Bearanyozott hazai szereplés a kolozsvári torna-Eb-n

Bearanyozott hazai szereplés a kolozsvári torna-Eb-n

ÖSSZEFOGLALÓ – Románia két arany-, egy ezüst- és egy bronzéremmel zárta a tornászok Kolozsváron rendezett egyéni Európa-bajnokságát, miközben Magyarország – sporttörténelmet is írva – két ezüst és egy bronzéremmel búcsúzott el a telt házas sportcsarnoktól.

Kiss Előd-Gergely

Vásárhelyi-Nyemec Réka

2017. április 23., 18:552017. április 23., 18:55

2017. április 23., 18:562017. április 23., 18:56

 

Álmok váltak valóra és örömkönnyek potyogtak hétvégén a kolozsvári sportcsarnokban, ahol a tornászok egyéni Európa-bajnokságának házigazdája, Románia két arany-, egy ezüst- és egy bronzéremmel örvendeztette meg a kirobbanó ovációval ünneplő közönséget. A dobogó legfelső fokára a válogatott „veteránjai\" állhattak fel: Marian Drăgulescu talajon, Cătălina Ponor pedig gerendán lett ismét a kontinens legjobbja.

Ők már korábban is az élmezőnybe tartoztak, de minden idők legeredményesebb román férfitornászaként Drăgulescu a mostani címét tartja a legértékesebbnek. „Az volt a legnagyobb vágyam, hogy itthon, 7000 hazai szurkoló előtt énekeljék a himnuszt. Nagyon örülök, hogy ez valóra vált. Fantasztikus verseny volt. Nagyon jól éreztem magam, és épp olyan jó napot fogtam ki, mint a selejtezőkkor. Nyilván izgultam, mert szinte mindennek tökéletesen kellett alakulnia\" – nyilatkozta a 36 éves tornász.

Hozzátette, amíg egészsége engedi, és kellő motiváció étez, nem áll szándékában visszavonulni. Noha hátára kicsit panaszkodott, vasárnap ismét felállhatott a dobogóra, miután ugrásban a második helyen zárt. Bevallása szerint mindent megtett a győzelemért, de a végül aranyérmet szerző orosz Artur Dalaloiannak „mintha ragasztó lett volna a talpán\". „Úgy gondolom, hogy azért örömet szereztünk a kolozsvári közönségnek, mind a férfiak, mind a nők. Mindent köszönök és remélem, hogy a továbbiakban sem okozunk majd csalódást\" – nyilatkozta az eseményt élőben közvetítő TVR-nek.

Drăgulescu mellett, mint ismeretes, Cătălina Ponortól számítottak sikerre, és a 29 éves tornász nem is vallott kudarcot gerendán, ahol vasárnap, öt évvel utolsó kontinentális aranyérme után, ismét könnyeivel küszködve állhatott fel a dobogó legfelső fokára – ötödik Eb-címével minden idők legjobb román női tornásza lett a kontinensbajnokságok történetében. „Rengeteget dolgoztam ezért. Ez az érem új erőt ad nekem, egy új út kezdete\" – fogalmazott. Mellette szorongatta bronzérmét a 20 esztendős Larisa Iordache is, aki a landoláskor ingott meg picit ahhoz, hogy a 14,566 ponttal győztes Ponor és a 14,066 ponttal második holland Eythora Thorsdottir mögött 13,966 ponttal végezve, harmadikként zárja a hazai seregszemlét.

A többi román férfitornász, mint ismeretes, nem jutott tovább a selejtezőből, a nők egyéni összetettjében pedig az esélytelenek nyugalmával indult a két újonc hazai versenyző: Ioana Crişan a 18. lett, míg Olivia Câmpian a 23. helyen zárt pénteken.

Magyar sporttörténelem

Aznap, amikor Magyarország sporttörténelmi sikert ünnepelt, hiszen Kovács Zsófia lett az első magyarországi női tornász, aki egyéni összetettben felállhatott a dobogó második fokára. A mindössze 17 éves sportoló végig vezetett a verseny során, ugrásban 14,600, felemás korláton 14,333, gerendán 13,466 pontot ért el. Végül a talajgyakorlat döntötte el az Európa-bajnoki cím sorsát, és bár szinte hibátlan gyakorlatot mutatott be, Elissa Downie látványos hibája ellenére is legyőzte őt – a sporttörténet első angoljaként –, gyakorlatának erőssége miatt.

Kovács a vegyes zónában elmondta, hogy az ezüstéremnek is nagyon örül, hiszen tisztában volt azzal, hogy az angol lánynak erősebb a talajgyakorlata. Megjegyezte, hogy a jövőben már az övé is erősebb lesz: már előkészítették azokat az új elemeket, amelyek megnövelik a gyakorlat kiinduló pontszámát. Élvezte a magyar szurkolók biztatását is, a Krónika kérdésére pedig elmondta: még nem volt alkalma városnézésre, pedig nagyon kíváncsi Kolozsvárra. Edzője, Trenka János szerint a legfontosabb az volt, hogy tanítványa tisztán hajtsa végre a gyakorlatait. Ezeket folyamatosan fejlesztik, de odafigyelnek arra, hogy a gyakorlatok nehézségi szintje és a kivitelezés pontossága egyensúlyban legyen.

Ugyanaznap osztották ki az aranyérmet a férfiak egyéni összetettjében győztes ukrán Oleg Vernievnek, miközben a magyarországi Kardos Botond a 18., Babos Ádám pedig a 22. helyen végzett. A vegyes zónában mindketten elégedettnek mutatkoztak, mivel számukra csak a fináléba jutás volt a cél. Kardostól elárulta, hogy a korlát és a talaj a két kedvenc szere, miközben Babos a róla nemrég elnevezett tornaelemről beszélt. Újságírói kérdésére elárulta: korlátgyakorlatában ezúttal nem hajtotta végre a Babos-elemet, idén ugyanis szabályváltozások léptek életbe, ezért edzőjével úgy döntöttek, hogy később építik be gyakorlatába a C értékű saját elemet.

Elutasították Berkiék óvását

A magyarországi sportolóknak – Dévai Boglárka ugrásban szerzett bronzérme után – a Berki Krisztiánra kirótt büntetés rontotta el a kedvét. A férfi lólengés toronymagas favoritjától ugyanis levontak három tizedet, amiért két másodperccel túllépte a félperces felkészülési időt. Így hiába mutatta be a döntő legjobb gyakorlatát, a büntetés miatt végül második lett az orosz David Beljavszkij mögött. A magyar küldöttség óvást nyújtott be a lepontozás ellen, a zsűri azonban elutasította azt, mint ahogyan az írásbeli, második fellebbezésük sem járt sikerrel.

„Huszonnyolc éve tornázom, de ilyen még nem volt, hogy az óra ennyire gyorsan pörögjön. Túl korán indították el az órát. Furcsa volt és nem is értettem, mert az rendben lett volna, ha elkövetek egy akkora hibát, amelyért három tizedet levonnak. Orosz volt a főbíró, az orosz gyerek jó gyakorlatot csinált, valami más kellett, hogy ne én nyerjek. De ez a torna. Hiába csináljuk meg azt, amit tudunk, nem mindig rajtunk múlnak a dolgok. De ettől függetlenül gratulálok a srácnak (David Beljavszkijnak), mert nagyon jó teljesített a selejtezőben és a döntőben is\" – nyilatkozta a vegyes zónában az eredményhirdetést követően Berki.

Legendák és vakuk

A hangulatra egyébként nem lehetett panasz. Nem csupán a közönség tett ki magáért, hanem a verseny lemezlovasa is, aki mindent elkövetett, hogy a lehető legjobb zenei aláfestést keverje a tornászok gyakorlataihoz. Berki lólengésgyakorlata alatt például a Marosszéki kerek erdő magyar népdal szólt, a Holdviola zenekar által feldolgozott változatban. A nézőtéren ugyanakkor jó néhányan a rendezők sokadik felkérésére sem voltak hajlandóak kikapcsolni a vakut a fényképezőgépeiken, okostelefonjaikon. A nézőtér jobb érzésű soraiból ugyanakkor meg többen kiáltották társaiknak, hogy „blitz nélkül!\".

Az ugyanis különösen a női felemás korlát döntőjében volt bosszantó: több versenyző, köztük Kovács is a szemébe villanó vaku miatt rontott. Neki viszonylag szerencséje volt, mert ő az alsó korlátról huppant a földre, szemben az angol Rebecca Downie-val, aki a felső korlátról esett le, és nem tudott felállni. Az orvosok azonnal körbevették, és végül saját lábán bicegett le a pódiumról.

Onnan, ahol szombaton a régi olimpiai és világbajnok hazai legendák, köztük Szabó Katalin, Sandra Izbașa, Simona Amânar és Monica Roșu tartott bemutatót Octavian Bellu edző „irányítása\" mellett. Az edzéseket idéző humoros performansz teljessé tette a vasárnap késő délután lezárult seregszemlét, ahol a már említett győztesek mellett a francia Coline Devillard (ugrás), a belga Nina Derwael (felemás korlát), a görög Elefteriosz Petruniasz (gyűrű), a svájci Pablo Braegger (nyújtó), az orosz Angelina Melnikova (talaj) és az ukrán Oleg Verniajev (korlát) nyert most aranyérmet.

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 17., szerda

Nem fukarkodott a piros lappal az erdélyi magyar sípmester a BL-negyeddöntőben

Három piros lapot is kiosztott Kovács István játékvezető az FC Barcelona és a Paris Saint-Germain labdarúgó Bajnokok Ligája-elődöntőjének kedd este játszott visszavágóján.

Nem fukarkodott a piros lappal az erdélyi magyar sípmester a BL-negyeddöntőben
2024. április 16., kedd

Mindkét magyar kézilabda-válogatott összekerült a házigazdával a párizsi olimpián

A magyar férfi és női kézilabda-válogatott is összekerült a házigazda és címvédő Franciaországgal a nyári, párizsi olimpia csoportkörének keddi sorsolásán.

Mindkét magyar kézilabda-válogatott összekerült a házigazdával a párizsi olimpián
2024. április 16., kedd

A béke és a remény jegyében gyújtották meg az olimpiai lángot Olümpiában

Kedden délelőtt a görögországi Olümpiában fellobbant a párizsi olimpia lángja.

A béke és a remény jegyében gyújtották meg az olimpiai lángot Olümpiában
2024. április 14., vasárnap

Lányok a fiúk után: kijutott a párizsi ötkarikás játékokra a magyar női kézilabda-válogatott

Magyarország női kézilabda-válogatottja kvótát szerzett a párizsi olimpiára, miután a debreceni selejtezőtorna vasárnapi zárónapján 37-28-ra legyőzte Japán csapatát.

Lányok a fiúk után: kijutott a párizsi ötkarikás játékokra a magyar női kézilabda-válogatott
2024. április 12., péntek

Óriási lépést tettek a párizsi olimpia felé Klujber Katrinék

A magyar női kézilabda-válogatott 28-25-re legyőzte Svédországot a debreceni olimpiai selejtezőtorna második fordulójában, pénteken, és csak akkor nem szerez kvótát, ha vasárnap öt vagy több góllal kikap Japántól.

Óriási lépést tettek a párizsi olimpia felé Klujber Katrinék
2024. április 12., péntek

Szankcióval sújtották a magyar társukat megalázó román válogatott tornászokat

Kizárták a korosztályos román tornaválogatottból azt a három sportolót, akik bántalmazták, nemzetisége miatt megalázták magyar nemzetiségű társukat. Az érintettek nem vehetnek részt a közelgő kontinenstornán sem.

Szankcióval sújtották a magyar társukat megalázó román válogatott tornászokat
2024. április 11., csütörtök

Bár csapata a másodosztályba való feljutásért küzd, újabb erdélyi város kaphat négycsillagos stadiont

Újabb erdélyi városban rukkoltak elő stadionépítésik tervekkel: a Beszterce-Naszód Megyei Tanács új sportlétesítményt akar építeni a megyeszékhelyen.

Bár csapata a másodosztályba való feljutásért küzd, újabb erdélyi város kaphat négycsillagos stadiont
2024. április 10., szerda

Erdélyi születésű úszó döntött meg egy közel 25 éves csúcsot a Budapesten zajló országos bajnokság nyitónapján

A Duna Arénában zajló úszó országos bajnokság keddi nyitónapján megdőlt a legrégebbi országos csúcs, miután Fángli Henrietta 100 méter mellen átadta a múltnak Kovács Ágnes 2000-ben elért rekordját.

Erdélyi születésű úszó döntött meg egy közel 25 éves csúcsot a Budapesten zajló országos bajnokság nyitónapján
2024. április 09., kedd

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős

Milák Kristóf kiváló időeredménnyel tért vissza a versenyzéshez a 126. úszó országos bajnokság keddi nyitónapján, melyen Hosszú Katinka is újra medencébe ugrott.

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős
2024. április 09., kedd

Segítséget ajánl a magyarsága miatt bántalmazott erdélyi tornászfiúnak Nagy Elek üzletember

Nagy Elek erdélyi származású üzletember teljes körű szponzori és továbbtanulási támogatást ajánl fel a bántalmazott erdélyi tornászfiúnak, amennyiben úgy gondolja, a történtek miatt alternatíva lehet Magyarországon folytatnia a sportkarrierjét.

Segítséget ajánl a magyarsága miatt bántalmazott erdélyi tornászfiúnak Nagy Elek üzletember