második fordulójában, pénteken, és csak akkor nem szerez kvótát, ha vasárnap öt vagy több góllal kikap Japántól.

Óriási lépést tettek a párizsi olimpia felé Klujber Katrinék
2024. április 12., péntek

Szankcióval sújtották a magyar társukat megalázó román válogatott tornászokat

Kizárták a korosztályos román tornaválogatottból azt a három sportolót, akik bántalmazták, nemzetisége miatt megalázták magyar nemzetiségű társukat. Az érintettek nem vehetnek részt a közelgő kontinenstornán sem.

Szankcióval sújtották a magyar társukat megalázó román válogatott tornászokat
2024. április 11., csütörtök

Bár csapata a másodosztályba való feljutásért küzd, újabb erdélyi város kaphat négycsillagos stadiont

Újabb erdélyi városban rukkoltak elő stadionépítésik tervekkel: a Beszterce-Naszód Megyei Tanács új sportlétesítményt akar építeni a megyeszékhelyen.

Bár csapata a másodosztályba való feljutásért küzd, újabb erdélyi város kaphat négycsillagos stadiont
2024. április 10., szerda

Erdélyi születésű úszó döntött meg egy közel 25 éves csúcsot a Budapesten zajló országos bajnokság nyitónapján

A Duna Arénában zajló úszó országos bajnokság keddi nyitónapján megdőlt a legrégebbi országos csúcs, miután Fángli Henrietta 100 méter mellen átadta a múltnak Kovács Ágnes 2000-ben elért rekordját.

Erdélyi születésű úszó döntött meg egy közel 25 éves csúcsot a Budapesten zajló országos bajnokság nyitónapján
2024. április 09., kedd

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős

Milák Kristóf kiváló időeredménnyel tért vissza a versenyzéshez a 126. úszó országos bajnokság keddi nyitónapján, melyen Hosszú Katinka is újra medencébe ugrott.

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős
2024. április 09., kedd

Segítséget ajánl a magyarsága miatt bántalmazott erdélyi tornászfiúnak Nagy Elek üzletember

Nagy Elek erdélyi származású üzletember teljes körű szponzori és továbbtanulási támogatást ajánl fel a bántalmazott erdélyi tornászfiúnak, amennyiben úgy gondolja, a történtek miatt alternatíva lehet Magyarországon folytatnia a sportkarrierjét.

Segítséget ajánl a magyarsága miatt bántalmazott erdélyi tornászfiúnak Nagy Elek üzletember