Bátor játékot tervez Storck az Eb-címvédő otthonában

Bátor játékot tervez Storck az Eb-címvédő otthonában

Fotó: Gecse Noémi

A franciaországi Európa-bajnokságon mutatott játékot szeretné továbbfejleszteni a Portugália elleni vb-selejtezőre készülő magyar labdarúgó-válogatott.

Krónika

2017. március 14., 19:352017. március 14., 19:35

Mi lehetne szebb feladat, mint az Európa-bajnok otthonában küzdeni a sikerért? – tette fel a kérdést Magyarország labdarúgó-válogatottjának szövetségi kapitánya, Bernd Storck a Portugália elleni világbajnoki selejtezőmérkőzést beharangozó sajtótájékoztatón. A felkészülést Telkiben elkezdő német szakember felidézte a tavaly nyári franciaországi kontinensviadalon nyújtott teljesítményüket, rámutatva, hogy most is ugyanolyan „remek” játékot szeretnének nyújtani az aranylabdás Cristiano Ronaldo neve által fémjelzett luzitánok ellen.

„Akkor három gólt szereztünk, de hármat kaptunk is. Ezen el kell gondolkodnunk, és úgy megőrizni az erényeinket, hogy közben a gyengeségeinket jobban ellensúlyozzuk. A felkészülés során többféle taktikát is gyakorolni fogunk, de hogy mit választunk majd, az csak a mérkőzésre kristályosodik ki. Annak mindenesetre örülök, hogy a meccs helyszínén is kellő időnk lesz akklimatizálódni” – idézte Storckot a sportági szövetség hivatalos honlapja. A kapitány leszögezte: bátran szeretnének futballozni.

Arról már beszámoltunk, hogy a magyar bajnokságban szereplő tizenegy játékosával, valamint Németh Krisztiánnal már a héten együtt dolgozhat a szakember, hogy aztán vasárnaptól a többi légióssal kiegészülve folytathassák a felkészülést. A keretet majd csak később véglegesíti, de az már biztos, hogy a Kínában szereplő Guzmics Richárd térdsérülés miatt, Kleinheisler László pedig az összegyűjtött sárga lapjai miatti eltiltás végett nem léphet majd pályára Portugáliában. Storck szerint előbbi stabil tagja volt eddig a válogatottnak, ezért nem lesz egyszerű pótolniuk, ugyanakkor biztosra véli, hogy azok, akik lehetőséget kaphatnak a helyén, készen állnak a feladatra. A Ferencváros középpályásának kiesésével kapcsolatban rámutatott, hogy ez akár a rendszerük átalakítását is maga után vonhatja.

„A keretben ismét több fiatal játékos és újonc is van, ők mindannyian – Eppel Márton, Holman Dávid és Paulo Vi­ní­cius – megérdemelték a lehetőséget, mert sokat fejlődtek az utóbbi időszakban” – folytatta a kapitány, emlékeztetve arra, hogy ezúttal egy brazil származású labdarúgó is magára öltheti a címeres mezt. A magyar nyelv elsajátításában feleségére, fiára valamint csapattársaira is számító Videoton-védő, Vinícius a sajtótájékoztatón bevalotta, hogy már nagyon várt erre a lehetőségre, és nagyon motiváltnak érzi magát. „Tudom, nekem még keményebben és jobban kell dolgoznom, mint bárki másnak, hogy helyem legyen a csapatban, ugyanakkor nem az én személyem, nem az én játékom a legfontosabb, hanem a csapat eredményessége” – nyilatkozott elegánsan.

Hátvédposzton mellette Bese Barnabás (Le Havre), Botka Endre (Ferencváros), Fiola Attila (Videoton), Hangya Szilveszter (Vasas), Kádár Tamás (Kijevi Dinamo), Kálnoki-Kis Dávid (Újpest), Korhut Mihály (Hapoel Beer-Seva), Lang Ádám (Dijon) és Pintér Ádám (Greuther Fürth) kapott helyet a bő keretben, mint ahogyan a kapusok közül Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (Leipzig), Kovácsik Ádám (Videoton) és Megyeri Balázs (Greuther Fürth) meghívása sem jelent meglepetést. Középpályán a két fradis, Gera Zoltán és Lov­rencsics Gergő mellett még Holman Dávid (DVSC), Kalmár Zsolt (Böndby) és Nagy Ádám (Bologna) kerülhet számításba a véglegesítéshez, miközben az utazó csatárok Duzsdzsák Balázs (al-Vahda), Gyurgyó Ádám (Pogon Szcsecin), Eppel Márton (Honvéd), Németh Krisztián (al-Garafa), Priskin Tamás (Pozsonyi Slovan), Sallai Roland (Palermo), valamint Szalai Ádám (Hoffendheim) közül kerülnek majd ki.

Mint az látható, Storck ezúttal nem hívta meg keretébe Nikolics Nemanját. Döntését azzal indokolta, hogy a télen Amerikába igazolt csatár számára nem tudná garantálni a portugáliai pályára lépést, így inkább megkímélné a hosszú utazás és a hétórás időeltolódás leküzdésével járó nyűgtől. A szerbiai születésű 23-szoros magyar válogatott a Nemzeti Sportnak nyilatkozva megértette az indoklást, és elfogadta a döntést. „Úgy gondolom, korrekt módon rendeztük ezt az ügyet. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy vége a válogatottbeli pályafutásomnak, a kapitány is leszögezte, tegyem a dolgom, rúgjam a gólokat, ahogy eddig, és akkor nyitva marad a kapu előttem” – fűzte hozzá.

Magyarország, mint ismeretes, négy forduló elteltével a B csoport harmadik helyén áll a 2018-as oroszországi világbajnokságra vezető úton. Eddig 7 pontot gyűjtött, ezért öttel marad el a százszázalékos mérleggel listavezető Svájctól, míg a portugálok mindössze két ponttal előzik meg. A Portugália–Magyarország mérkőzés mellett Andorra–Feröer és Svájc–Lettország párosítás szerint játszanak március 25-én ebben a hatosban.

Románia legjobbjai számára, mint ismeretes, nem lesz plusz egyhetes felkészülés, hanem majd csak vasárnap fújnak gyülekezőt Mogoșoaián, hogy felkészüljenek az E csoportban március 26-án Kolozsváron rendezendő, Dánia elleni mérkőzésre.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!