Gyülekeznek az ultrák – Nemzetek harca a Nemzeti Arénában

Gyülekeznek az ultrák – Nemzetek harca a Nemzeti Arénában

Megérkezett Bukarestbe a szombat esti román–magyar labdarúgó-Európa-bajnoki selejtezőre Budapestről elindult szurkolói különvonat. A szerelvényt biztonsági okokból a băneasai állomásra irányították. A fegyelmezett magyarországi ultrákat buszokkal szállították a szurkolói övezetbe fokozott rendfenntartói kísérettel. Szűk egy órával a kezdés előtt egyre több petárda robban a Nemzeti Arénában.

Páva Adorján

Vásárhelyi-Nyemec Réka

2014. október 11., 10:592014. október 11., 10:59

2014. október 11., 18:322014. október 11., 18:32

A magyar kezdőcsapat:

1. Király – 8. Varga J., 23. Juhász, 21. Korcsmár, 4. Kádár – 10. Gera, 6. Elek – 14. Lovrencsics, 7. Dzsudzsák (cs. k.), 18. Stieber – 11. Szalai.

Egy óra körül minden figyelem a Băneasa-pályaudvarra összpontosult, oda érkezett ugyanis be a magyarországi drukkereket szállító különvonat, akiket a tavalyi látogatásukkal ellentében idén már nem engednek be az óvárosba, hanem szigorú rendőri kíséret mellett, autóbuszokkal szállították őket a stadionba.

A Vatra Luminoasă felőli bejáratnál különítettek el számukra úgynevezett fan zone-t, azaz szurkolói területet, a hatóságok így mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a két rivális fél ultrái ne találkozzanak egymással.

Felhergelte a drukkereket a meccsfüzet borítóján rosszul szereplő magyar zászló

A román kezdőcsapat:

12. Tătăruşanu – 6. Chiricheş, 15. Goian, 21. Grigore, 3. Raţ (cs. k.) – 5. Hoban, 8. Pintilii – 20. Maxim, 7. Chipciu, 17. Sânmărtean – 9. Rusescu.

A csendőrség a magyar szurkolók ellenőrzésekor meccsfüzetet osztogatott a vendégeknek, akik megrőkönyödve látták, hogy a borítón szereplő „magyar zászló” sorrendben zöld, fehér, piros vízszintes csíkokból áll. Emiatt többen pénzérmékkel kezdték dobálni a rendfenntartókat.

Bár a tájékoztató szórólapon a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) és a csendőrség logója szerepel, az FRF jelezte, elhatárolódik az elrontott zászlós kiadványtól. A hátoldalon egyébként nincsenek felcserélve a magyar lobogó színei.

Ekkor még, a stadiont körbejárva a helyi civileken nem érződött a meccshangulat. Elvétve ugyan lehetett látni egy-két piros-sárga-kék lobogót és trikolór melegítőt viselő férfit, de a stadion főbejáratánál még nem volt tolongás. A környéken is többnyire csak bukaresti rendszámú autók parkolnak, bár az aréna Basarab utca felőli bejáratánál a Nagyváradi Bihar FC labdarúgócsapatának leparkolt autóbuszába botlottunk – a sofőrtől tudtuk meg, hogy ezúttal csupán drukkereket hozott a fővárosba.

A fokozott hatósági jelenlét azonban jól jelzi a szervezők elővigyázatosságát. Csendőröket, tárgyalókat, motoros és lovas járőröket, valamint helyi rendőröket lehetett látni minden irányban.

Szóba elegyedve velük a Krónikának rámutattak arra, hogy a zavargásokat ezúttal már csírájában fojtották el, hiszen sokkal szigorúbb biztonsági óvintézkedéseket rendeltek el a mérkőzés miatt. Ezzel együtt számukra ez is csak egy meccs a sok közül. „Ugyanolyan normális nap ez is, mint a többi. Végezzük a dolgunk és reméljük, a továbbiakban sem lesz rendbontás” – mondta egyikük.

Ugyanakkor a magyar drukkereket fogadó csendőrök magánbeszélgetéseiből elcsent szavakból érződött, hogy az állomásról kapott hírek „megpendítették” nemzeti érzelmüket. Amikor az adóvevőn keresztül megtudták, hogy a szurkolókat szállító autóbuszok elindultak, ők is egyből „alakzatba helyezkedtek”.

Talpig menetfelszerelésben, vízágyúval készenlétben várakoztak a bejáratnál. Kevéssel három óra előtt feltűnt a kísérő helikopter, majd pár perccel utána már a járművek is bekanyarodtak az utcába, ahol csoportonként szállították le az utasokat.

A Magyarország feliratú, fekete pólóba öltözött szurkolók a kordon között haladva közeledtek a bejárathoz, és ha eleinte még csak „Ria, Ria, Hungária!” és „Itthon vagyunk!” rigmusokat skandáltak és a székely himnuszt énekelték, a negyedik autóbuszról leszállók már román nyelven szidalmazva „cigányoztak”, és egyikük-másikuk igyekezett azonnal „bemutatni” az eseményről élőben közvetítő tévécsatornák kameráiba.

Jó pár perc eltelt, amire beterelték a társaságot – ekkor már a Basarab felőli bejáratnál a román szurkolók is hallatták magukat. Sorra szálltak le a buszokról, és megrohamozták a trikolórsálakat és kendőket 15-38 lejes áron árusító standot. Amint megvették, azonnal közös fotózkodásba kezdtek és javában hangoltak a találkozóra. A magyar ultrák szektorával ellentétben itt jóval szabadabb a mozgástér, még a jegyüzérek is szabadon kérdezősködtek, hogy van.e, kell-e jegy.

Egyelőre tehát még nem történtek súlyos incidensek, de már csak szűk három óra van a találkozóig, és a két tábor hangerejét megtapasztalva a skandálások egészen biztosan „felrobbantják” majd a Nemzeti Arénát.

„Ki a magyarokkal az országból!” kontra „Véged van Nagy-Románia!” 

Nem sokkal a mérkőzés kezdete előtt az első „Ki a magyarokkal az országból!” rigmus is elhangzott, ám ezt egyelőre még csak a stadiontól picit távol skandálta egy maroknyi román drukker. Az aréna lelátóin viszont fokozatosan nőtt a hangzavar, a magyarok szektora hol a „Ria, ria, Hungáriát” kiabálta, hol pedig közös „cigányozással” válaszolt a még üres székeket lassan csordogálva betöltő hazaiaknak.

Nem kellett sokat várni az első, stadionban elhangzott „ki a magyarokra” sem, amelyre a fekete pólósok a „Véged van Nagy-Románia!” bekiabálást választották. A néha-néha eldördülő petárdák már lassan megszokottá válnak, a két galeri egyelőre még úgy tűnik, hogy a határokat puhatolja.

A magyarokat szállító egyik busz különben Brassó és Bukarest között alapos fejfájást okozott a hatóságoknak: előbb egy benzinkútnál feszült pattanásig a helyzet, majd román drukkerek szerint Comarnic környékén ijesztgették a civileket. Kevesebb mint egy órával a rajt előtt egyre sűrűbbek a petárdázások és immár az első görögtűz is kigyulladt. 

Szurkolókat bírságoltak meg

Incidensek miatt magyar és román szurkolókat egyaránt megbírságoltak a román hatóságok – közölte szombaton Gabriel Oprea román belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes.

Oprea a belügyminisztériumban tartott néhány perces tájékoztatót a román–magyar futballmeccs miatt hozott hatósági intézkedésekről – írja az MTI. Kiderült, hogy Csíkszeredában magyar szurkolók „egy csoportját\" rendbontás miatt bírságolták meg.

A dél-romániai Comarnicnál magyar szurkolók egy román állampolgárokat szállító kisbusz ablakát törték be, mondta Oprea. A belügyminiszter nem közölte, milyen szankcióval sújtották őket, de közölte, hogy azonosították a szurkolókat, és alkalmazni fogják ellenük a törvényes előírásokat. Oprea szerint két román szurkolót is megbírságoltak a bukaresti Északi pályaudvaron petárdázás miatt.

A tárcavezető szerint a szombat délután négyig történtek azt igazolják, hogy a román hatóságok megfelelően felkészültek a magyar szurkolók fogadására. Mint mondta, olyan készültségi szintet rendeltek el, hogy elbátortalanítsanak mindenkit az esetleges erőszakos cselekményektől.
Emlékeztetett, hogy több mint 12 ezer román rendőr, csendőr és határőr teljesít szolgálatot a román–magyar meccs miatt.

Emlékeztetett, hogy a különvonattal, valamint a járművekkel érkező magyar szurkolókat egyenesen a stadionhoz vezették, hogy megelőzzék az incidenseket.

A miniszter szerint nagy jelentőségű erőszakos cselekmények nem történtek, és figyelmeztette a magyar és a román szurkolókat, hogy tartsák tiszteletben a törvényi előírásokat. Kijelentette, a magyar és a román szurkolókkal szemben rendbontás esetén ugyanolyan határozottsággal lépnek fel.

Elővigyázatosságból fogadták a különvonatot a băneasai állomáson

A különvonat a vártnál hamarabb érkezett meg a román fővárosba, a tervekkel ellentétben több állomáson meg sem állt. A hatóságok azért választották érkezési pontként a băneasai állomást, mert az félreeső helyen van. A használaton kívül helyezett állomáson védőfelszerelésbe öltözött kommandósok, továbbá csendőrök százai, lovas rendőrök várták a magyar szurkolókat, miközben a levegőben a rendőrség helikoptere körözött.

A magyar szurkolókat kisebb csoportokban szállították le a szerelvényről, hogy egyszerre csak kevés drukkert kelljen átvizsgálni. Ezek után autóbuszokba ültették és a Nemzeti Aréna mellett kialakított szurkolói zónába szállították a „Ria, Ria, Hungária!” és „Magyarok, magyarok!” rigmust kiáltó, az állomáson túlnyomórészt fegyelmezetten viselkedő ultrákat.

Irina Drăgan, a román csendőrség szóvivője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy délig semmilyen komolyabb incidens nem történt a presztízsmérkőzésre készülő szurkolók körül.

Zákonyi Botond bukaresti nagykövet az MTI megkeresésére közölte: kora délutánig egyetlen magyar állampolgár sem kért segítséget a romániai külképviseletektől és nincs tudomása arról, hogy a magyar szurkolókkal komolyabb incidensek történtek volna.

A 15 órás híradókban a balhéra éhes bukaresti hírcsatornák sem tudtak komolyabb incidensekről beszámolni. A mértéktartó Digi 24 televízió tudósítói néhány petárda és füstbomba meggyújtásán, illetve sörrel locsoláson és kiabáláson kívül nem jegyeztek fel említésre méltó incidenst.

Beszámolójuk szerint rendben történt a vonattal érkezők elszállítása a băneasai állomásról a szurkolói zónába. A bukaresti óvárosban jelen lévő munkatársuk nem találkozott magyar csoportokkal – a tavalyi román–magyar meccs előtt itt több incidens is történt. 

A magyarországi szurkolók egy része – csaknem ezren – szervezetten, különvonattal indult el Budapestről. A Sport.ro beszámolója szerint a hajnali határátlépés után, az aradi állomáson petárdák és sörösüvegek repültek ki a szerelvényből. A csendőrség jelezte, nem kellett közbelépniük.

A román sajtóban „borzalmak vonataként” emlegetett szerelvény délelőtt Tîrgu Jiu városán haladt át – a Digi Sport beszámolója szerint csupán tucatnyi szurkoló kiabált ki az ablakokon, a többiek minden bizonnyal az éjszaka fáradalmait pihenték ki.

Román szurkolókkal Bukarestbe

Miközben a magyar futballdrukkereket szállító különvonat sérülést okozó petárdadurranás és nagy sajtóvisszhang közepette indult el Budapestről, a meccshangulat a Szatmárnémeti–Bukarest vasútvonalon is érezhető volt szombatra virradó éjszaka, a román–magyar labdarúgó-Európa-bajnoki selejtező (m1, TVR1, 19.00) előtt.

Hiszen amellett, hogy lépten-nyomon rendőrökbe botlottunk, amikor valamely állomásba érkezve alábbhagyott a hangos zakatolás, „Olé, olé, Románia!\" és „Győzelem!\" skandálások szűrődtek ki a nemzeti színekbe öltözött, Románia vagy épp Szatmárnémeti feliratú felsőket viselők fülkéjéből.

De nem csak a magyaroktól ellesett fekete pólóban díszelgő sportos fiatal fiúk tartottak a fővárosi Nemzeti Arénába: három egyetemistának tűnő lány is büszkén mutogatta jegyeit a 19 órakor kezdődő Románia–Magyarország Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésre.

Korcsmár és Stieber is bevethető

Korcsmár Zsolt és Stieber Zoltán is játékra kész állapotban várja a románok elleni szombati Európa-bajnoki selejtezőt, ugyanakkor szerepeltetésükről Dárdai Pál, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya még nem döntött. A bukaresti Nemzeti Arénában megtartott pénteki edzést követően a szakember elmondta: mindkét futballista esetében olyan sérülésről van szó, amely miatt csak szombaton véglegesítheti a kezdő tizenegy összetételét.

A gyakorlással kapcsolatban Dárdai Pál megjegyezte: az első percekben a játékosok mintha kicsit megilletődöttek lettek volna. „Ez azonban jókor jött, pont erre vártam. Megilletődve kezdték a labdatartást, de aztán belejöttek” – mondta a tréner. A szövetségi kapitány szombat délelőtt közli a játékosokkal, kikre számít kezdőként, ugyanakkor hozzátette: azok, akik várhatóan kifutnak majd a gyepre, már érzik a lehetőséget.

„Lesz-e balhé?\" – kérdeztük a meccsre tartó egyik férfitől. Meglátása szerint ha kevés magyar ultra érkezik, akkor nem. Ő inkább attól tart, hogy a román szurkolók egymással verekszenek majd össze.

Az illuminált állapotban lévő fiatalok – akik szinte egész éjszaka keresztbe-kasul járkáltak a vagonok között – ajkát azonban azonnal elhagyta a „Ki a magyarokkal az országból!\" rigmus, amikor az egyik állomáson épp a Bukarest–Budapest járat haladt el mellettünk, de pár perccel később már a rendőrség is megjelent a vagonban, hogy a nyugalmat biztosítsa.

Voltaképp szinte több volt a rendőr, mint a szurkoló, az Északi Pályaudvaron is a hatóságok fogadták az esti meccsre érkezőket.

Azt már tudni, hogy telt házas mérkőzés lesz, ám, hogy pontosan hányan fognak a magyaroknak szurkolni, még kérdéses. A határon túlról körül-belül háromezren jönnek, míg Sepsiszentgyörgyről több mint 150 erdélyi indult el autóbuszokkal – egyelőre zavargások nélkül –, hogy a helyszínen biztassa Dárdai Pál szövetségi kapitány legénységét.

Több szurkolói csoport a Székelyföldön szállt meg a meccs előtt. Csíkszeredában több tucat magyarországi drukker „pihent meg” – péntek este rendőrök és csendőrök kíséretében „hangoltak” a városban. Csíkszeredai munkatársunk helyszíni beszámolóját itt olvashatják.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 06., szombat

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)

Újabb nyolcezer méternél magasabb hegycsúcs oxigénpalack nélküli megmászására készül Varga Csaba. A nagyváradi hegymászó szombaton indul a világ 14. legmagasabb hegycsúcsa, a 8027 méter magasan fekvő Sisapangma meghódítására.

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)
2024. április 05., péntek

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ

Jókora botrány rázta meg a romániai sportéletet: mint kiderült, román társai bántalmazták és – nemzetisége miatt – megalázták az ifjúsági férfi tornászválogatott egyik magyar tagját.

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ
2024. április 04., csütörtök

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá

A magyar kormány támogatja a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének budapesti megrendezését.

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá
2024. április 04., csütörtök

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó

Jenei Imre neves labdarúgóedző állítólagos halálhíréről számolt be csütörtökön számos román hírtelevízió és portál, mint utólag kiderült, teljesen tévesen.

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó
2024. április 04., csütörtök

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott

A magyar válogatott egy pozíciót javított, így a 26. helyen áll a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) legfrissebb világranglistáján, melyet továbbra is a világbajnok Argentína vezet.

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott
2024. április 03., szerda

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót

Elrendelte szerdán a bukaresti törvényszék Dănuţ Lupu feltételes szabadlábra helyezését. Az egykori válogatott labdarúgót két alkalommal is jogosítvány nélküli vezetésen érték, amiért hét hónap és tíz nap letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót
2024. március 28., csütörtök

Magyar vízilabdázót választott a tavalyi év legjobbjának az európai szövetség

Akárcsak a világszövetségnél (World Aquatics), a vizes sportokat tömörítő európai szervezetnél (LEN) is Zalánki Gergőt választották a 2023-as esztendő legjobb férfi vízilabdázójának.

Magyar vízilabdázót választott a tavalyi év legjobbjának az európai szövetség
2024. március 26., kedd

Legyőzte Koszovót, így immár 14 meccs óta veretlen a magyar labdarúgó-válogatott

A nyári Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó-válogatott 2-0-ra legyőzte kedden a vendég koszovói csapatot a Puskás Arénában rendezett barátságos mérkőzésen.

Legyőzte Koszovót, így immár 14 meccs óta veretlen a magyar labdarúgó-válogatott
2024. március 24., vasárnap

Műtétből felépülve törte meg ismét Verstappen győzelmi sorozatát a Ferrari spanyol pilótája

A vakbélműtétje után lábadozó Carlos Sainz Jr., a Ferrari spanyol versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Ausztrál Nagydíjat, melyet a címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland pilótája műszaki hiba miatt feladott.

Műtétből felépülve törte meg ismét Verstappen győzelmi sorozatát a Ferrari spanyol pilótája
2024. március 23., szombat

A stabil védekezésben látja a siker kulcsát a magyar férfi vízilabda-válogatott csapatkapitánya

Jansik Szilárd, a magyar férfi vízilabda-válogatott csapatkapitánya klubjával, a Ferencvárossal a bajnoki cím elhódításán kívül négyes döntőbe szeretne jutni a BL-ben, míg a nemzeti együttessel az olimpián szeretné kijavítani a dohai világbajnoki fiaskót.

A stabil védekezésben látja a siker kulcsát a magyar férfi vízilabda-válogatott csapatkapitánya