Ismét lecsaphat az Ezüst Nyíl – Elrajtol a száguldó cirkusz

Ismét lecsaphat az Ezüst Nyíl – Elrajtol a száguldó cirkusz

Felpörögnek a motorok hétvégén a melbourne-i Albert Parkban, ahol az 58 körös Ausztrál Nagydíjjal elrajtol a Forma–1-es autós gyorsasági világbajnokság húsz futamból álló, november 29-éig tartó idei szezonja.

Vásárhelyi-Nyemec Réka

2015. március 13., 11:562015. március 13., 11:56

A szakértők idén is Mercedes-fölényt jósolnak a címvédő brit Lewis Hamilton és csapattársa, a német Nico Rosberg közötti csatározással, ugyanakkor mögöttük érdekes küzdelem alakulhat ki a Red Bull, a Williams és a Ferrari között a dobogós helyekért.

A pilóták még nem akartak messzemenő találgatásokba bocsátkozni az esélyeket illetően, meglátásuk ugyanis, hogy bár a téli teszteredmények adnak némi támpontot, a mezőny egészéről viszont csak a versenykörülmények közötti felmérő adhat valós képet. Az élcsapatok többsége elsősorban arra törekszik, hogy megszorongassa a Mercedes „Ezüst Nyilát\", mert bár optimisták téli fejlesztéseiket illetően, tisztában vannak azzal, hogy a W06 Hybrid képes lehet ott folytatni, ahol a tavalyi W05-ös autó befejezte.

Vettel realista

„Amilyen előnye a Mercedesnek 2014-ben volt, azt egy tél alatt nem könnyû ledolgozni\" – mutatott rá csütörtöki sajtótájékoztatóján Sebastian Vettel is, aki a Red Bulltól a Ferrarihoz igazolt át, ahol azt a Fernando Alonsót váltja, aki idén a Honda-motorra váltó McLaren színeiben versenyez.

A négyszeres német világbajnokot többen is honfitársa, a legendás Michael Schumacher utódjának szeretnék látni, ám az még kérdéses, hogy érkezésével a maranellóiak képesek lesznek-e elérni ugyanazt, amit annak idején a Schumi, Jean Todt és Ross Brawn trió véghezvitt a Scudériával.

„Esélyesnek nem nevezném magunkat, de szeretnénk azzá válni. Az előzéshez azonban előbb utol kell érni az ellenfelet\" – állapította meg Vettel, aki csapattársához, a finn Kimi Raikkönenhez hasonlóan elégedett az idei versenygéppel: mindketten egyetértettek abban, hogy sokkal kedvezőbb helyzetben van most a Ferrari, mint tavaly ilyenkor volt.

Ezzel együtt megpróbálnak könnyelmű ígérgetések helyett realista építkezést folytatni, hogy 2016-ra már valóban vb-címre hajthassanak. Korábban a csapatfőnök, Maurizio Arrivabene úgy nyilatkozott, idén már egy-két győzelemmel is elégedett lenne.

Optimizmus a Williamsnél

Nem úgy a Mercedes-erőforrásokra alapozó Williams-istálló (két pilótája a finn Valteri Bottas és a veterán brazil Felipe Massa), amelynek technikai igazgatója, Pat Symonds szerint az eddigi munka alapján már eljutottak arra a szintre, amikor kockázatot is vállalhatnak ahhoz, hogy még feljebb lépjenek.

A tavaly a Renault-motorokra panaszkodó, korábban szebb napokat is megélő Red Bull most az ausztrál Daniel Ricciardóra és a Toro Rossótól elõléptetett, húszéves orosz Danyil Kvjat pilótapárosra bízta az autót, Christian Horner csapatfőnök pedig nagyon reméli, hogy közelebb kerülnek a Mercedeshez.

„A motorok közötti erőkülönbséget kellene eltüntetni\" – vallja továbbra is. Az erőforrások cseréjéért járó büntetések amúgy abban változtak, hogy ezentúl az egyes részegységek cseréjét a rajtrácson való hátrasorolással szankcionálják, illetve szükség esetén a futam alatti további időbüntetéssel sújtják az érintett versenyzőt.

Hogy ebben része lesz-e a McLarennek, még nem tudni, a teszteléseken viszont többször is műszaki problémái adódtak az amúgy változatlanul ambiciózus csapatnak. A brit Jenson Button oldalára ugyan Fernando Alonsót ültették be az autóba, de a spanyol világbajnok korábbi tesztbalesete miatt egyelőre nem versenyezhet. Ausztráliában a dán Kevin Magnussen helyettesíti.

Debütálnak az ifik

Nagy érdeklődés övezi a 17 éves holland Max Verstappen, valamint 20 éves spanyol csapattársa, ifjabb Carlos Sainz debütálását a Renault-motorral futó Toro Rosso színeiben. A csapat merész terveket szőtt idénre, hiszen, bár mindkét pilótájuk tapasztalatlan, az ötödik helyet akarják megszerezni.

Ebbe azért biztosan beleszól majd az összeszokott Force India (két pilótája a német Nico Hülkenberg és a mexikói Sergio Pérez) – bár bevallottan gondokkal küszködtek télen, és igazából még saját képességeiket sem tudták felmérni –, valamint a futamonkénti rendszeres pontszerzést célzó, idén Mercedes-motorra váltó Lotus (pilótája a francia Romain Grosjean és a venezuelai Pastor Maldonado) is.

A Marussia jogutódjaként az F1-ben induló Manor-istálló a héten hivatalosan bejelentette, hogy az idény első néhány futamán a spanyol Roberto Merhi lesz a brit Will Stevens csapattársa, a Sauber felállása ugyanakkor még mindig nem végleges. Giedo van der Garde megnyerte ugyan a pert korábbi csapata ellen, a holland pilótának nincs érvényes szuperlicence ahhoz, hogy autóba üljön a svéd Marcus Ericsson vagy a brazil Felipe Nasr helyett. A Saubernek pedig bevallottan súlyos anyagi problémái adódhatnak a kialakult helyzetből.

Melbourne-i izgalmak

„Biztos vagyok abban, hogy szoros, izgalmas csatákkal teli versenysorozat lesz\" – vélekedett a címvédő Lewis Hamilton, nem titkolva azt sem, hogy a Mercedes és õ is szeretné megvédeni vb-címét, utóbbiban csapattársa, Nico Rosberg tervezi megakadályozni.

Mindketten elismerték, hogy már izgatottan várják a hétvégi 58 körös melbourne-i futamot. A pálya ugyan nem változott, de az idei újdonságok között említendő, hogy idén bevezetik a szabadedzéseken már többször tesztelt virtuális safety cart, amely azt a célt szolgálja, hogy a pályán adódó balesetveszély esetén a biztonsági autó beküldése nélkül kötelezzék a versenyhelyzet ideiglenes megszüntetésére a pilótákat.

Ismert az is, hogy idén eltörölték a duplapontos szabályt, 1992 után pedig ismét visszatér a Mexikói Nagydíj a versenynaptárba. A Forma–1-et Romániában a Dolce Sport közvetíti, ugyanakkor élőben sugározza még a Duna Tv (egészen nyárig, akkor az M4 Sport csatorna veszi át), a német RTL és az olasz Rai Uno. Az Ausztrál Nagydíj itteni idő szerint reggel 7 órakor kezdődik.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 24., szerda

Sok székely szurkoló „eladta” a belépőjét az FCSB-drukkereknek a szerda esti derbi előtt, Diószegi dühös és szankcióval fenyeget

Dühös hangvételű posztban számolt be Diószegi László, a román élvonalban szereplő Sepsi OSK labdarúgócsapat tulajdonosa arról, hogy a klub több szurkolója is „átadta” szurkolói kártyáját az ellenfél szurkolóinak.

Sok székely szurkoló „eladta” a belépőjét az FCSB-drukkereknek a szerda esti derbi előtt, Diószegi dühös és szankcióval fenyeget
2024. április 23., kedd

Le kellett fújni Varga Csaba expedícióját

Varga Csaba nem mászhatja meg újabb nyolcezresét, miután a kínai hatóságok indén senkinek sem adtak engedélyt a világ 14. legmagasabb hegycsúcsa, a 8027 méter magasan fekvő Sisapangma megmászására.

Le kellett fújni Varga Csaba expedícióját
2024. április 23., kedd

Vitatott döntései ellenére is bíráskodhat az Eb-n Kovács István

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) kedden nyilvánosságra hozta a nyári, németországi kontinensviadalon mérkőzéseket vezető bírók névsorát, amelyben a nagykárolyi születésű Kovács István is megtalálható.

Vitatott döntései ellenére is bíráskodhat az Eb-n Kovács István
2024. április 20., szombat

Furcsa fordulat: Rapport Richárd azt mondja, elutasította a román állampolgárságot

Sajtóinformációk szerint román állampolgár lett Rapport Richárd sakknagymester, aki másfél évvel ezelőtt országot váltott, és azóta román „zászló alatt” versenyez.

Furcsa fordulat: Rapport Richárd azt mondja, elutasította a román állampolgárságot
2024. április 17., szerda

Nem fukarkodott a piros lappal az erdélyi magyar sípmester a BL-negyeddöntőben

Három piros lapot is kiosztott Kovács István játékvezető az FC Barcelona és a Paris Saint-Germain labdarúgó Bajnokok Ligája-elődöntőjének kedd este játszott visszavágóján.

Nem fukarkodott a piros lappal az erdélyi magyar sípmester a BL-negyeddöntőben
2024. április 16., kedd

Mindkét magyar kézilabda-válogatott összekerült a házigazdával a párizsi olimpián

A magyar férfi és női kézilabda-válogatott is összekerült a házigazda és címvédő Franciaországgal a nyári, párizsi olimpia csoportkörének keddi sorsolásán.

Mindkét magyar kézilabda-válogatott összekerült a házigazdával a párizsi olimpián
2024. április 16., kedd

A béke és a remény jegyében gyújtották meg az olimpiai lángot Olümpiában

Kedden délelőtt a görögországi Olümpiában fellobbant a párizsi olimpia lángja.

A béke és a remény jegyében gyújtották meg az olimpiai lángot Olümpiában
2024. április 14., vasárnap

Lányok a fiúk után: kijutott a párizsi ötkarikás játékokra a magyar női kézilabda-válogatott

Magyarország női kézilabda-válogatottja kvótát szerzett a párizsi olimpiára, miután a debreceni selejtezőtorna vasárnapi zárónapján 37-28-ra legyőzte Japán csapatát.

Lányok a fiúk után: kijutott a párizsi ötkarikás játékokra a magyar női kézilabda-válogatott
2024. április 12., péntek

Óriási lépést tettek a párizsi olimpia felé Klujber Katrinék

A magyar női kézilabda-válogatott 28-25-re legyőzte Svédországot a debreceni olimpiai selejtezőtorna második fordulójában, pénteken, és csak akkor nem szerez kvótát, ha vasárnap öt vagy több góllal kikap Japántól.

Óriási lépést tettek a párizsi olimpia felé Klujber Katrinék
2024. április 12., péntek

Szankcióval sújtották a magyar társukat megalázó román válogatott tornászokat

Kizárták a korosztályos román tornaválogatottból azt a három sportolót, akik bántalmazták, nemzetisége miatt megalázták magyar nemzetiségű társukat. Az érintettek nem vehetnek részt a közelgő kontinenstornán sem.

Szankcióval sújtották a magyar társukat megalázó román válogatott tornászokat