Ünnep a Hymnus évfordulóján Erdélyben és a Partiumban

Ünnep a Hymnus évfordulóján Erdélyben és a Partiumban

Megszámlálhatatlan rendezvénnyel ünneplik Erdély- és Partium-szerte a magyar kultúra napját csütörtökön, de sok helyen egész héten számos eseményre kerül sor. A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Hymnus kéziratát.

Krónika

2015. január 21., 19:282015. január 21., 19:28


Állami kitüntetés Soós Zoltánnak

A magyar kultúra napja alkalmából Pro Cultura Hungarica díjjal tüntetik ki Soós Zoltánt. A Maros Megyei Múzeum igazgatója csütörtök délután 5 órától veszi át a kitüntetését a csíkszeredai főkonzulátuson. Soós Zoltán mindenekelőtt a térség szellemi és épített örökségének ápolásáért tett erőfeszítéseivel érdemelte ki az elismerést.

„Nagyon örültem a hírnek. A szakma ezen területén nincs sok lehetőség az elismerésszerzésre. Tulajdonképpen számunkra az jelenti az elismerést, ha egy-egy rendezvényünk népszerűségnek örvend, ha széles közönséget vonz. A díj azt erősíti meg bennem, hogy a nehézségek ellenére, ennek a munkának értelme van” – fogalmazott az igazgató, hozzátéve, hogy múzeumi tevékenysége mellett úgy érzi, hogy a Vásárhelyi Forgatag szervezésében vállalt szerepéért is kapja a magyar állami kitüntetést.

Az ünnepségen, amelyen fellépnek a Csíki Játékszín művészei és a Nagy István Művészeti Szakközépiskola zenész tanárai, tárlatnyitó is lesz: Kákonyi Csilla marosvásárhelyi festőművész alkotásaiból mutatnak be válogatást. A kiállítást Nagy Miklós Kund méltatja.

Csíkszeredában az évforduló alkalmából számos egyéb kulturális rendezvényre is látogathatnak az érdeklődők. Pénteken 16 órától szintén kiállítás nyílik: Gyergyószárhegy 2014 címmel a Megyeháza Galériában a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ tavalyi alkotótáborainak anyagából láthatnak válogatást az érdeklődők.

A Csíki Székely Múzeum fotókiállítás-megnyitóval és lemezbemutató koncerttel ünnepli a magyar kultúra napját. Csütörtökön 18 órától a székelyudvarhelyi Kováts Fényképészet archívumából nyílik kiállítás Az első világháború id. Kováts István fotográfus szemével címmel. Az ötven fényképből álló tárlat, mely a bakaélet minden formáját megörökíti, február 15-éig látogatható. A kiállításon olyan sztereofotókat is meg lehet tekinteni, amelyek a fényképezés hajnalán háromdimenziós módszerrel készültek.

A tárlatnyitót követően Antal Tibor és a Heveder zenekar koncertjén mutatják be a nemrég megjelent Ezer esztendeje című, katonadalokat és huszárnótákat tartalmazó lemez anyagát. A csíki Kájoni János Megyei Könyvtárban olvasókör alakul, amelynek első nyilvános találkozóját csütörtök délután hat órától tartják. A rendezvény egyben az olvasás éve programsorozat nyitánya is. Az első nyilvános olvasóköri találkozó fő témája Az orvos az irodalomban, amelyre Semmelweis Ignác halálának 150. évfordulója nyújt apropót.

A 70 éves Ferenczes Istvánt köszöntik

A magyar kultúra napja alkalmából a Hargita Megyei Tanács és Magyarország csíkszeredai főkonzulátusa által szervezett Hon a hazában című rendezvénysorozat keretében ünnepi műsorral köszöntik a 70 éves Ferenczes István írót, költőt, újságírót. A rendezvényre a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében kerül sor csütörtökön 19 órától.

Ennek keretében Torma Mária budapesti előadóművész Krónikás énekek című verses pódiumműsorával mutatkozik be a csíkszeredai közönségnek. 20 órától a Székelyföld folyóirat új számát és Ferenczes István Válogatott versek című, a Székely Könyvtár sorozatban megjelent kötetét mutatják be. A Székelyföld folyóirat idei első lapszáma a 70. születésnapját ünneplő Ferenczes Istvánt, az alapító-főszerkesztőt köszönti, nagy teret szentelve a költővel kapcsolatos írásoknak.

Amint arról már beszámoltunk, Marosvásárhelyen a Studium-Prospero Alapítvány – számos civil szervezet és művelődési intézmény támogatásával – ismét megszervezi a 24 órás felolvasómaratont, amelybe bárki bekapcsolódhat, és felolvashat marosvásárhelyi kötődésű vagy évfordulós magyar szerzők műveiből, illetve román szerzők magyarra fordított műveiből.

A Zanza kávézóban zajló felolvasás mellett az érdeklődők kerekasztal-beszélgetéseken is részt vehetnek, a meghívottak között szerepel többek között Markó Béla, Láng Zsolt vagy Kovács András Ferenc. A rendezvény „első fordulója”, a román felolvasómaraton egyébként a román kultúra napján, január 15-én nagy sikerrel zajlott, több mint kétszázan kapcsolódtak be.

Az EMKE Maros megyei szervezete és a Maros Művészegyüttes szervezésében Csángók és magyarok címmel ünnepi műsort tartanak csütörtökön 17.30-tól az együttes kövesdombi székhelyén. Ez alkalommal kiállítás nyílik a Marx József Fotóklub csángótémájú képeiből, fellép Kilyén Ilka színművésznő, a Napsugár Néptáncegyüttes, a Maros Művészegyüttes, Kásler Magda és az Öves zenekar. A rendezvény kiemelt mozzanata Oláh-Gál Elvira A moldvai magyarokról című könyvének bemutatója, a szerzővel Bodolai Gyöngyi beszélget.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház idén is megünnepli a magyar kultúra napját. A felolvasó-színpadi sorozat keretében ezúttal Szávai Géza küsmödi születésű, Budapesten élő elismert költő, prózaíró Akit átvisznek a hegyen című első drámája kerül bemutatásra 20 órától a színház Underground Termében. Az előadás után Szávai Géza és Novák Zoltán történész részvételével közönségtalálkozóra kerül sor.

Amint arról már beszámoltunk, Sepsiszentgyörgyön a magyar kultúra napján megnyílik a 3. Székelyföldi Grafikai Biennále tárlata. A megnyitóünnepséghez több, különböző helyszínen zajló kiállítás és egy díjátadó gála kapcsolódik. A Hargita és Kovászna megye önkormányzata és kulturális intézményei által 2014 szeptemberében meghirdetett, nemzetközi grafikai versenyre 336 képzőművész nevezett be a világ 32 országából közel 800 alkotással.

A biennále zsűrije 236 alkotást választott ki, amelyek most kerülnek először kiállításra a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban és a Székely Nemzeti Múzeumban. Az Integrum címet viselő tárlat január 22. és március 8. között lesz látogatható. A kiállításmegnyitó után adják át a biennále legjobb alkotásainak járó díjakat: a kétezer eurós fődíjat, valamint az ezer-ezer eurós Plugor Sándor-díjat, Nagy Imre-díjat és Nagy Pál-díjat, valamint a Zereda Művésztelep díját és a Pulzus Művésztelep díját.

Ez alkalommal adja át Kovászna megye önkormányzata a szintén ezereurós Háromszék Kultúrájáért díjat is, mely több évtizedes kiemelkedő tevékenységet elismerő kitüntetés. A gálát az Impro-víziók 2.2 dzsesszkoncert zárja. A 3. grafikai szemle keretében nézheti meg a sepsiszentgyörgyi közönség Péter Ágnesnek, a 2. Grafikai Szemle nagydíjasának kiállítását is a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben. A sepsiszentgyörgyi Lábas Házban pedig az 1. és 2. grafikai szemle díjazott alkotásait bemutató tárlatot tekinthetnek meg az érdeklődők.

Székelyudvarhelyen több napos rendezvénysorozattal ünnepelték a kultúra napját, ennek keretében osztották ki vasárnap az Udvarhelyszék Kultúrájáért díjakat. Csütörtök délután négy órától s székelyudvarhelyi Művelődési Ház koncerttermében mutatják be a Székely gazdálkodás régen és most című tanulmánykötetet. A kötetről Sándor-Zsigmond Ibolya szerkesztő és id. Szávai Márton szerző beszélget.

A kiadvány a negyedik alkalommal szervezett Énlaka-konferencián elhangzott tanulmányokat tartalmazza. Pénteken a székelyudvarhelyi G. Caféban Fábián Lajos Az örök visszatérés című prózakötetét mutatják be. A szerzővel Szabó Attila, a Más Rádió főszerkesztője beszélget.

Egy hét kultúra Szatmáron

Szatmárnémetiben január 18. és 24. között immár kilencedik alkalommal zajlik a magyar kultúra hete elnevezésű rendezvénysorozat az Ady Endre Társaság és a helyi RMDSZ közös szervezésében. Csütörtökön 17 órától a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Szatmárnémeti Kihelyezett Tagozatán Kriterion-könyvdélutánt szerveznek, ahol bemutatják a 101 vers Szatmárról című könyvet, Váczy Kálmán A tudás hatalom – Latin szólások, szállóigék, idézetek című munkáját, valamint a Józsa Erika, Simonffy Katalin és Tomcsányi Mária által összeállított A mi Magyar Adásunk című kötetet.

Délután hat órától a Szatmárnémeti Északi Színház Ács Alajos Stúdiótermében a Márai Sándor Az Igazi című regénye nyomán készült Salak és sugár című előadást tekinthetik meg az érdeklődők Kovács Nikolett előadásában, Spisák István rendezésében. Pénteken 18 órától a 45 éves budapesti Kaláka lép fel a Dinu Lipatti Állami Filharmónia koncerttermében, szombaton pedig szavalóversenyre kerül sor a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban.

Nagyváradon a magyar kultúra napja alkalmából, pénteken 19 órakor a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében a Téka együttes Ritka magyar című népzenei előadását tekinthetik meg az érdeklődők.

A Téka együttes 1976-ban alakult Budapesten. Célkitűzésük, hogy a magyar népzene eredeti hangzásvilágát megőrizzék. Tagjai a falun élő zenészmesterektől gyűjtötték a dallamokat, tanultak tőlük, együtt muzsikáltak lakodalmakban, bálokban, táncházakban. A ritka magyar a Mezőség nyugati felén általánosan ismert legényes férfitánc, amely típus a közép-erdélyi falvakban is népszerű.

A Téka két ifjú prímása ebből a gazdag falusi parasztzenei hagyományból muzsikálja a jellegzetes típusokat, a végsőkig érlelt, sűrített vonóskíséret segítségével. A Partiumi Magyar Művelődési Céh szervezte koncertre a belépés ingyenes. A koncertet megelőzően 18.30-tól Éltes Barna sepsiszentgyörgyi szobrászművész munkáiból nyílik kiállítás a Partiumi Keresztény Egyetem kiállítóterében. A tárlatot Kányádi Irén művészettörténész nyitja meg.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 16., csütörtök

Korunk nagy etikai kérdéseit feszegető alkotásokat, Japánról szóló szekciót, majdnem 200 filmet kínál a 23. TIFF

Majdnem 200 filmet, korunk nagy etikai kérdéseit feszegető, többek közt a mesterséges intelligenciáról és az eutanáziáról szóló dokumentumfilmeket, Japánról szóló szekciót is kínál a június 14. és 24. közt tartandó TIFF.

Korunk nagy etikai kérdéseit feszegető alkotásokat, Japánról szóló szekciót, majdnem 200 filmet kínál a 23. TIFF
2024. május 15., szerda

Vendégtársulatok fellépésével, a HolnapUtán Fesztivállal zárul a nagyváradi Szigligeti Színház évada

Három kőszínházi és három főiskolai társulat előadását látja vendégül az idei HolnapUtán Fesztivál keretében, június 10–16. között a nagyváradi Szigligeti Színház – közölte a társulat.

Vendégtársulatok fellépésével, a HolnapUtán Fesztivállal zárul a nagyváradi Szigligeti Színház évada
2024. május 15., szerda

„Szívügy az irodalom”: a Méhes György Alapítvány összesen 9000 eurónyi elismerésben részesített három alkotót

Három alkotó kapta a Méhes György Alapítvány idei elismeréseit, az összesen 9000 euró értékű díjakat Kolozsváron adták át.

„Szívügy az irodalom”: a Méhes György Alapítvány összesen 9000 eurónyi elismerésben részesített három alkotót
2024. május 14., kedd

Helyi népi kultúra a fiataloknak: megújult formában láthatják az iskolások a Ludas Matyi Szatmárban című produkciót

Elsősorban iskolásoknak szánt előadással bővült a szatmárnémeti Harag György Társulat repertoárja: a Ludas Matyi Szatmárban című, megújult produkcióval – közölte a színház.

Helyi népi kultúra a fiataloknak: megújult formában láthatják az iskolások a Ludas Matyi Szatmárban című produkciót
2024. május 13., hétfő

Székelyföldi helyszínek is csatlakoznak az Orgonák éjszakájához

Két székelyföldi helyszíne is lesz szombaton, május 18-án az Orgonák éjszakája programsorozatnak, Sepsiszentgyörgy és az udvarhelyszéki Homoródalmás – közölte hétfőn az MTI-vel a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy.

Székelyföldi helyszínek is csatlakoznak az Orgonák éjszakájához
2024. május 13., hétfő

Emlékfoltozók: interaktív, kamaszoknak szóló tantermi előadás premierje Temesváron

Gyerekeknek, kiskamaszoknak szóló, interaktív tantermi előadás premierjét tartja a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház – közölte a társulat.

Emlékfoltozók: interaktív, kamaszoknak szóló tantermi előadás premierje Temesváron
2024. május 12., vasárnap

Bihar megyei középiskolások számára szerveznek a függőségekről szóló fórumszínházi eseményt

Bihar megyei középiskolások számára szerveznek a függőségekről szóló projektet, amelynek záró, fórumszínházi eseményét Nagyváradon a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében tartják.

Bihar megyei középiskolások számára szerveznek a függőségekről szóló fórumszínházi eseményt
2024. május 10., péntek

Teniszpálya alatt találták meg a ferencesek fél évezrede eltűnt templomát Visegrádon

Teniszpálya alatt találták meg a ferencesek fél évezrede eltűnt templomát Visegrádon – közölte a magyarországi Nemzeti Régészeti Intézet a közösségi oldalon.

Teniszpálya alatt találták meg a ferencesek fél évezrede eltűnt templomát Visegrádon
2024. május 10., péntek

Erdélyi teátrum is vendégszerepel a budapesti Nemzeti Színházban

Magyar klasszikus és kortárs darabok, vidéki és külhoni magyar társulatok is helyet kaptak a budapesti Nemzeti Színház májusi műsorában; Marosvásárhelyről, Székesfehérvárról és Szombathelyről érkeznek vendégelőadások Budapestre.

Erdélyi teátrum is vendégszerepel a budapesti Nemzeti Színházban
2024. május 10., péntek

Lefkovicsék Romániában is gyászolnak: számos erdélyi helyszínen vetítik az új magyar filmet

Május 17-től szerepel a romániai mozik műsorán Breier Ádám egyedi hangú debütfilmje, egy keserédes magyar dramedy a gyászról, a családról és arról, hogy mindig mindenkinek igaza van.

Lefkovicsék Romániában is gyászolnak: számos erdélyi helyszínen vetítik az új magyar filmet