Elkezdődött a jövő a Sepsinél

Elkezdődött a jövő a Sepsinél

A jövő most kezdődik – vallja Hadnagy Attila, aki egy „pályafutásnyi” légióskodás után hazatérve Sepsiszentgyörgyre őszi főszereplője volt annak a bravúros sorozatnak, amelyet a háromszéki város másodosztályos futballcsapata írt.

Vásárhelyi-Nyemec Réka

2016. december 28., 20:002016. december 28., 20:00

2016. december 28., 20:032016. december 28., 20:03

 

A jövő most kezdődik – vallja Hadnagy Attila, aki egy „pályafutásnyi” légióskodás után hazatérve Sepsiszentgyörgyre őszi főszereplője volt annak a bravúros sorozatnak, amelyet a háromszéki város másodosztályos futballcsapata írt. Az alig öt éve alapított Sepsi OSK Diószegi László patronálása mellett magabiztosan araszolt felfele a ligák között, mígnem tizenkét év szünet után most ismét van Kovászna megyei együttes a Liga 2-ben. Eddigi szereplésük ráadásul elismerésre méltó: újoncként, szerény költségvetéssel kezdtek, mégis felkapaszkodtak az élmezőnybe, ahol már a sporttörténeti feljutást jelentő helyekkel kacérkodnak. Azt ugyan a lapunk által megkérdezett érintettek egyöntetűen leszögezték, hogy az idei szezonban még nem céloznak meg Liga 1-es előrelépést, de a szurkolókat már most is teljesen lázba hozta az eddigi kivételes menetelés.

Össze is állt újra a Székely Légió – ráadásul meccsről meccsre többen vannak –, és felidézték a ’70-es és a ’80-as évekbeli énekeiket, hogy egy emberként drukkoljanak kedvenceiknek. „Nekünk szurkolóknak is meglepetés volt, hogy milyen jól megy a csapat” – közülte lapunknak Kovács Attila. A törzsszurkoló szerint az együttes kiváló „részidénye” nagyon nagy élmény volt a számukra, az egész közösség megmozdult a városban. „Akárhova mész, itt mindenki pozitívan, jó érzéssel beszél a futballcsapatról, és megint vannak példaképek a gyermekek előtt” – magyarázta.

Vannak tartalékaik
Többek között Hadnagyot említette, aki saját bevallása szerint a második fiatalságát éli most. „Tizenhárom év után hazajöttem, elég volt az idegenlégióból és lám, itthon is van jövő” – fogalmazott a Krónikának a 36 éves veterán gólkirály. Úgy érzi, hogy bár sokat gyengült a bajnokság – úgy a Liga 2, mint a Liga 1 –, felhígult a mezőny, de így is nehéz volt az eddigi szezon. „Nekem öröm, hogy elértem azt, hogy a fiatalok felnéznek rám. Egyáltalán nem teher, és remélem, hogy követni fognak. Mert vannak tehetségek, de a kitartás sokat számít” – magyarázta. Úgy érzi, hogy még két-három ékkel az eddiginél is szebb eredményeket tudnának elérni, és bár számukra nem célkitűzés a feljutás – az öltözőben nem is beszélnek róla –, nyilván nem fognak félreállni a dobogós helyekért zajló csatában. „Kívülállóként nehéz lehet elhinni, hiszen Sepsiszentgyörgynek soha nem volt Liga 1-es csapata, de sok a tehetséges játékosunk, nagyon jó a csapatszellem, és nem véletlenül voltunk másodikak is az összetettben” – ecsetelte Hadnagy, aki bevallása szerint odafigyeléssel és kellő komolysággal még legalább két évig folytatni tudja aktív labdarúgói pályafutását.

Tovább erősödnének
Valentin Suciu edző is tanítványait dicsérte, aki Hadnagyhoz hasonlóan úgy érzi, hogy még annál is többre képesek, mint amit eddig elértek. „Jó sorozatunk volt. Nem kezdtünk ugyan jól, de menet közben rendeztük a sorainkat. Pedig nem egyszerű tizenöt új játékossal együttest építeni, de megértették, hogy mit várnak el tőlük” – magyarázta. A Sepsi, mint ismeretes, az 5. helyen telel a másodosztály összetettjében, de az előtte végzett csapatok, a Bukaresti Juventus, az UTA, a Brassói Corona és a Szatmárnémeti Olimpia egyaránt egyel több meccset játszott le nála. Hasonlóképp a mögötte álló Mioveni, a Târgoviște és a Nagyváradi Luceafărul – akik Suciu szerint szintén komoly riválisnak számítanak számukra – is 19 találkozó alatt gyűjtött pontokat. „Az első nyolc bármikor bárkit megverhet. Sokat fog számítani a pillanatnyi forma, a klubok pénzügyi háttere és a szervezés” – ecsetelte. A téli szünetben ő is erősítene a keretén, elsősorban azért, hogy legyen konkurencia az egyes posztokon. Összetartásuk január 9-én lesz, majd a hazai edzéseket a törökországi Antalyába tervezett februári 10 napos edzőtábor követi. Öt barátságos mérkőzést tervez, és reményei szerint ezeket még indulás előtt rögzíteni tudják, mert szeretné élvonalbeli és nagyon erős másodosztályos csapatok ellen felmérni alakulatát. Kertész Dávid, a klub alelnöke egyelőre konkrét neveket nem említett, de azt megerősítette, hogy tárgyalnak játékosokkal. Távozókról egyelőre nincs tudomása.

Nem könnyű, de szép
A Sepsi OSK őszi sikerélménye kapcsán megemlítendő az is, hogy menet közben kipipált egy tízfordulós veretlenségi sorozatot, és a Román Kupában egészen a tizenhatoddöntőig jutott, ahol csak hosszabbításban adta meg magát az élvonalbeli Craiovának. Nem véletlen, hogy Kertész Dávid, a klub alelnöke is bravúrosnak nevezte a csapat menetelését. „Reményeinken felül sikerült eddig a szezon, hiszen nyáron a 8–10. helyet céloztuk meg. Ez köszönhető annak, hogy a szertárostól a játékosokig mindenki a csapat mellé állt” – magyarázta. A költségvetési különbségekkel nem foglalkozik, bevallása szerint nem is érdekli, hogy mások mennyiből gazdálkodhatnak, mert úgy érzi: nekik épp annyijuk van, ami elegendő ahhoz, hogy ezen a szinten álljanak. „Nem akarunk rivalizálni, mert mi nem mondtuk, hogy fel akarunk jutni” – fűzte hozzá az erőviszonyok kapcsán. Befektetnek pedig még az amúgy elhanyagolt stadionba is, pedig azt a város még nem kapta vissza a sportminisztériumtól, amelynek a klub havi albérletet fizet a használatért. Ezért cserébe csak világítást, fűtést és meleg vizet kapnak, a gyepet és az edzőpályát a klub önerőből újította fel. „Mi akartunk focit, csináljuk, őket nem érdekli” – fűzte hozzá Kertész, aki szerint az épület ugyanolyan régi és elavult, mint amilyennek a stadion lelátói. Azt amúgy még egy szurkolótól, Kovács Attilától tudtuk meg, hogy a székeket is a budapesti Puskás Stadionból kapták, és saját maguk rakták le.

A klub alelnöke amúgy úgy érzi, hogy a legnagyobb öröm az, hogy a csapat sikere kapcsán egyre több szurkoló állt vissza a labdarúgás mellé, de még támogatók is érdeklődnek a klubnál. „Az, hogy előrébb állunk a tabellán, nehezebb feladatot is jelent, mert automatikusan nőnek a követelmények, és az ellenfelek is már más szemmel néznek ránk. Nem könnyű, de szép ez a foci” – fűzte hozzá.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 17., szerda

Nem fukarkodott a piros lappal az erdélyi magyar sípmester a BL-negyeddöntőben

Három piros lapot is kiosztott Kovács István játékvezető az FC Barcelona és a Paris Saint-Germain labdarúgó Bajnokok Ligája-elődöntőjének kedd este játszott visszavágóján.

Nem fukarkodott a piros lappal az erdélyi magyar sípmester a BL-negyeddöntőben
2024. április 16., kedd

Mindkét magyar kézilabda-válogatott összekerült a házigazdával a párizsi olimpián

A magyar férfi és női kézilabda-válogatott is összekerült a házigazda és címvédő Franciaországgal a nyári, párizsi olimpia csoportkörének keddi sorsolásán.

Mindkét magyar kézilabda-válogatott összekerült a házigazdával a párizsi olimpián
2024. április 16., kedd

A béke és a remény jegyében gyújtották meg az olimpiai lángot Olümpiában

Kedden délelőtt a görögországi Olümpiában fellobbant a párizsi olimpia lángja.

A béke és a remény jegyében gyújtották meg az olimpiai lángot Olümpiában
2024. április 14., vasárnap

Lányok a fiúk után: kijutott a párizsi ötkarikás játékokra a magyar női kézilabda-válogatott

Magyarország női kézilabda-válogatottja kvótát szerzett a párizsi olimpiára, miután a debreceni selejtezőtorna vasárnapi zárónapján 37-28-ra legyőzte Japán csapatát.

Lányok a fiúk után: kijutott a párizsi ötkarikás játékokra a magyar női kézilabda-válogatott
2024. április 12., péntek

Óriási lépést tettek a párizsi olimpia felé Klujber Katrinék

A magyar női kézilabda-válogatott 28-25-re legyőzte Svédországot a debreceni olimpiai selejtezőtorna második fordulójában, pénteken, és csak akkor nem szerez kvótát, ha vasárnap öt vagy több góllal kikap Japántól.

Óriási lépést tettek a párizsi olimpia felé Klujber Katrinék
2024. április 12., péntek

Szankcióval sújtották a magyar társukat megalázó román válogatott tornászokat

Kizárták a korosztályos román tornaválogatottból azt a három sportolót, akik bántalmazták, nemzetisége miatt megalázták magyar nemzetiségű társukat. Az érintettek nem vehetnek részt a közelgő kontinenstornán sem.

Szankcióval sújtották a magyar társukat megalázó román válogatott tornászokat
2024. április 11., csütörtök

Bár csapata a másodosztályba való feljutásért küzd, újabb erdélyi város kaphat négycsillagos stadiont

Újabb erdélyi városban rukkoltak elő stadionépítésik tervekkel: a Beszterce-Naszód Megyei Tanács új sportlétesítményt akar építeni a megyeszékhelyen.

Bár csapata a másodosztályba való feljutásért küzd, újabb erdélyi város kaphat négycsillagos stadiont
2024. április 10., szerda

Erdélyi születésű úszó döntött meg egy közel 25 éves csúcsot a Budapesten zajló országos bajnokság nyitónapján

A Duna Arénában zajló úszó országos bajnokság keddi nyitónapján megdőlt a legrégebbi országos csúcs, miután Fángli Henrietta 100 méter mellen átadta a múltnak Kovács Ágnes 2000-ben elért rekordját.

Erdélyi születésű úszó döntött meg egy közel 25 éves csúcsot a Budapesten zajló országos bajnokság nyitónapján
2024. április 09., kedd

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős

Milák Kristóf kiváló időeredménnyel tért vissza a versenyzéshez a 126. úszó országos bajnokság keddi nyitónapján, melyen Hosszú Katinka is újra medencébe ugrott.

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős
2024. április 09., kedd

Segítséget ajánl a magyarsága miatt bántalmazott erdélyi tornászfiúnak Nagy Elek üzletember

Nagy Elek erdélyi származású üzletember teljes körű szponzori és továbbtanulási támogatást ajánl fel a bántalmazott erdélyi tornászfiúnak, amennyiben úgy gondolja, a történtek miatt alternatíva lehet Magyarországon folytatnia a sportkarrierjét.

Segítséget ajánl a magyarsága miatt bántalmazott erdélyi tornászfiúnak Nagy Elek üzletember