Félresiklott télisportok

Félresiklott télisportok

Hiányolják az érmeket a törökországi Erzurumban rendezett téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon részt vett romániai sportolók edzői. Miközben a síugrók optimistán tekintenek a folytatásra, addig például a gyorskorcsolyázók és a sílövők helyzete nem túl biztató a jövő évi pjongcsangi játékok előtt.

Vásárhelyi-Nyemec Réka

2017. február 20., 19:232017. február 20., 19:23

2017. február 20., 19:242017. február 20., 19:24

Gratulált a törökországi Erzurumban rendezett téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) részt vett hazai küldöttségnek Mihai Covaliu, a Román Olimpiai és Sportbizottság (COSR) elnöke, bízva abban, hogy ez a tapasztalat „löketet\" ad számukra a folytatáshoz. A szervezet hivatalos honlapján közzétett nyílt levelében a sportvezető köszönetet mondott az eredményekért, arra ösztönözve az érintetteket, hogy fokozzák a felkészülésbe vetett energiát a jövő évi téli olimpián való sikeres szereplés érdekében. Románia pjongcsangi részvételét különben épp hétfőn erősítette meg aláírásával; a kvótára esélyes sportolók közül többen is részt vettek a múlt héten rendezett ifjúsági seregszemlén.

Az EYOF-on a Farkas Hunor, Carina Alexandra Militaru, Mihnea Alexandru Spulber és Andreea Diana Trâmbițaș alkotta síugrócsapat normálsáncon elért negyedik helye lett a küldöttség legjobb eredménye. A férficsapat révén egy ötödik, Trâmbițașnak köszönhetően pedig egy egyéni nyolcadik helyet felmutató síugrók mellett még a rövid pályás gyorskorcsolyázók, a hódeszkás Iszlay Mátyás, egy műkorcsolyázó és a George Marian Colțea, Hajdú Tímea, Márton Enikő és Vasile Andrei Titoc alkotta sílövő váltó férkőzött be a legjobb tíz közé.

Biztató jövőkép

„Az mindenképp örömteli, hogy mind egyéniben, mind csapatban tudtunk versenyzőket indítani. Ha a sportolóink a képességeiknek megfelelően ugranak, akkor érmet is szerezhettünk volna\" – értékelte a Krónikának a síugrók teljesítményét Cristinel Florin Spulber. A szövetségi edző a tapasztalathiány, a nemzetközi rutin számlájára írta azt, hogy versenyzői lemaradtak a dobogóról, hangsúlyozva, hogy a törökországi fesztivál előtt idén mindössze egyetlen külföldi tornán vettek részt. Optimista azonban a jövőt illetően: szerinte a tíz éve elindított OMW More programnak kezdenek látszani az eredményei.

„Akkor a nulláról indítottunk, de azóta már van olimpia kvótát szerző, top 35-ben jegyzett fiatal versenyzőnk Dana Haralambie személyében, valamint olyan utánpótlás, amelyik a folytatásban eredményes lehet\" – ecsetelte azt a támogatási egyezményt, amelynek révén a barcarozsnyói sáncokat már modernizálták. Nem véletlen, hogy a sportág képviselőinek többsége Brassó megyéből kerül ki, a mostani EYOF-on is kizárólag barcasági síugrók alkották a válogatottat. „Valóban eléggé korlátozott a válogatási lehetőségünk, főleg azért, mert nincsenek modern pályák. Szeretnénk, ha az olyan hagyományos helyszíneken, mint Csíkszereda, Gyergyószentmiklós vagy Borsa, újraéledne a sportág. Ez lenne a következő lépés\" – részletezte a terveket.

Romániában Rozsnyó mellett a Hargita megyei Gyergyótekerőpatakon van síugrósánc. A Máramaros megyei Borsán lévő természetes sánc felújítására ugyan négy évvel ezelőtt voltak ígéretek, ám az máig nem valósult meg. „Korábban mi is voltunk ott versenyezni. Nem lenne nagy kiadás modernizálni, és 2013-ban beszéltünk is róla a helyi polgármesterrel. Azt viszont figyelembe kell venni, hogy nem elég versenyzés céljára felújítani pályát, annak olyan helyen kellene lennie, ahová a fiatalok iskola után könnyen eljutnak edzeni\" – mutatott rá a szakember.

A jövő évi pjongcsangi téli olimpia közelsége kapcsán lapunk érdeklődésére leszögezte, hogy szeretnének majd a női és a férfimezőnyben is elrajtolni. Haralambie számára a legjobb tízbe jutást tűzték ki célul, míg egy fiú versenyzőt a top 20-ban szeretnének majd látni a seregszemlén. „Lépésről lépésre haladunk. Akkor tudunk stabilitást elérni, ha következetesek vagyunk, az újonnan megszerzett tapasztalatok birtokában építkezünk\" – vallja Spulber.

Magukra hagyatva

Felemás érzésekkel érkeztek haza a törökországi seregszemléről a rövid pályás gyorskorcsolyázók is, mert bár szintén a romániai küldöttség kiemelkedő eredményeit szolgáltatták, a remélt érem elmaradt. „A csapatváltó ötödik helyére nem is számítottunk, az nagyon kellemes meglepetést szerzett, de egyéniben volt, aki éremért indult, ezért kicsit rossz szájízzel maradtunk\" – összegzett lapunknak Bogyó Mária. A szövetségi edző rámutatott, hogy a dobogóra várt Szász Attila pár nappal az EYOF előtt ifjúsági-vb-n vett részt, ahol megbetegedett. Még kórházban is kellett kezelni, ezért az indulás előtt egyáltalán nem tudott készülni. „Reméltük, hogy a versenyre helyrehozzuk, de sajnos a virózis rányomta bélyegét az eredményre. Olyanok nyertek Erzurumban, akiket egész évben végigvert. A többiek viszont egyéniben túltejesítették magukat\" – ecsetelte a csíkszeredai szakember.

Mint arról már beszámoltunk, az Albert Júlia, Gidró Antónia, Cosmin Ionuț Nedelea és Szász Attila alkotta vegyesváltó 3000 méteren lett ötödik, a brassói Nedelea pedig 500 méteren a hatodik helyen zárt. Albert 1000 méteren a hetedik, 1500-on a nyolcadik, 500-on pedig a kilencedik lett, míg az egy év szünet után a jégpályára visszatérő Gidró 1500-on lett a tizedik. A felnőtt válogatottban is alapember Szász legjobb egyéni eredménye egy 9. hely lett 1500 méteren. „Többet vártunk, azok után, hogy 2013-ban Imre Emillel aranyat és ezüstöt nyertünk\" – fűzte hozzá Bogyó.

A visszaesés nem meglepő, hiszen – Szász betegségén túl – a beszámolók alapján a sportág képviselői teljesen magukra maradtak, amióta a rövid pályás gyorskorcsolyázás Romániában 2014-ben elveszítette önálló entitását, és átkerült a sí- és biatlonszövetség égisze alá. „Nagyon rossz a helyzetünk, mert a szövetségtől semmi pénzt nem kapunk. Két évig semmilyen hivatalos, nemzetközi versenyen nem tudtunk részt venni. Fel sem tudtuk mérni, hogy hol állunk\" – részletezte az edző. Nemrég „eljutottak\" egy világkupára, ahol egy 35. és 41. helyezést értek el, amely csak kevéssel marad el az olimpiai kvótaszerzést jelentő top 32-es mezőnytől. „Szeretnénk három fiút és két lányt kijuttatni a téli olimpiára. Ehhez segítséget kértünk az Olimpiai és Sportbizottságtól, amely vállalta a támogatást\" – beszélt a terveikről Bogyó.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a helyzetüket az sem sokban könnyíti meg, mert a szerződést a COSR kénytelen volt a klubokkal megkötni, ez pedig az jelenti, hogy az egyesületeknek kell előteremteniük a költségek anyagi fedezetét, és csak utánelszámolással jutnak hozzá a COSR-finanszírozáshoz. A sportági szövetség különben még mindig nem kap minisztériumi támogatást, mert perben áll a szaktárcával. A jövő évi olimpiára a négy őszi világkupaversenyen lehet kvótát szerezni. Két európai és két ázsiai helyszín lesz, tehát a költségek sem lesznek alacsonyak, ugyanakkor Bogyó hangsúlyozta: „ha ezeken nem veszünk részt, akkor esélyünk sem lesz részt kijutni ötkarikás játékokra.\"

„Reszetálni\" kellene

Románia olimpiai részvétele sílövésben még kevésbé biztató. Tófalvi Éva lapunknak rámutatott: soha ilyen rosszul nem álltak, mint most. Ezen a januári Európa-bajnokság és a vasárnap zárult világbajnokság sem segített, hiszen a válogatott tagjai jóval elmaradtak a vártaktól. „Rosszul ment. A kihagyott nyári felkészülés hiánya miatt tudtam, hogy nem leszek kiváló formában, de erre nem számítottam\" – ismerte el az ország legeredményesebb biatlonistája. A korábbi olimpiai zászlóvivő ugyanakkor fiatal társaival ellentétben egészségi gondokkal is küszködött, ezért most orvosi vizsgálatokon esik át, hogy légzésproblémájára megoldást találjanak. „A többiek szereplését nem szeretném kommentálni\" – fűzte hozzá, amikor Luminița Pișcoran visszaeséséről kérdeztük.

Aggasztónak látja, hogy lassan nem lesznek versenyzők, akik világkupákon szerepeljenek, a jelenlegi utánpótlás pedig még túl fiatal, hogy előrelépjen a profi szintre. Az ifjúsági olimpiai fesztiválon egyébként a sílövők is számítottak egy éremre, de hétfőn már elutaztak a korosztályos vb-re, ahol szépíthetnek a törökországi eredményeken.

„Reszetálni kellene, mert rossz úton járunk. Pontot kellene tenni, és mindent újra kellene kezdeni a nulláról, mert semmi sem működik jól\" – fűzte hozzá. Tapasztalata szerint a sportág Romániában nagyon messze áll a nemzetközi színvonaltól, a mentalitásbeli különbségeken túl pedig még az edzésprogram is elavult ahhoz, hogy a sportolók versenyképesek tudjanak maradni. Versenyeken még orvos sincs mellettük, a sportolók teljesen magukra vannak utalva. „Legalább külföldi szakembereket kellene hozni, de a szövetségnél nem a sportról szól az élet\" – vallja Tófalvi, aki a közeljövőben nem lát esélyt „rendszerváltásra”. 

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 14., vasárnap

Lányok a fiúk után: kijutott a párizsi ötkarikás játékokra a magyar női kézilabda-válogatott

Magyarország női kézilabda-válogatottja kvótát szerzett a párizsi olimpiára, miután a debreceni selejtezőtorna vasárnapi zárónapján 37-28-ra legyőzte Japán csapatát.

Lányok a fiúk után: kijutott a párizsi ötkarikás játékokra a magyar női kézilabda-válogatott
2024. április 12., péntek

Óriási lépést tettek a párizsi olimpia felé Klujber Katrinék

A magyar női kézilabda-válogatott 28-25-re legyőzte Svédországot a debreceni olimpiai selejtezőtorna második fordulójában, pénteken, és csak akkor nem szerez kvótát, ha vasárnap öt vagy több góllal kikap Japántól.

Óriási lépést tettek a párizsi olimpia felé Klujber Katrinék
2024. április 12., péntek

Szankcióval sújtották a magyar társukat megalázó román válogatott tornászokat

Kizárták a korosztályos román tornaválogatottból azt a három sportolót, akik bántalmazták, nemzetisége miatt megalázták magyar nemzetiségű társukat. Az érintettek nem vehetnek részt a közelgő kontinenstornán sem.

Szankcióval sújtották a magyar társukat megalázó román válogatott tornászokat
2024. április 11., csütörtök

Bár csapata a másodosztályba való feljutásért küzd, újabb erdélyi város kaphat négycsillagos stadiont

Újabb erdélyi városban rukkoltak elő stadionépítésik tervekkel: a Beszterce-Naszód Megyei Tanács új sportlétesítményt akar építeni a megyeszékhelyen.

Bár csapata a másodosztályba való feljutásért küzd, újabb erdélyi város kaphat négycsillagos stadiont
2024. április 10., szerda

Erdélyi születésű úszó döntött meg egy közel 25 éves csúcsot a Budapesten zajló országos bajnokság nyitónapján

A Duna Arénában zajló úszó országos bajnokság keddi nyitónapján megdőlt a legrégebbi országos csúcs, miután Fángli Henrietta 100 méter mellen átadta a múltnak Kovács Ágnes 2000-ben elért rekordját.

Erdélyi születésű úszó döntött meg egy közel 25 éves csúcsot a Budapesten zajló országos bajnokság nyitónapján
2024. április 09., kedd

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős

Milák Kristóf kiváló időeredménnyel tért vissza a versenyzéshez a 126. úszó országos bajnokság keddi nyitónapján, melyen Hosszú Katinka is újra medencébe ugrott.

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős
2024. április 09., kedd

Segítséget ajánl a magyarsága miatt bántalmazott erdélyi tornászfiúnak Nagy Elek üzletember

Nagy Elek erdélyi származású üzletember teljes körű szponzori és továbbtanulási támogatást ajánl fel a bántalmazott erdélyi tornászfiúnak, amennyiben úgy gondolja, a történtek miatt alternatíva lehet Magyarországon folytatnia a sportkarrierjét.

Segítséget ajánl a magyarsága miatt bántalmazott erdélyi tornászfiúnak Nagy Elek üzletember
2024. április 07., vasárnap

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Japán Nagydíjat, ezzel megerősítette vezető pozícióját a vb-pontversenyben.

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban
2024. április 06., szombat

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)

Újabb nyolcezer méternél magasabb hegycsúcs oxigénpalack nélküli megmászására készül Varga Csaba. A nagyváradi hegymászó szombaton indul a világ 14. legmagasabb hegycsúcsa, a 8027 méter magasan fekvő Sisapangma meghódítására.

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)
2024. április 05., péntek

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ

Jókora botrány rázta meg a romániai sportéletet: mint kiderült, román társai bántalmazták és – nemzetisége miatt – megalázták az ifjúsági férfi tornászválogatott egyik magyar tagját.

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ