„Magyaros” hajrá, román pont az Eb-selejtezőkben

„Magyaros” hajrá, román pont az Eb-selejtezőkben

Ismét a hajráig kellett ugyan várni a magyar gólra, de a finnek ellen idegenben végül kiharcolt három pontjával Dárdai Pál legénysége megerősítette harmadik helyét a 2016-os labdarúgó-Európa-bajnoki selejtezőcsoportban. A hatos élén változatlanul Románia áll, de a belfasti döntetlen változatlanul hagyta a második helyen tanyázó észak-írekkel szembeni egypontos előnyét.  

Vásárhelyi-Nyemec Réka

2015. június 14., 15:112015. június 14., 15:11

2015. június 14., 15:202015. június 14., 15:20

Veretlenségét megőrizve, csoportelső maradt Románia a 2016-os labdarúgó-Európa-bajnoki selejtező hétvégi hatodik fordulóját követően, de a Belfastban jegyzett gól nélküli döntetlennel nem tudott meglépni a második helyen álló észak-írektől.

Anghel Iordănescu szövetségi kapitány a meccs előtti sérüléshullám miatt örült az idegenben szerzett pontnak – mert az sokat számíthat majd a végelszámoláskor –, de a játékkal nem volt elégedett. Bevallása szerint többet várt tanítványaitól, sajnálja, hogy azok nem tudtak kikerülni az ellenfél nyomása alól.

Ez különösképp a második félidőre volt jellemző, amikor is Tătărușanunak többször „munkába kellett állnia” annak érdekében, hogy hálójuk érintetlen maradjon. Mert miközben az első játékrészben még voltak pillanatok, amikor a vendégek érvényesítették akaratukat, és Torje vagy Chipciu révén megizzasztották McGovern kapust, a térfélcserét követően gyakorlatilag csak egyetlen igazán veszélyes helyzetig jutottak. A védelem azonban állta a sarat, és bár Iordănescu szerint ellenfelük felfejlődött, az észak-írek annyira nem voltak hatékonyak, hogy a selejtezősorozatban most először ne veszítsenek pontokat hazai közönségük előtt.

„Meggyőződésem, hogy a Magyarország elleni mérkőzésen már másképp fogunk játszani. Feltéve, ha többen pályára léphetnek majd azok közül, akik most sérülés miatt nem tehették. Budapesten másképp kell teljesítenünk” – szögezte le Iordănescu.

Huszárvágás Helsinkiben

Szeptemberben ugyanis azzal a magyar válogatottal játszik idegenben Románia, amely a Finnországban kiharcolt 1-0-s győzelmével nem pusztán megerősítette harmadik helyét az F csoportban, hanem – a belfasti döntetlen segítségével – közelebb került az első két helyezetthez. Dárdai Pál szövetségi kapitány tanítványai bátran kezdtek Helsinkiben, és miután egy finn kezezést büntetlenül hagyott a szlovén bíró, ostrom alá vették a hazai kaput.

Ezek az akciók nem jártak ugyan eredménnyel, de összességében mindenben a magyarok voltak hatékonyabbak. Még akkor is, amikor visszavettek az iramból, mert a finnek – akiknek a szurkolóik Mixu Paatelainen szövetségi kapitány távozását követelték – meddő játékára könnyen találtak ellenszert. Királynak csupán Eremenko erős lövésénél, a 65. percben volt szüksége bravúrra a hárításhoz. A három pontot érő magyar gólig ismét a hajráig kellett várni: Stieber a 82. percben – szinte percre pontosan lekoppintva a két csapat budapesti összecsapásának eseményeit, amikor is Gera döntötte el a meccset – bombázta a kapuba a labdát.

„Nem lehet szavakkal leírni, milyen érzés ilyen fontos meccsen eldönteni a három pont sorsát, ezt át kell élni. Egy héten belül másodszor találtam be, de tétmérkőzésen ez az első gólom a válogatottban. Szeretném ezt minél többször átélni. Szuper befejezése ez a szezonnak, jó lesz így nyaralni menni” – mondta Stieber a Nemzeti Sportnak.

A magyarok szakvezetője külön gratulált ehhez a technikailag rendkívül nehéz lövés tökéletes végrehajtásához. „A szezon végén huszáros hajrát vágtak le a fiúk, le a kalappal előttük! Nagyon szervezett és jó finn csapatot sikerült meglepnünk a labdatartással. Végig kontrolláltuk az első félidőt, megvolt a két-három nagy helyzet is, de kimaradtak. A szünet után a finnek 15-20 percig jobbak volt, utána rátettünk még egy lapáttal” – értékelt Dárdai.

Dárdai: magyar szívem van

A meccs végén természetesen a szövetségi kapitány sorsa is ismét téma lett, hiszen a korábban felmerült hírek alapján német klubcsapatának, a Herthának lehetősége van arra, hogy visszahívja őt a válogatott éléről.

Ezzel kapcsolatban Dárdai ismét csak annyit mondott, hogy nem ismeri a szerződése részleteit, azt viszont hozzátette: „Innen engem nagyon nehéz kiszakítani, magyar szívem van. Aki ismer, tudja, milyen vagyok, szeretem befejezni, amit elkezdtem.” Meglátása szerint mostantól nem ígérgetni, hanem cselekedni kell. „A követező két meccsen megszorongathatjuk a két nagy riválist. Viszont azt ki kell tűzni, hogy megpróbáljuk a második helyet elérni” – nyilatkozta a fiatal tréner.

Folytatásos görög dráma

Miközben a magyaroknak sikerült megkapaszkodniuk a hatos élmezőnyében, addig az Európa-bajnoki selejtezők sorsolásakor még a legfőbb esélyesnek kikiáltott görög csapat kudarcsorozata Tórshavnban is folytatódott, ugyanis a Feröer-szigetekiek hazai közönségük előtt is megismételték tavalyi sikerüket.

Lars Olsen szövetségi kapitány válogatottja most 2-1-re nyert, és így az összetettben immár hat ponttal a negyedik a finnek és a változatlanul nyeretlen hellének előtt. Utóbbiaknak reális esélyük már nem maradt az Eb-részvételre, az élen álló román, észak-ír és magyar csapat között viszont még nyitott a harc az első két helyért.

Buffon ötvenre kerekített

A pénteki és a szombati selejtezők amúgy többnyire a várakozásoknak megfelelően alakultak, ám kiemelendő, hogy Gianluigi Buffon mérföldkőhöz érkezett hétvégén: a horvátok elleni selejtezőben egy félidőn keresztül pályán volt, és így immár ötvenedik Európa-bajnoki tétmérkőzésén védte az olasz kaput.

Bár az olaszok számára ezüstéremmel zárult 2000-es kontinensviadalról kéztörés miatt lemaradt, a Juventus 37 éves hálóőre már eddig is a legtöbb Európa-bajnoki selejtezővel és Eb-mérkőzéssel rendelkező labdarúgónak számított. Immár három találkozóval előzi meg az örökrangsorban 47 összecsapással második örmény Szargisz Hovszepjánt és a francia Lilian Thurant. Buffon 1998 októberében debütált a Squadra Azzurában egy Svájc ellen 2-0-ra megnyert Eb-selejtezőn, majd a 2004-es, a 2008-as és a 2012-es viadalon és az odáig vezető kvalifikációs sorozatban is alapembere volt az olasz csapatnak.

A zárt kapuk mögött rendezett spliti találkozó amúgy 1-1-es döntetlennel zárult, és így a H csoport élén maradt a korábbi sorrend: Horvátország most 14 ponttal az első a 12 pontos olaszok előtt. Nézőket azért nem fogadhattak a horvátok, mert szurkolóik rasszista megnyilvánulásai miatt megbüntette őket az UEFA.

Az európai szövetséget azonban ismét egy kellemetlen incidensről értesítették, mivel a gyepszőnyegen egy horogkereszt körvonalai voltak láthatóak. Tomislav Pacak, a horvát futballszövetség szóvivője ezt „szabotázsnak és bűncselekménynek” nevezte, tájékoztatása szerint a rendőrségtől várják, hogy felderítse a „szégyenteljes” eset felelősét.

„Abból, amit megtudtam, a jelképet a meccs előtt legfennebb 48 órával nyomtathatták a gyepszőnyegbe, ahhoz, hogy az a játék során látható legyen. Elnézést kérünk a csapatoktól, a vendégeinktől és mindenkitől, aki a találkozót a tévé képernyőin követte végig” – fogalmazott. A Mirror.co.uk beszámolója szerint a náci jelképet valamilyen kémiai vegyszer segítségével körvonalazták.

F csoport: Finnország–Magyarország 0-1, Észak-Írország–Románia 0-0, Feröer–Görögország 2-1.

Az F csoport állása:

1. Románia 6 4 2 0 7-1 14
2. Észak-Írország 6 4 1 1 8-4 13
3. Magyarország 6 3 2 1 5-3 11
4. Feröer-szigetek 6 2 0 4 4-8 6
5. Finnország 6 1 1 4 5-8 4
6. Görögország 6 0 2 4 2-7 2

További eredmények, A csoport: Kazahsztán–Törökország 0-1, Izland–Csehország 2-1, Lettország–Hollandia 0-2. Az állás: 1. Izland 15 pont, 2. Csehország 13, 3. Hollandia 10, 4. Törökország 8, 5. Lettország 3, 6. Kazahsztán 1.

B csoport: Andorra–Ciprus 1-3, Bosznia-Hercegovina–Izrael 3-1, Wales–Belgium 1-0. Az állás: 1. Wales 14, 2. Belgium 11, 3. Izrael 9, 4. Ciprus 9, 5. Bosznia 8, 6. Andorra 0.

D csoport: Lengyelország–Grúzia 4-0, Írország–Skócia 1-1, Gibraltár–Németország 0-7. Az állás: 1. Lengyelország 14, 2. Németország 13, 3. Skócia 11, 4. Írország 9, 5. Grúzia 3, 6. Gibraltár 0.

H csoport: Horvátország–Olaszország 0-0, Málta–Bulgária 0-1, Norvégia–Azerbajdzsán 0-0. Az állás: 1. Horvátország 14, 2. Olaszország 12, 3. Norvégia 10, 4. Bulgária 8, 5. Azerbajdzsán 4, 6. Málta 1.

I csoport: Örményország–Portugália 2-3, Dánia–Szerbia 2-0. Az állás: 1. Portugália 12, 2. Dánia 10, 3. Albánia 7, 4. Szerbia 1 (3 pont levonásával büntetve), 5. Örményország 1.

Argentin döntetlen a Copa Américán

Mialatt az európai válogatottak a jövő évi kontinensviadalra selejteztek hétvégén, a tengerentúlon elkezdődött a dél-amerikai labdarúgó-válogatottak legjelentősebb tornája, a 44. Copa América. A Chilében zajló kontinenstornát győzelemmel kezdték a házigazdák: 2-0-ra verték Ecuadort az A csoportban, míg Mexikó gól nélküli döntetlent játszott Bolíviával.

Lionel Messi argentin válogatottja is pontokat vesztett: 2-2-vel zárt Paraguayjal a B csoportban, ahol egy forduló után a Jamaicát 1-0-ra legyőző Uruguay vezet. A Brazíliát, Kolumbiát, Perut és Venezuelát felvonultató C csoport vasárnap kezd.

Hétvégi hír amúgy az is, hogy a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) körül kirobbant korrupciós botrány miatt az Interpol felfüggesztette a szervezettől a fogadási csalások felderítésére kapott összeg használatát. A nemzetközi bűnüldöző szervezet szóvivője ugyanakkor hozzátette, hogy a 190 országot érintő Integrity in Sport (Becsületesség a sportban) nevű projektnek vannak más forrásai is, így továbbra is működni fog. A FIFA és az Interpol 2011-ben kötött tíz évre szóló, 20 millió eurós megállapodást. Ennek értelmében a bűnüldöző szervezet az első két évben egyaránt 4-4 millió eurót, majd évente 1,5 millió eurót utalt át a FIFA a fogadási csalások felderítésének támogatására.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 09., kedd

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős

Milák Kristóf kiváló időeredménnyel tért vissza a versenyzéshez a 126. úszó országos bajnokság keddi nyitónapján, melyen Hosszú Katinka is újra medencébe ugrott.

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős
2024. április 07., vasárnap

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Japán Nagydíjat, ezzel megerősítette vezető pozícióját a vb-pontversenyben.

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban
2024. április 06., szombat

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)

Újabb nyolcezer méternél magasabb hegycsúcs oxigénpalack nélküli megmászására készül Varga Csaba. A nagyváradi hegymászó szombaton indul a világ 14. legmagasabb hegycsúcsa, a 8027 méter magasan fekvő Sisapangma meghódítására.

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)
2024. április 05., péntek

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ

Jókora botrány rázta meg a romániai sportéletet: mint kiderült, román társai bántalmazták és – nemzetisége miatt – megalázták az ifjúsági férfi tornászválogatott egyik magyar tagját.

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ
2024. április 04., csütörtök

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá

A magyar kormány támogatja a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének budapesti megrendezését.

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá
2024. április 04., csütörtök

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó

Jenei Imre neves labdarúgóedző állítólagos halálhíréről számolt be csütörtökön számos román hírtelevízió és portál, mint utólag kiderült, teljesen tévesen.

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó
2024. április 04., csütörtök

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott

A magyar válogatott egy pozíciót javított, így a 26. helyen áll a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) legfrissebb világranglistáján, melyet továbbra is a világbajnok Argentína vezet.

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott
2024. április 03., szerda

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót

Elrendelte szerdán a bukaresti törvényszék Dănuţ Lupu feltételes szabadlábra helyezését. Az egykori válogatott labdarúgót két alkalommal is jogosítvány nélküli vezetésen érték, amiért hét hónap és tíz nap letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót
2024. március 28., csütörtök

Magyar vízilabdázót választott a tavalyi év legjobbjának az európai szövetség

Akárcsak a világszövetségnél (World Aquatics), a vizes sportokat tömörítő európai szervezetnél (LEN) is Zalánki Gergőt választották a 2023-as esztendő legjobb férfi vízilabdázójának.

Magyar vízilabdázót választott a tavalyi év legjobbjának az európai szövetség
2024. március 26., kedd

Legyőzte Koszovót, így immár 14 meccs óta veretlen a magyar labdarúgó-válogatott

A nyári Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó-válogatott 2-0-ra legyőzte kedden a vendég koszovói csapatot a Puskás Arénában rendezett barátságos mérkőzésen.

Legyőzte Koszovót, így immár 14 meccs óta veretlen a magyar labdarúgó-válogatott