Szalontán kezdődik az Arany János-emlékév

Szalontán kezdődik az Arany János-emlékév

Egész napos rendezvénysorozatot tartanak csütörtökön a költő szülővárosában, Nagyszalontán az Arany János-emlékév nyitányaként. Az 1817. március 2-án született költőóriás tiszteletére szervezett bicentenáriumi eseménysorozatot Áder János, Magyarország köztársasági elnöke és a Magyar Tudományos Akadémia képviselői nyitják meg a hajdúvárosban.

Kiss Judit

2017. március 01., 10:502017. március 01., 10:50

2017. március 01., 10:532017. március 01., 10:53

Az Arany János születésének bicentenáriuma alkalmából szervezendő emlékévet Áder János, Magyarország köztársasági elnöke nyitja meg csütörtökön a költő szülővárosában. Az egész napos nagyszalontai rendezvénysorozaton jelen lesz Török Ádám, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) főtitkára, Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Németh Szilárd országgyűlési képviselő és Cseke Attila szenátor is. Az emlékév nyitányaként Szalontán tartandó eseményeket a hajdúváros önkormányzata közösen szervezi az Arany János Művelődési Egyesülettel, a költő életművéről pedig tudományos konferenciát szervez az MTA.

Tudományos konferencia Aranyról

Ünnepi istentisztelet, tudományos előadások, könyvbemutató, megemlékezés, koszorúzás és színházi előadás is várja a közönséget csütörtökön Szalontán. A házigazdák nevében a megjelenteket Csűry István református püspök köszönti 10 órakor, majd a városháza nagytermében Áder János megnyitja az emlékévet. A tudományos konferencián irodalomtörténészek, zenészek, helytörténészek előadásain méltatják a kétszáz éve született költő szellemiségét, életművét.

Dánielisz Endre Az Arany-ősök letelepedése Szalontára, Korompay H. János Az Arany János által 1834-ben készített prédikáció, Hász-Fehér Katalin pedig Az Arany-arcképek ikonográfiája, Szörényi László Arany János kiadatlan jegyzetei címmel tart előadást, Csörsz Rumen István gitárművész pedig : „...melyben a dal megfoganhat\" címmel mutatja be Arany János 1874-es dalgyűjteményét mint ihletforrást. 14.30-tól szintén a városháza nagytermében Jankovics Marcell Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendező, grafikus, könyvillusztrátor, kultúrtörténész mutatja be az Arany Szalontája, Szalonta Aranya című albumot. 17 órától a nagyszalontai szoborparkban tartanak megemlékezést, ahol beszédet mond Cseke Attila szenátor és Németh Szilárd országgyűlési képviselő. Ünnepi műsort tartanak az Arany-portánál és a Csonka-toronynál is, 18.30-tól pedig gyertyás menetet.

A váradi Szigligeti Színház verses estje

A nagyváradi Szigligeti Színház Honnan és hová – Arany János költészete című elődását mutatja be a Zilahy Lajos Művelődési Házban 19.30-tól. Novák Eszter, a Szigligeti Társulat művészeti vezetője a színtársulat Arany-évfordulóra készített két új produkciójáról beszélt a napokban. „Hatalmas megtiszteltetés számunkra, hogy március másodikán a nagyszalontaiakkal együtt ünnepelhetjük Arany János születésének kétszázadik évfordulóját. A hajdúváros közönsége először láthatja verses estünket, amelyet Tasnádi-Sáhy Péter dramaturggal és Florina Bellinda Vasilatos látványtervezővel együtt viszünk színre\" – fejtette ki Novák Eszter.

A Szigligeti Társulat ugyanakkor március 31-én rendhagyó ifjúsági irodalomórát mutat be Váradon a Szigligeti Stúdióban, Hargitai Iván rendezésében. A bemutató alkalmával kihirdetik a novemberben közzétett Bolond Istók – Nagyszalontától a Margitszigetig című pályázat eredményeit is. Az Arany-emlékév nagyszalontai nyitórendezvényén a közjogi és egyházi méltóságokon kívül a hajdúváros testvérvárosainak küldöttsége, 150 magyarul tanító Bihar megyei pedagógus, az Arany János Elméleti líceum 1000 diákja is részt vesz – közölte az Arany János Művelődési Egyesület.

Az 1817. március 2-án született legnagyobb epikus költő szülőhelye már 2014-ben elkezdett készülni a jubileum megünneplésére, amelybe bekapcsolódik a hajdúváros önkormányzatán és különféle szervezeteken, intézményeken kívül egy helyi emlékbizottság is. A bicentenárium alkalmából számos erdélyi és magyarországi helyszínen megemlékeznek a költőről. A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) életre hívott egy országos emlékbizottságot, amely már tavaly november 23-án megtartotta első találkozóját, feladata a tudományos rendezvények megszervezése, a különböző megemlékezések figyelemmel kísérése és információinak közvetítése. A magyar Országgyűlés és az MTA 2017-et Arany János-emlékévvé nyilvánította.

Kolozsváron, Budapesten is ünnepelnek

Kolozsváron is megemlékeznek a 200 éve született költőről, Arany János kérdez címmel kerekasztal- beszélgetést szervez az Erdélyi Múzeum-Egyesület (EME) Bölcsészet-, Nyelv- és Történettudományi Szakosztálya az egyesület Jókai utcai székháza előadótermében csütörtökön 17 órától. A rendezvény meghívottja Olosz Katalin marosvásárhelyi folklórkutató, dr. Kozma Dezső nyugalmazott egyetemi tanár, Jancsó Miklós színművész, nyugalmazott beszédtechnika-tanár, Iszlai Enikő kolozsvári magyartanár, Zsirka Klein Katalin budapesti gyógypedagógus, Boér Máté, a BBTE Magyar Nyelvészeti és Irodalomtudományi Tanulmányok karának mesterképzős hallgatója. A beszélgetést Egyed Emese szakosztályi elnök vezeti, közreműködnek a tordai Jósika Miklós Elméleti Líceum diákjai.

A budapesti Petőfi irodalmi Múzeum közölte, az intézményben szerdán 19 órától tartják az Előhang című ünnepi műsort Arany János születésének 200. évfordulója előestéjén. Köszöntőt mond: Prőhle Gergely főigazgató, Szilágyi Márton irodalomtörténész és Kányádi Sándor költő, közreműködik Für Anikó, Udvaros Dorottya, Balázs Zoltán, Rudolf Péter színművész, Dömötör Luca kortárs táncos, Kassai István zongoraművész és a Balázs Elemér Trió.

Dicső híre-neve fönnmarad örökre

Dicső híre-neve fönnmarad örökre címmel Arany János életét és pályafutását feldolgozó irodalmi és történelmi versenyt hirdetett a Lakitelek Népfőiskola, a Lakiteleki Eötvös Loránd Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola és a Keresztény Élet hetilap szerkesztősége február elején – közölte Lezsák Sándor az MTI-vel. Az Országgyűlés alelnöke elmondta, csaknem húsz éve már, hogy a Lakitelek Népfőiskola vetélkedőt hirdet a történelem és az irodalom egy-egy jeles képviselőjének tiszteletére, így esett a választás idén a kétszáz éve született Arany Jánosra.

A versenyre anyaországi és erdélyi, felvidéki, kárpátaljai, valamint délvidéki általános és középiskolás fiatalok háromfős csapatainak jelentkezését várják. A nevezők a vetélkedő feladatait február 5-étől kéthetente olvashatják a Keresztény Élet hasábjain. A három írásbeli forduló alapján korcsoportonként a legjobb eredményt elérő csapatokat hívják meg az április 6-a és 8-a között tartandó középdöntőre és döntőre a Lakitelek Népfőiskolára. A verseny döntőjébe jutó fiatalok értékes könyvjutalmat kapnak, a győztesek pedig részt vehetnek azon a Lezsák Sándor által vezetett zarándoklaton, amelyet 2016 nyarán Arany János életútjának főbb állomásaira szerveznek.

A tervek szerint az utat Budapesten, a margitszigeti tölgyfáknál kezdik, ahol Arany János a nevezetes „kapcsos könyvbe” megírta az Őszikék költeményciklusát. A háromnapos út során ellátogatnak a Békés megyei Gesztre, ahol Arany János házitanítóként dolgozott, és Nagykőrösre is, ahol a református gimnáziumban magyar és latin nyelvre tanította a diákokat. A sort Arany János szülőhelyén, Nagyszalontán zárják – sorolta a népfőiskola alapítója. A verseny fővédnökei Lezsák Sándor és Czoborczy Bence, a Keresztény Élet főszerkesztője. A vetélkedőről további információ a Lakitelek Népfőiskola honlapján olvasható.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 06., szombat

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók

Első erdélyi helyszínként Marosvásárhelyen tartottak vetítéssel egybekötött közönségtalálkozót péntek este a Most vagy soha! című film alkotói.

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók
2024. április 04., csütörtök

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról

„Kitelepítés című könyvem azt a kérdést feszegeti, vajon értelemmel bír-e az életünk, hiszen talán nem a szenvedés, hanem az értelmetlen szenvedés az, ami elviselhetetlen” – fogalmazott a Krónikának adott interjúban Visky András író, dramaturg.

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról
2024. április 04., csütörtök

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok

Immár harmadik alkalommal szervezi meg a magyar filmnapokat a Cenk alatti városban a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest a brassói Secvențe Kulturális Egyesülettel és a Barcasági Magyarságért Egyesülettel közösen.

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok
2024. április 04., csütörtök

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után

Életének 94. évében szerdán elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja – tudatta az MMA csütörtökön az MTI-vel.

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után
2024. április 04., csütörtök

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének

Fekete Vince József Attila-díjas és Magyarország Babérkoszorújával kitüntetett költő a meghívottja az április 10-én, szerdán este 6 órától, a magyar költészet napja előestéjén a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében tartandó eseménynek.

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének
2024. április 03., szerda

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása

Az átpolitizált társadalmakban megőrizheti-e önmagát a nagybetűs Ember – erre a kérdésre keresi a választ a Kolozsvári Állami Magyar Színház új produkciója, a Stuart Mária. Friedrich Schiller darabja a 16. századi angol és skót királynő története.

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása
2024. április 03., szerda

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat

Április 10. és 15. között ünnepli alapításának 70. évfordulóját a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata – közölte a színház.

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat
2024. április 02., kedd

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján

Emlékestet tartanak a magyar költészet napján, április 11-én a december végén elhunyt Kovács András Ferenc József Attila- és Kossuth-díjas, Artisjus irodalmi nagydíjas költő, esszéíró, műfordító emlékére Kolozsváron.

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján
2024. április 01., hétfő

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

A Kolozsvári Állami Magyar Színház és az Erdélyi Múzeum-Egyesület április 6-án, 16 órától a színház stúdiótermében Egyed Péter-emlékestet szervez a 2018-ben elhunyt író, filozófus tiszteletére – közölték a szervezők.

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban
2024. március 31., vasárnap

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja

Meghalt Tordy Géza színművész – közölte a Nemzeti Színház szombat este az MTI-vel.

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja